Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/tableta

Marketing

u zdravom tijelu zdrav duh

st patrick's

st patrick's

Uskoro će proljeće i svi ćemo izaći iz svojih zimskih brloga na sunce. ovisno o godinama i afinitetima svi ćemo se , manje više, baviti nekim sportskim aktivnostima- ako ništa drugo onda ćemo u šetnju. Nakon zimskog sna naše noge baš i nisu spremne za takve aktivnosti pa može doći do raznih ozljeda.AKUTNE OZLJEDE:

-događaju se iznenada, izazivaju oštru bol i obično su posljedica traume( iščašenje, uganuće, istegnuće i sl.)Znakovi i simptomi akutne ozljede manifestiraju se u roku 48 sati nakon ozljeđivanja, i to vrlo oštrom boli, oteklinom, osjetljivosti, crvenilom i pojačanom toplinom kože.

KRONIČNE OZLJEDE:

-razvijaju se postupno, mogu doći i proći te uzrokovati tupu bol ili pojačanu osjetljivost nekog područja.Često su rezultat preopterećenja, ali se mogu javiti i zbog liječenja akutne ozljede na neodgovarajući način.

HLADNI TERAPIJSKI POSTUPAK:- najbolji je tretman akutne ozljede jer smanjuje oteklinu i bol. Moguća sredstva za hlađenje su led i gel ili sprej koji sadrže mentol. Sredstva za hlađenje suzuju krvne žile, ograničavaju protok krvi u ozlijeđenom tkivu i smanjuju upalnu reakciju. Akutnu ozljedu treba hladiti nekoliko puta na dan po 10 do 15 minuta.

TOPLI TERAPIJSKI POSTUPAK: - koristan je kod kroničnih ozljeda ili kod ozljeda koje nemaju upalne komponente. Bol, ukočenost, konstantna tupa bol ili bol u zglobovima indikacije su kada sredstva za grijanje mogu pomoći. Toplina također može pomoći opuštanju napetih mišića i mišića u spazmu.

U svakom slučaju, mogućnost ozljeđivanja svakako ne bi trebala obeshrabriti i odvratiti od bavljenja sportom ili rekreacijom. Treba samo znati prepoznati o kakvoj je ozljedi riječ i kako je tretirati.

Post je objavljen 08.03.2006. u 20:17 sati.