Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/cvjetakmali

Marketing

Koleus, ukrasna kopriva (Coleus)

To je lisnata biljka koju nejčešće uzgajamo kao jednogodišnju. Nježno lišće joj je šareno u kombinacijama različitih boja crveno, bakreno, zeleno prošarano žutim, narančasto...
Možemo je držati u kući, a dolaskom toplih dana krajem proljeća slobodno je držite vani posađenu u loncima, sandučićima ili pak na vrtnoj gredici.
Mjesto na kojem će rasti treba biti svijetlo, jer će inače šareno lišće izgubiti boju i postati izbjedljelo i ružno, no trebalo bi je zaštititi od jakog podnevnog sunca.
Traži vlažnu zemlju i veoma brzo raste tako da će je po ljeti za vrijeme jakih vrućina trebati svakodnevno zalijevati. Na proljeće i jesen dovoljno je otprilike svaki treći dan. Uvijek nastojte da je zemlja vlažna, ali nikada ne ostavljajte vodu stalno u podlošku nego kad biljku zalijete nakon petnaestak minuta izlijte višak vode.
Potrebno ju je u doba rasta prihraniti svaka dva tjedna gnojivom za lisnato bilje.
Cvjetove koji se pojavljuju na vrhu izdanka potrebno je otkinuti kako bi se biljka dalje nastavila razvijati i širiti.
Lako se zakorjenjuje vršnim reznicama koje jednostavno zabodete u kompost ili stavite u vodu da pusti korijenčiće i tada presadite.
Ne odgovaraju joj niske temperature pa ako je želite pokušati održati na životu do slijedećeg proljeća, unesite je na jesen u kuću, podrežite, stavite na svjetlo mjesto i jako pazite na zalijevanje, jer ako je prevlažna biljka će propasti. Najbolje da probate kompost prstima pa kad osjetite da više nije vlažan zalijte.

Post je objavljen 26.02.2006. u 08:23 sati.