Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/chimaera

Marketing

Lefty RULZ 13/8

LIGHTS, CAMERA, EKŠN
Moja prija lijeve orijentacije tijela olitiga ruke nešto pisucka na šta joj priđe neki čovo i cili uzrujan kaže: „To nije normalno, mala znaš li ti da je Isus krstia magarca livon rukon, a ljude desnom?“

KAAAAAAAT

ljevakNeka statistika kaže da je oko 11% ljudske populacije ljevoruko. Kako se sad samo posebno osjećan uff.. Riječ "lijevo" potječe iz starog anglosaksonskog jezika, a znači slomljen, slab.
Zahvaljujući činjenici da većina uvik pobjeđuje, kroz povijest je ljevorukost smatrana nesrećom, zlom i čime-li-već-ne, a u težnji da se čovjek dovede do nekog nazovi-to savršenstva – a nesreća i zlo ne spadaju u taj koš - mnogi su uzeli stvar u svoje ruke, u svoje desne ruke bolje rečeno, te su se djeca od malih nogu, ruku šta-već prisiljavala da se koriste tom «savršenijom» stranom… I tako je nastao svijet u kojem danas i ja – još jedan freakazoidni ljevak živin, u svijetu skrojenom po mjerama i potrebama dešnjaka.

Mnogo je više mladih nego starih ljevaka, no je li to zato što ljevaci umiru ranije, kako me uvik zeza moj prijatelj? Istina je da su ljevaci skloniji nesrećama na poslu u radu sa strojevima i alatom prilagođenim dešnjacima. Ipak jaki pritisak društva i tradicionalizam kao posljedica prevelike mističnosti prošlosti, prisiljavao je djecu ljevake da postaju dešnjaci, što je postala rijetkost u današnjem liberalnijem svijetu, te se na taj način može objasniti manju učestalost ljevaka u starijim generacijama.

Točan uzrok ove vrste «nakaznosti» još nije definiran sa stopostotnom točnošću, genetičari tvrde da je genetski, i to mi je logično pošto se, bar u mojoj familiji ljevorukost nasljeđuje poput boje očiju i takvih parametara, no kako taj gen nije otkriven postavlja se pitanje da li uopće postoji. Psiholozi ipak tvrde da je uzrok prenatalni stres.

Anatomski kod dešnjaka su polutke mozga asimetrično razvijene, tj. razvijenija je lijeva polovica mozga koja kontrolira desnu stranu tijela dešnjaka. Kod ljevaka ne postoji obrnuti slučaj. Polutke mozga su jednako razvijene, ali ljevaci imaju znatno više živčanih vlakana u mozgu od dešnjaka i upravo su ta vlakna bitna za brži prijenos informacija između polutki. Tu počiva i uzrok bolje snalažljivosti ljevaka u prostoru, bolje percepcije treće dimenzije i, što je upravo značajno za ljevake boljih rezultata u logici i matematici. Taj višak živčanih vlakana je istodobno i prednost i uvjet koji omogućava život i svakodnevno prilagođavanje ljevaka u svijetu dešnjaka.


Zanimljivo je da među ljevacima ima mnogo genija poput Michelangela, Picassa, Einsteina, no i veliki broj zločinaca poput Jack Trbosjeka, šta možda znači da ljevorukost nije osobina prosječnog čovjeka.

Nije baš da sam pretjerano osjetila neprilagođenost dešnjačkom svijetu osim šta san se par puta opekla na peglu kojoj je kabel na desnoj strani za lakše korištenje dešnjacima (urgh!), šta san u prije gulila krumpire nožem (i često zgulila malo svojih prstića – a bila san dite) jer ona gratalica nije namijenjena za ljevake, dok mi stric nije napravia posebnu za ljevake, uvik san poslije zadaćnica i ispita imala pola dlana u prekrasnoj tamno plavoj nijansi, te san bila prisiljena naučit se pisat pod kutom od cca 90°, i da ne zaboravim vječne borbe laktovima za stolom :)

Postoji čak i dan ljevaka - 13.08. - prvi put obilježen 1976. godine, određen na temelju toga što okolo tog datuma nema nekih blagdana, i što je na taj dan osnivač te tradicije imao rođendan :)
U svijetu se obilježava tako da se istakne neprilagođenost svijeta dešnjaka potrebama lijevaka, izmisli se nešto novo samo za ljevake i dešnjake potiču da se time probaju služiti. U Hrvatskoj se taj dan nije, koliko ja znam, obilježavao, šteta, baš bi bilo zanimljivo okupit na jednom mjestu tolike ljevake. Amo ljevaci, poduzmimo nešto :)


NEKE ZANIMLJIVOSTI O LJEVACIMA:
Većina ljevaka crta likove koji su okrenuti na desnu stranu
Velika je mogućnost da jedno od blizanaca bude ljevak
Mucanje i disleksija su češći kod ljevaka (pogotovo ako se dijete prisiljavalo na korištenje druge ruke)
Ljevaci se prije prilagode gledanju pod vodom
Ljevaci su odlični u tenisu, plivanju, baseball-u
Ulaze u pubertet prosiječno 4-5 mjeseci poslije dešnjaka
4 od 5 dizajnera Macintosh-a su bili ljevaci
Omjer ljevaka i dešnjaka astronauta u misijama Apollo je 1:3


NEKOLIKO POZNATIH LJEVAKA:
Bruce Willis & Demi Moore – znan da više nisu zajedno ali kolike su šanse da se dva ljevaka spoje
Evo još jednog takvog para: Tom Cruise & Nicole Kidman
Val Kilmer & Keanu Reeves – yummy
Fran Drescher – The Nanny
Jerry Seinfeld & Jim Carrey – obožavan ih
Leonardo da Vinci
Beethoven
Aristotel
Isaac Newton

  • jebate nisan zna da livo znaci slab..ma ko je slab neka samo dodu:)) vidit ce kad se livaci udruze pa get up stand up!!! proud to be lefty!!! idemo onda slavit 13og (Goyakla 27.02.2006. 14:25)

  • Kad smo već kod lijevaka... Bila lijeva ili desna ruka, sve je dobro što se dobro svrši... :-) Kuš` ne...? :-) Zanimljiv tekst, indeed... Čovjek se zapita jesi lijevi ili desni... :-) Heh... Ajd`uživaaaj...! Pozdrav...! (Phage 27.02.2006. 15:36)

  • I još jedna stvar... Jim Carrey i Jerry Seinfeld doista RULAAAJU...! :-) Sad će Nova TV početi prikazivati Seinfelda, nakon što se ostale TV kuće dugo nisu sjetile te ZAKON serije... Ajd` zdravo! (Phage 27.02.2006. 15:38)

  • A jesi li ti znala da dešnjaci u prosjeku žive 9 godina duže od ljevaka! Sorry, ali je istina...fora blog i zanimljivi postovi! (The Cadets 28.02.2006. 15:42)

  • pa objasnila san tu zabludu da dešnjaci žive duže ;) (Azzul S'phyre 28.02.2006. 17:51)

  • ej srićo otkud si ti?jesi punoljetna?:-)odgovori dok nisan zaspa...dalmatinac (The Cadets 28.02.2006. 20:18)

  • punoljetna čak i po SAD mjerilima ;), a odakle san - vjerovatno iz istog ili bliskog mista ka i ti (Azzul S'phyre 28.02.2006. 21:05)

  • ajme kolko slova na jednom mjestu... ;) (tina-tina 01.03.2006. 11:16)

  • Onda se možda čak i znamo...možda smo i bili zajedno;) (The Cadets 01.03.2006. 22:21)

    Post je objavljen 26.02.2006. u 17:10 sati.