Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/dagoberhr

Marketing

Tragovima Atlantide - HUACA DEL SOL

Huaca del Sol je površine osam nogometnih terena … što je samo jedna trećina od originalnih dimenzija ove gigantske peruanske građevine … koja premošćuje materijalnu i spiritualnu dimenziju … prošlost i sadašnjost.




Huaca del Sol, odnosno Piramida Sunca je najveća stepenasta piramida na svijetu. Zajedno sa Piramidom Mjeseca (Huaca de la Luna) i okolnim, najvećim dijelom, još neiskopanim naseljima, čini impresivni kompleks. Nesumnjivo, da je u doba gradnje bio centar vrlo napredne civilizacije.




O Huaca del Sol sam već ranije pisao (u postu "Peruanska Piramida Sunca"), o Španjolcima koji su skrenuli korito obližnje rijeke na piramidu ne bi li je lakše opljačkali; o dvije trećine piramide koju je voda odnijela; o 140 miliona cigli iz kojih je sagrađena; o površini veličine 8 nogometnih terena; o nagađanju da ih je tzv. narod Moche napravio; o gradnji koja je navodno trajala stotinama godina…

Erozija ovog kompleksa je više nego očita. Pojedini dijelovi su se slegli, gotovo obrušili, jer su izgubili potporu… kada je rijeka prošla ispod temelja.

Cigle su istovjetne onima u drugim pokrajnama obalnog Perua. Ali, zamisliti takav broj (stotine miliona) i pritom još da je svaka cigla imala svojevrsni pečat i drugačiji potpis, govori o posvećenosti onih koji su gradili ove objekte. Čovjek je bio taj koji je pravio građevinski materijal i koji je nizao redove i nivoe piramida… Ali, tko je stajao iza dizajna i konstrukcije…?



Priča o piramidama kod Trujillo-a je i priča o arheolozima volonterima. Lokalni Institut povijesti i arheologije sa svojim profesorima i studentima, je pokretač arheoloških iskopavanja. Stotine sati mukotrpnog i sporog rada ugrađeni su u polagano otkrivanje tajni Piramide Mjeseca. Financijski ih ne pomaže ni vlada ni grad, već lokalna pivovara (Plsner Trujillo).

Traženje one veze sa prošlošću koja će nam odgonetnuti sadašnjost i pripremiti nas za budućnost.

Svaki uklonjeni red cigala i otkrivanje zidnih murala, svaka nova puma, kondor ili zmija, svaki novi trag koji govori o kretanju duše kroz različite dimenzije, dovodiće nas bliže odgovorima.



~ Kraj teme: Tragovima Atlantide ~


Post je objavljen 28.02.2006. u 00:17 sati.