Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/huligani

Marketing

Hajduk - Dinamo

Free Image Hosting at www.ImageShack.us

Pedesetak navijača Dinama napalo je 10 policajaca, a jednoga su ozlijedili. Policija prvi put uvela crne liste navijača kojima priječi ulazak na stadion

ZAGREB, SPLIT - Splitska policija danas je do 17 sati privela 66 navijača, od čega samo jednog Hajdukovog, a ostali su Dinamovi navijači koji su danas oko 10.30 sati napali 10 policajaca ispred Hajdukova stadiona na Poljudu.
Navijači Dinama u Split su došli autobusom križevačkih registarskih oznaka bez policijske pratnje, a putem su namjerno, i to uspješno, izbjegavali sve policijske patrole koje osiguravaju utakmicu Hajduk - Dinamo.
Dolaskom ispred poljudskog stadiona napali su deset policajaca koji su se ondje nalazili za potrebe osiguranja utakmice. Policajce je očito iznenadio taj rani udar BBB-a na njihove snage jer ispred stadiona nije bilo mnogo policajaca. Tek kada su pozvane policijske interventne postrojbe, situacija se okrenula u policijsku korist pa su Dinamovi navijači svladani i privedeni.
Takvo je osiguranje za policiju prevelik trošak. Nužne su zakonske izmjene po kojima će organizatori utakmica preuzeti više odgovornosti
Jedan je policajac zatražio liječničku pomoć, a zbog napada na njega na kriminalističku obradu su privedena trojica najratobornijih BBB-a. Protiv ostalih se vodi prekršajna obrada.
Policija je danas oko 12 sati u Seget Vranjicu zaustavila Fiat Punto zagrebačkih registarskih oznaka u kojem su bila petorica Dinamovih navijača. Pretresom automobila pronađene su im metalne palice, šipke i bengalke te su privedeni u solinsku policiju na obradu, a istog sadržaja bio je i prtljažnik autobusa koji je pokušao prijeći preko graničnog prijelaza Vinjani Donji iz susjedne BiH.
Prvi današnji susret navijača Hajduka i Dinama umalo je završio tučnjavom, no jake policijske snage kod naplatnih kućica na autocesti u Dugopolju spriječili su okršaj i izgrednike brzo potrpali u svoje kombije. Računa se da je u Split stiglo oko tri tisuće navijača, koji su iz Zagreba i drugih gradova stizali autobusima i kombijima.
Prevelik trošak
- Osiguranje nogometne utakmice između Hajduka i Dinama za policiju je prevelik trošak. Nužne su zakonske izmjene po kojima će organizatori sportskih natjecanja preuzeti više odgovornosti. Policija se ne plaća iz prodanih ulaznica i ne može nositi glavni teret osiguranja - izjavio je jučer poslijepodne ravnatelj policije Marijan Benko kada smo razgovarali o osiguranju utakmice u Splitu.
Naime, prema nekim izračunima angažman policajaca stajat će državu najmanje dva milijuna kuna. Kako saznajemo na osiguranje je angažirano najmanje 800 policajaca i još 400 redara.
Od večerašnje nogometne utakmice između Hajduka i Dinama policija je uvela posebne tri kategorije problematičnih navijača, takozvane A, B i C liste.
Prema riječima glasnogovornika MUP-a Zlatka Mehuna, na A listi su osobe koje su zbog ranijih incidenata na utakmicama dobile sudsku zabranu odlaska na sportske susrete. Trenutačno je na listi A deset osoba iz Zagreba koje nisu smjele u Split na utakmicu. Na listi B su osobe na koje policajci zaduženi za osiguranje trebaju posebno obratiti pozornost jer se iz iskustva s njima može očekivati da bi mogli izazivati nerede. Na policijskoj listi C su svi oni koji su zabilježeni zbog bilo kakvog nereda ili nasilja na stadionima.
MUP je, naime, dovršio prijedlog izmjena i dopuna Zakona o sprečavanju nereda na sportskim natjecanjima kroz koji bi policija trebala dobiti više ovlasti, organizatori više obaveza, a pooštrile bi se i kazne za izgrednike. Po onome što predlaže MUP, zabrane odlaska na utakmice koje se izreknu u Hrvatskoj ubuduće bi vrijedile i za odlazak na sportske susrete i u inozemstvu, a onima koji su dobili mjeru zabrane distributeri ne bi smjeli prodati ulaznicu.

Jutarnji list

Post je objavljen 16.02.2006. u 12:03 sati.