Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/kabala

Marketing

Kabalistički Tu Bišvat proslavljen u nedjelju navečer

Jerusalem Post., Feb. 13, 2006

U nedjelju, u predvečerje Tu Bišvata, tisuće su obitelji, nadahnute kabalom, održale ceremonijal jedenja voća. Tah običaj koji su razvili kabalisti iz Safeda tijekom 16. i 17. stoljeća, uključuje 30 vrsta voća koje se jede uz čitanje odlomaka klasičnog mističnog teksta, Zohara, ili "Knjige sjaja"

Prema rabi Yitzhak Batzriju, postoje tri grupe od po 10 plodova voćki. Svaka grupa od deset plodova odnosi se na drugi od svjetova. Svijet postupanja (asija) predstavljaju plodovi s korom ili ljuskom, kao što su orasi ili limuni. U tom svijetu, povezanost s B-gom je nemoguća. To se prikazuje vanjskom ljuskom ili korom.

Svijet formiranja (jecira) predstavljen je plodovima s košticom, što simbolizira svijet u kojem je B-žja unutarnja bit skrivena.

Svijet stvaranja (brija) predstavljen je plodovima poput grožđa ili smokava, koji nemaju velikih koštica. U tom svijetu postoji samo dobrota.

Batzri je rekao da je običaj ispijanja četiri čaše vina - jedne bijelog vina, jedne bijelog vina s kapljicom crnog vina, jedne crnog vina s kapljicom bijelog vina i jedne crnog vina - uveden kasnije od strane sekularnih Židova i da nije dio izvorne ceremonije.

Tradicionalne ortodoksne obitelji, uglavnom sefardske, slave taj običaj generacijama. U hasidskim krugovima, običaj je održati ceremoniju na velikim skupovima s rebeom.

U Tel Avivu, u Awareness Centeru, kabalističku su ceremoniju održali učenici rabi Mordechaija Sheinbergera za više od 100 ljudi, od kojih su mnogi bili sekularni. Sheinberger je bio učenik rabi Yehuda Ashlaga, koji je napisao tumačenje Zohara nazvanog Hasulam, "Ljestve," i on koristi kabalu kako bi privukao sekularne Židove judaizmu.

Prema Davidu Agmonu, koji je organizirao ceremoniju u Tela Avivu, točni detalji gozbe za Tu Bišvat su nejasni.

"Arizal, rabi Yitzhak Luria Ashkenazi (1534-1572), neka je blagosloveno sjećanje na njega, nikada nije održao takvu gozbu. Tek dvije generacije kasnije njegovi su učenici počeli tako slaviti. Tijekom godina nadodavani su još razni običaji.

"Mi koristimo vino jer ono čini ljude sretnima. Uz B-žju pomoć nećemo griješiti."

Post je objavljen 16.02.2006. u 02:16 sati.