Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/pravovjerni

Marketing

IZ ZAGREBA SPECIJALNO ZA DUBROVAČKI VJESNIK NAŠ KOLUMNIST ANTUN MASLE - KAKO JE MUHAMED ZAVEO STARU DAMU

Kad neki događaj nije jasan, ali ni logičan, najbolje je razmišljati od kraja. Pitanje je tko od toga ima koristi u tolikoj mjeri da bi događaj organizirao i još važnije financirao? Nagradno pitanje je što kome donosi nered koji je zahvatio cijelu Euroaziju, nakon objavljivanja karikatura proroka Muhameda u jednom danskom listu? Demonstracije, paljenje danskih i ostalih (europskih) zastava, prijetnje otmicama i dekapitiranjem zapadnjaka kršćana, prekid trgovinskih odnosa s europskim zemljama. Svjetski rat? Zašto ne? Ni prvi ni zadnji.
Jedno je posve sigurno. Europska unija, moćna gospodarski, ali i dalje politički patuljak, od svega toga neće imati ništa osim nemjerljive štete. Istočne zemlje, na primjer, Iran i Sirija, isto tako, a dugoročno bolje neće proći ni ostale, makar bile pod američkim štitom, poput Saudijske Arabije ili Kuvajta. Tko će se okoristiti, nije teško pogoditi.
Europska unija do sada je uglavnom imala jako dobre odnose s istočnim muslimanskim zemljama. Dok su Amerikanci ratovali s njima., Europa se bavila biznisom. Tako su, recimo, pod okriljem američkih sankcija prema Iranu, Njemačka, Francuska, a i vanjski igrači Rusija i Kina, postigli odlične gospodarske ugovore s tom drevnom zemljom, trećim proizvođačem nafte i drugim proizvođačem plina na svijetu. EU se nije potpuno dala uvući ni u američku agresiju na Irak, a činilo se da se neće uvući ni u planove o napadu na Iran. Zašto? Iako su poslovni interesi SAD i EU isprepleteni kapitalom, na primjeru Iraka, jasno je da SAD i Velika Britanija na koncu uzimaju sve i nikome ne prepuštaju ni mrvice, makar se zvali Njemačka ili Francuska. Činilo se da EU može samo izgubiti ako se pridruži novom nasrtaju - ovog puta na Iran.
Stvari više ne stoje tako. Posljednjih mjeseci vrh američke tajne diplomacije, jednog po jednog, lomi lidere EU da pod firmom iranske prijetnje nuklearnim oružjem, trebaju sudjelovati u kažnjavanju Irana, ako treba i ratnom akcijom. Prva je pala njemačka kancelarka Angela Merckel. Istovremeno pritišću i sve Iranu susjedne zemlje, od Turske, preko Kuvajta, do Jordana, dogovarajući potporu za rat.
Europsko javno mnijenje nije za novi Irak i valja ga polako pripremati. I što se događa? Pet mjeseci nakon prvotnog objavljivanja, Netko aktualizira Muhamedove danske karikature. U muslimanskim zemljama dramatična reakcija, kalašnjikovi, bombe, paljenje zastava, otvorene prijetnje. U Sarajevu pale i hrvatsku zastavu. Kako? Zašto? Događanje naroda, kako nas iskustvo uči (sjetimo se četnika iz Stare Pazove i Beograda i skupova na Kosovu polju, “revolucije” u Ukrajini, Gruziji, Kirgistanu), prastara je obavještajna podvala u svrhu paljenja fitilja. Muslimani ne haju za zapadnu demokraciju i ne žele se boriti za nju, ali za Muhameda bogme haju, itekako. S druge strane, veći dio muslimanskih ekstremista pod paskom je zapadnih tajnih službi odakle ih mogu aktivirati kad god je potrebno. Ostali idu za njima.
Gdje je tu Hrvatska? Po običaju - nigdje. Za nas su svi muslimani crni ekstremisti. Dok izraelski veleposlanik po zagrebačkim redakcijama lobira protiv Irana i to u pratnji ministra Dragana Primorca, nitko ne želi objaviti ni retka iz bilo kojeg od veleposlanstava Irana, Libije ili neke druge muslimanske zemlje, makar u formi priopćenja, ili reagiranja.
Muka je gledati gostujuće mudrosere na HTV-u dok nemušto pokušavaju objasniti otkud val mržnje s Istoka prema Europi i uopće svemu Zapadnom. Zbog karikatura? Ili? Nitko od uglednika od silne trte ne smije reći da je najnoviji val mržnje stvorila politika Zapada prema Istoku. Afganistan, pa zločin nad Irakom koji se može nazvati novovjekim holokaustom. Za nastavak imamo Iran, pa onda Siriju. Neodlučnu staru damu Europu treba uvjeriti da su svi muslimani bombaši, ubojice, a obrazovaniji među njima - suludi nuklearni fizičari.
Akcija zasad dobro ide. Ako sve bude kako je planirano, EU će Americi barel nafte uskoro plaćati po 200, 300 dolara


Post je objavljen 12.02.2006. u 15:19 sati.