Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/huligani

Marketing

Rusija

Free Image Hosting at www.ImageShack.us

Rusi imaju jaku hool ekipu,pa cemo vam stavit neke video klipove i slike da se malo bolje upoznate sa njihovom hool scenom...

Grupe:
najjace i najzesce grupe ima Spartak; Flint's Crew, Gladiators, Mad Butchers, Clockwork Oranges, Young Crew, West End, Strong Active Group, Devils i jos neke manje podgrupe tvore grupu od 500-600 hard core huligana. Najvise navijaca na stadionaima, doma i vani, ima naravno, opet Spartak, doma ih je za neku normalnu tekmu 20000, derbi oko 50000, euro tekma oko 80000, na gostovanjima ih ima 8000-10000. Huligani CSKA, Dynamo Moskva i Zenit imali su prije savez protiv huligana Spartaka, ali 99. je bil raksinut jer je doslo do sore izmedju huligana zenita i dynama nakon kup tekme kad je zenit pobjedil 3-1. Jedine grupe koje se mogu nekako nosit sa Spartakovim, su huligani CSKA; Red-blue Warriors, Kids, Red-blue Supporters. Dynamo firms: Blue-white Dynamite i Patriots, Zenit - Jolly Nevsky Coalition, Crazy fans, Nevsky front ali ni dynamo ni zenit nemaju tako jake huligane kao spartak il cska. U biti Zenitovi vise naginju ultrasima jer puno bolje stoje na stadionu (koreografije itd) nego izvan njega u sorama. U Moskvi su jos dva kluba koji isto imaju dosta jake grupe, Torpedo - West 5 action gropu, Supporters group, Troublemakers i Lokomotiv - Ultra Loko i Vikings. Izmedju ta dva kluba je isto veliko rivalstvo jer su mali i jedni i drugi, nemogu se posteno suprostavit Spartaku al se zato mogu jedni drugima. Spartakovi navijaci imaju savez sa Torpedo Supporters i sa Orel Butchers (fc Orel, mislim da je u 2. ligi).

Stil:
Naravno, furaju se na engleski stil, kezualu. Od pocetka najpopularnije marke bile su Umbro i Lonsdale. No, nisu se dugo zadrzale, kako je moda prolazna pa i navijacka uskoro se preslo na druge marke. A jedan razlog je bil da je i puno obicnih navijaca pocelo nosit Umbro, Lonsdale, Ralph Lauren i ako nisu imali nikakve veze sa huliganizmom. tako danas har core huligani furaju la coste, fred perry, bem sherman a poneki se drze jos tradicionalne sportske obuce poput kappe, new ballance, nika itd.

Najveci neredi:
Najveci neredi dogodili su se 97., 98. i 99. godine. 23.8.97 neredi izmedju navijaca CSKA i Spartaka, oko 300 huligana, prije tekme, CSKA su bili brojcano nadmocniji i dobili. 30.8.97 Spartak - Zenit, opet veliki neredi izmedju navijaca ta dva kluba. nedaleko od stadiona 200 spartakovih navijaca napalo 500 zenitovih i milo receno, ubili boga u njima Policija je morala upotrijebit vatreno oruzje ilitiga nama poznate kalasnikove da je prekinula nerede. 29.7.98, Spartak - Dynamo. oko 100 navijaca spartaka skuzila di se prije tekme sakupljaju dynamovi navijaci, napali ih i nakon kratke sore dynamovi navijaci uspjeli pobjec. 26.9.98 CSKA - Spartak, oko 200 CSKA navijaca skuzilo spartakove huligane koji su se sakupili na tekmi hokeja (prije nogometne tekme) i napali ih. Policije nije bilo tako da su se mogli fino sorat nekih 15 min. Naravno ni ruskim huliganima nije strano oruzje pa je tako bilo vise Spartakovih navijaca ozbiljno ozlijedjeno. Na jesen 99. godine Zenit - Dynamo, nakon par ozbiljnih sora u Moskvi na prvoj tekmi sljedil je samo nastavak. Zenitovi huligani su bili bolje pripremljeni i organizirani, njih oko 200 i tako dobili soru na domacem terenu. 12.12.99 oko 70 spartakovih huligana doslo na tulum cska-jevih (imali su tulum u pocast zavrsetka 99 sezone), iznenada ih napali i jos pretukli sve koji su bili ispred kluba, naravno nisu svi bili navijaci. Rezultat, 300 moskovskih huligan apretucenih od toga dosta njih ozbiljno ozlijedjenih.

Odnos sa policijom:
Komunisticki rezim je naravno ostavil svoje posljedice pa je murja jako brutalna i naravno kao i sve ostale murje, navijace tetiraju kao zivotinje a ne kao ljude, mogu radit kaj se sjete, od brutalnog prebijanja maloljetnika (klinci od 12-15 god), kradje privedenih navijaca itd. Poznata prica? Situacija se malo promjenila od 99. godine kad su se najzesci huligani poceli borit za svoja prava. U to vrijeme skoro pa i nije bilo sukoba medju huliganima, dok su zato bile sore sa murjom skoro svaku tekmu. Najvece takve sore dogodile su se na gostovanju Spartaka u Ramenskoyu i Nizhny Novgorodu. U Ramenskoyu, nakon gola Spartaka, i divljanja mladjih navijaca na tribini upad policije koja j epoclea sorat mladje navijace i eto sranja. Prvi put u povijesti ruskog nogometa je bila neka tekma prekinuta cak 15 minuta zbog sore. Posljedica, puno ozlijedjenih murjaka i specialci morali otic sa stadiona inace se navijaci ne bi smirili, tek kad su se specialci pomakli, neredi su prestali. U Novogrodu Spartakovi navijaci bili su spremni na nerede jer to mjesto je poznano po posebno brutalnim murjacima, splet dogadjaja isti kao u Ramenskoyu, samo jos vise ozljedjenih murjaka, jedan od njih je kasnije u bolnici i preminuo. Danas se nasilje na i izvan ruskih stadiona svakom tekmom samo jos veca.


tuča na mostu(video)
tuča na parkiralištu(video)
Šora sa murjom(video)
Tuča na snjegu (7 na 7)(video)
Šora u nekoj ulici(video)
Tuča u šumi(video)

Slika 1 (Slika)
Slika 2(Slika)




Post je objavljen 06.02.2006. u 11:02 sati.