Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/hrvatistan

Marketing

KO TU KOGA? ILI SAURON JE MALA BEBA ZA HRVATISTANSKE POLITIČARE

Baš si nešto gledam ovu vašu zemlju Hrvatistansku. Stvarno je lijepa. Imate baš sve - i plavo more i bijele planine i zelene ravnice. Mogli bi uživati kao malo tko na svijetu. Mogli bi, da nemate političara. Stvarno ne kužim što su vam oni trebali. Kad smo već kod toga, moram priznati, da ne kužim ni čemu oni služe.
Uzmite na primjer Lothlorien - nema tamo ni izbora ni parlamenta ni vlade a bogme ni općinskih vijeća i skupština. Tamo smo Celeborn i ja imali svu vlast u svojim rukama. A kako smo bili nadasve mudri i plemeniti vladari kojima je dobrobit njihova naroda na prvom mjestu - Lothlorien je naprosto cvjetao u blagostanju. Svi su bili sretni i zadovoljni (dok se Sauron nije opet dignuo ali to je već sasvim druga priča).
Ovdje kod vas, ako smijem kao jedan stranac primjetiti, stanje je posve drugačije. Političari, ili kako ih vi zovete - predstavnici naroda, prvo gledaju kako da namire sebe i svoje a za narod ako nešto ostane. Pa se tako dogodilo da su se sasvim odnarodili i izgubili doticaj sa bazom (tj. onima koji su ih izabrali). Posljedica toga su suludi, normalnom čovjeku posve nerazumljivi zakoni. Posljednji u nizu je nacrt novog Zakona o zdravstvenom osiguranju.
Koliko god to zvučalo nevjerojatno (a vjerujte mi, zvuči jako nevjerojatno) u tom nacrtu piše, između ostalog što sad neću komentirati, i ovo - hrvatistanski pacijenti biti će kažnjeni iznosima od 8 kuna do čak 15000 kuna ako se ne budu strogo pridržavali liječničkih uputa o liječenju. Iliti morat će slijepo i bez mogućnosti izbora provoditi propisanu terapiju. Iste ih kazne očekuju i ako sami prouzroče nesposobnost za rad (gle krasne velike rupetine u zakonu, dušu dalo za razne malverzacije!) te ako bolest ne prijave liječniku u roku tri dana od trenutka oboljevanja (što je s onima koji su prebolesni da se dignu iz kreveta i odu do liječnika).
Meni, strankinji nenavikloj na vaše zakone i običaje, ovo zvuči potpuno nevjerojatno! I protuzakonito. Možda čak i protuustavno jer poništava osnovno ljudsko pravo na izbor. O tome da za ovako nešto nisam čula nigdje na svijetu (skužila sam da Hrvatistanci jednostavno obožavaju biti posebni) neću ni pričati.
Zato vas molim da mi objasnite - ko tu koga?!? Ili sam opet, kao vilenjakinja koja je pukim slučajem zaglavila u Hrvatistanu, opet nešto krivo shvatila?



Post je objavljen 06.02.2006. u 12:18 sati.