Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/aromaterapijarv

Marketing

Bit aromaterapije pt.2

Priroda biljnih esencija
Eterična ulja su izrazito mirisni tekući sastojci aromatičnih biljaka, drveća i trava. Riječ 'esencijalno' prijevod je engleske izvedenice iz riječi 'quintessence', koju oxfordski riječnik englskog jezika definira kao «ekstrakt tvari koju sadzži njezinu osnovu u najkoncentriranijem obliku». U drevnom filozofijskom i alkemičarskom nazivlju, kvintesencija je bila povezana s eterom, opdnosno s petim elementom, te je smatrana duhovnim aspektom tvari. Esencijalna ulja se nazivaju «eteričnim», a taj germanizam primjereno opisuje njihovu onozemaljsku prirodu; ostavljena na otvorenome, ona nestaju bez traga, hlapeći u eter poput izmaglice.

*Gdje se nalaze eterična ulja?
Eterična se ulja mogu nalaziti u različitim dijelovima biljke: u laticama (ruža), lišću (eukaliptus), korijenju (vetiver), u kori (cimet), neživom dijelu srčike (sandal), citrusnoj kori (limun), sjemenkama (kim), u lukovici (češnjak), u smoli (boswellia) itd., a možemo ih pronaći u više različitih dijelova biljke. Lavanda, npr., sadrži ulje u cvijetu i listu, dok narančino drvo proizvodi tri različite mirisne esencije s različitim medicinskim osobinama: bogati gorko - slatki neroli (cvijet), sličan no manje rafiniran miris petitgraina (lišće), te vedar miris naranče (kora ploda). Eterična ulja nisu nužna za život biljke kao cjeline, barem ne u značenju na koje asocira riječ «esencijalan». Eterična se ulja akomuliraju u specijaliziranim tkivima biljke koja sdrže uljne žljezde. Šti je više uljnih žljezda u biljci, to je ulje jeftinije i obratno. Eterična su ulja visoko koncentrirane supstancije, te se rijetko koriste u izvornom, nerazrjeđenom obliku, premda se određene esencije, poput lavande i čajevca, ponekad koriste nerazrjeđene kao antiseptici. U aromaterapijskoj masaži ona se razrijede «nosivim» uljem, bademovim ili naslinovim. Osim što su topiva u običnom biljnom ulju, eterična su ulja topljiva i u alkoholu, žimanjku i u voskovima (npr. otopljeni pčelinji vosak ili jojoba). Međutim, samo su djelomice topljiva u vodi i tek u ponešto većoj mjeri u octu.

*Boja i konzistencija
Eterična ulja iznimno brzo hlape, što znaći da isparavaju na zraku, te ne ostavljaju trajan trag na papiru. Premda su brojne esencije praktički bezbojne (paprena metvica), žućkaste (lavanda), zelenkaste (bergamot), jantarne (pačuli) ili tamnosmeđe (vetiver), neke su obdarene karakterističnom nijansom. Konzistencija brojnih esencija, npr. lavande, paprene metvice ili ružmarina, slična je vodi ili alkoholu. Druge su esencije, npr. mira i vetiver, ljepljive i guste ili viskozne, dokje ružina polukruta na sobnoj temperaturi, no pri najmanjem zagrijavanju postaje tekuća.


Post je objavljen 05.02.2006. u 10:49 sati.