Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/cvjetakmali

Marketing

Kućna paprat, nefrolepis (lat. Nephrolepis exaltata)


Paprat nekako podsjeća na povijest, na viktorijansko doba mada je i danas popularna. Dobro uspjeva i u prostorima gdje nema puno prirodnog svijetla, a voli vlagu pa će stoga biti zadovoljna u kuhinji ili npr. kupaonici. Držite je uvijek vlažnom. Ljeti zalijevajte 2 puta na tjedan dok zimi jednom tjedno i pripazite da temperatura ne padne ispod 10 stupnjeva Celzija. Po mogućnosti tokom ljeta redovito je prskajte, a tokom zimi ako je u prostoru gdje je suh zrak (centralno grijanje) smatrajte to obaveznim. Vlagu u zraku možete povećati i tako da biljku posadite u plastičnu vazu i da stavite kamenčiće u podložak.
Tokom godine može udvostručiti svoju veličinu pa je svaka dva tjedna prihranite vodom u koju ste dodali tekuće gnojivo za lisnate biljke.
Presadite je u rano proljeće. Tada možete i odvojiti mlade biljčice koje su se pomoću vriježa zakorijenile pored matične biljke. Jednostavno ih nježno odvojite s korijenjem i posadite u zasebanu vazu.
Ako su listovi lomljivi, krhki nedostaje vlažnosti. Odrežite listove na par centimetara od zemlje i dobro zalijevajte. Izrasti će mladi listovi.
Ponekad dolazi do mutacije kod listova pa odjenom nefrolepis izbaci list koji nije nazubljen. Takav list odrežite jer će vam inače svi listovi postati glatki, nenazubljeni.

Post je objavljen 31.01.2006. u 19:42 sati.