Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/gladusa

Marketing

Stare vijesti o bespravnim gradnjama

Globus 2004.:

"Afere oko bespravne gradnje na otoku Viru vezale su se i za bivšeg ministra obrane i člana Demokratskog centra Pavla Miljavca. Kuću koja je smještena 20-ak metara od mora u prekrasnoj borovoj šumici površine 208m2 kupio je 1996. godine s jednim prijateljem, nakon čega su je podjelili na dva jednaka dijela. "Svoj dio kuće veličine 104m2 platio sam 110.000 njemačkih maraka i od tada nisam u nju ništa ulagao, pa tako kuća još nema sređeno ni pročelje.
"Kuća je rađena u vrijeme kad nije trebalo izvaditi građevinsku dozvolu, jer nije bilo urbanističkog plana, iako smo mi uredno platili porez na nekretninu. Novim urbanističkim planom obuhvaćena je i na naša kuća, tako da smo sada u mogućnosti dobiti građevinsku dozvolu", rekao je Miljavac.

"Nitko za izgradnju objekata nije tražio građevinsku dozvolu, inspekcijskih kontrola na terenu nije bilo, i dogodila se divlja gradnja. Sad smo mi crna rupa, a Zadar je okružen kućama koje nisu urbanistički riješene, ali to nitko ne spominje. Ono što se događa na Viru prisutno je svugdje u Hrvatskoj, ali u manjoj mjeri. Problem je bio u tome što nismo imali općinu do 1993., već smo bili u sklopu općine Zadar, a njima je bilo u interesu da se gradi, jer su tako ubirali porez na nekretnine", žali se Radović.

Nit Tomac nema građevinsku dozvolu, a kako nam je objasnio, razlog tome je što je nema kome podnijeti, budući da ne postoji urbanistički plan. "Na Viru nitko nema građevinsku dozvolu, jer nema plana, ali mislim da su te bespravno izgrađene kuće ipak legalizirane. Unatoč svemu, i na otoku Viru bilo je rušenja, jer su kuće bile sagrađene na pomorskom dobru, gdje se ne smije graditi", rekao je Tomac. Dodao je da i u drugim dijelovima Hrvatske postoje kuće koje ne zadovoljavaju estetske standarde, ali o tome nitko ne priča. "Najveći krivac u cijeloj priči je država jer uzima poreze, omogućava da se bespravno sagrađeni objekti priključe na infrastrukturu, a tada pošalje savjetnika za prostorno uređenje koji bi problem riješio bacanjem bombe", istaknuo je Tomac.

Kristijan Kapović:
"Mehanizam provedbe prostornog plana na terenu nema lokalna samouprava ni stanovništvo Vira, već Ministarstvo graditeljstva i prostornog uređenja i građevinska inspekcija, dakle država. Međutim, država i dalje prebacuje lopticu na lokalnu samoupravu koja nije imala sredstva, mogućnosti niti ovlasti da bespravnoj izgradnji stane na kraj. Samo u posljednje dvije godine u građevinski odjel Zadarske županije prijavili smo više stotina slučajeva nelegalne izgradnje, ali mjerodavni ništa nisu napravili", tvrdi Kapović. Objašnjava kako je država itekako imala koristi od izgradnje Vira, jer se u državni proračun kroz porez na nekretnine u proteklih 30 godina slilo 120 milijuna kuna s otoka, a da vlast u komunalnu infrastrukturu Vira nije uložila nijednu kunu. Zbog toga kolicija sastavljena od SDP-a, HNS-a, HSS-a i LS-a traži od države da navedenih 120 milijuna kuna uloži u otok u projekt kanalizacije i vodovoda koji na Viru još uvijek ne postoji."

Novim prostornim planom, dakle, legalizirat će se oko devet tisuća objekata, a do 2015. predviđa se gradnja tri do četiri tisuće novih na slobodnim parcelama. Iako se to za već poprilično izgrađen Vir čini previše, Kapović nas je uvjerio da se objekti nalaze na samo 15 posto površine Vira, od ukupno 23 kilometra koliko je otok dugačak. Da bi izbjegli toliko koncentraciju privatnih kuća na malom prostoru, prostornim planom predvidjeli su i povećanje parcela s nekadašnjih 300 na 800 kvadratnih metara kako bi ljudi imali i pristojne okućnice i dovoljno zelenila."

Novi list 27.7.05.:
"Sve u svemu, kaže virski načelnik, kad se sve zbroji i oduzme na Viru od navodno 10 tisuća bespravnih objekata, postoji svega desetak koji se nikako ne mogu legalizirati."

1.12.2005. Vip portal: "Na prekjučerašnjem sastanku vodstva općine Vir i ministrice zaštite okoliša, prostornog uređenja i graditeljstva Marine Matulović-Dropulić dogovoreno je koje objekte Ministarstvo može legalizirati. Među njima su, kako nam je rekao načelnik općine Vir Kristijan Kapović, i objekti vodećih hrvatskih političara.
..
Najpoznatiji virski bespravni graditelji nisu prekršili ni zadiranje u pomorsko dobro i infrastrukturne putove te zadanu visinu, a svoje bi objekte najvjerojatnije mogli legalizirati početkom sljedeće godine ako Ministarstvo prihvati predloženi prostorni plan Vira."

Anketa:








Što mislite o legaliziranju vikendica sagrađenih do stupanja na snagu Uredbe o zaštiti obalnog područja mora?




Legalizirati ako je u skladu s propisima koji su vrijedili u vrijeme gradnje.
Porušiti sve unutar pojasa od 70m, bez obzira kad je građeno.
Porušiti sve bespravno izgrađene objekte, i iza 70m od obale.










Post je objavljen 31.01.2006. u 00:36 sati.