Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/lukanada

Marketing

Millefiori caning

Millefiori canning je tehnika u kojoj se elementi polymerske gline slažu u log ili valjak, koji se naziva cane. Pomislite na kobasicu!!!!! Kad režete cane, dobiti čete jednake uzorke, one koje ste složili u cane, i to od jednog kraja loga do drugog kraja loga. Kada slažete log on će biti prilično velike debljine i pun zraka. To nam ne može baš nečemu koristiti, pa se stoga mora izvršiti reduciranje cane.
Reduciranje je smanjivanje promjera cane.
Reduciranje se vrši ovako: Kada ste sastavili cane, primite ju po sredini i lagano pritišćite. Zatim lagano pritišćite prema jednom kraju. Malo rastegnite.Ponovno pritišćite držeći cane medju prstima.
Činite to nježno!!!!!!! Rastegnite i tako dok ne dobijete veličinu koju želite. Ako vam sredina zaostaje i na krajevima se pojavi udubljenje, to je znak da ne radite dobro. Možda su Vam ruke pretople pa je vanjski sloj premekan i rasteže se brže nego unutrašnji.Možda ste koristili dvije različite tvrdoće Fima ili kombinirali s Premom. U tom slučaju ostavite cane malo postrani, pa nastavite kasnije. Znak da radite dobro je, ako je sredina ravna ili malo izbočena prema van. U cane ne smije ostati zraka.Zato reducirajte ravnomjerno, lagano i nježno.
Savijet: Kad reducirate, odrežite jedan dio dok vam je cane još velikog promjera. Zatim odrežite kad ga smanjite u pola, i još koji puta, ako želite više promjera cane. To će vam dobro doći kada se budete umjetnički izražavali na perli. Cane možete i kasnije reducirati, ali nakon nekog vremena postaje tvrdja i potrebno je malo priprema, da bi se mogla lijepo reducirati.
Kako čete čuvati cane?
Kada ste cane izradili, umotajte ju u najlon foliju, a može i folija za čuvanje svježine namjernica.
Posložite ih u plastičnu posudu, koju možete dobro zatvoriti.
Kažu da polimersku glinu nije dobro izlagati suncu, jer gubi boju. Ja to nisam ispitivala, pa ne znam, nego prenosim zapažanje njemačkih fimašica.

U tehnici Millefiori se koristi polymerska glina u bojama i translucent glina. Translucent polymerska glina nakon pečenja postaje prozirna.Sirove cane će izgledati kao i druge cane izradjene u bojama. Razlika će se vidjeti tek nakon pečenja.
Cane izradjene sa elementima translucent polymerske gline osjetljive su na prekomjernu temperaturu pečenja, ap se strogo mora pridržavati uputa proizvodjača.
Važno!!!! Kada radite cane s translucent polymerskom glinom, obavezno u elemente drugih boja umješajte malo bijele gline.Ili taj element omotajte s tankim slojem (ovdje je pasta mašina potrebna) bijele gline.
Zašto je to potrebno? Već prilikom kondicioniranja translucent polymerske gline, vidjeti čete da je drugačija od ostale gline. Bijela se dodaje zato što se, pogotovo tamne boje, neće izljevati u translucent i tako ju zamutiti. Boje će tako biti sigurno razdvojene a slika jasna.
I ovo je važno!!! Kos izrade cane, važno je da koristite polymersku glinu iste tvrdoće. Iako se polymerske gline mogu mješati, Fimo s Premom ili Premo s Sculpey, kod izrade cane to se ne preporučava. Zašto?? Meka glina će se lakše reducirati a redukcija tvrdje gline će zaostajati, što će se negativno odraziti na krajnji rezultat. A cilj nam je dobiti lijep, jasan uzorak, koji čemo tanko rezati i oblagati baznu perlu.
Kada je cane gotova, nemojte odmah razati. ostavite da malo odstoji. Ako odmah režete, ona je još mekana od vaših ruku i ma kako oštar nožić imali, ona će se deformirati. Stoga napravite malu pauzu.
Ovo bi bio osnov. Ako imate pitanja, tu sam.
Nada
-nastavlja se-

Post je objavljen 30.01.2006. u 14:51 sati.