Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/namu

Marketing

Blog možete i prodati?

Prije nego sam pokrenuo ovaj Namu-blog, imao sam u vidu jedan drugi naziv i drugu temu. No u trenutku registracije, korisničko ime je bilo zauzeto ("blog u izradi") i ja sam odustao od cijele ideje. Pokrenuo sam namu.blog.hr i počeo pisati ...

Godinu dana kasnije, palo mi je na pamet da pogledam što je s onim prvim blogom (nisam još odustao) pa ukucam URL ... I još uvijek na njemu stoji poruka: "ovaj blog je u izradi" - jedan jedini 'post' napisan 06. 06. 2004. (!)

Nakon toga sam pokušao razmišljati konstruktivno - ako stvarno želim pisati o tome, smislit ću neko drugo ime! Ali, pokušao sam sve sinonime naslova - i opet isto... Da ne duljim: sve poddomene koje bih volio iskoristiti zauzete su. A na njima u glavnom jedan ili nijedan post, najčešće: "Dobro došli" i to je sve. Ti blogovi stoje prazni, bez sadržaja, a zauzimaju imena koja su itekako interesantna mani i drugim korisnicima.

U (valjda) desetom pokušaju imao sam malo više sreće - blog izuzetno primamljivog naziva, a opet bez sadržaja, imao je email adresu "autora" - i kad sam se već tako zapalio, odlučim poslati mail kolegi blogeru s pitanjem "mogu li ja, kad već vi nećete pisati?"

Odgovor koji sam dobio bio je više nego hladan tuš: "Možete preuzeti moj blog, ali to ime košta 300 kn. To je standardna cijena."

Sveta kravo! Nisam znao da se blogovi mogu prodavati, a kamo li da imaju standardnu cijenu!



Ehhh, ljepota kapitalističke ekonomije. Sve što imaš možeš i prodati... Očito su neki malo informiraniji "blogeri" shvatili da internetske nekretnine imaju vrijednost - i sada tu vrijednost pokušavaju naplatiti. A ime domene ili poddomene svakako pretstavlja takvu "nekretninu" ... ako je *.com domena ekvivalent građevinske čestice - onda je 'vlasništvo' nad *.blog.hr poddomenom u stvari ekvivalent stanarskog prava???

Sredinom 90'ih, tjekom gold-rusha na Webu, neke domene su prodavane za milione dolara. Na primjer, domena www.sex.com je prodana za $12 Miliona samo zbog catchy imena ... baš me zanima koliko vrijedi (pod)domena sex.blog.hr???


Ima li Blog.hr mišljenje o tome? Postoji li politika bloga prema ovakvim zlouporabama? Hoće li se neaktivni blogovi / poddomene početi brisati? Tko zna ... vidjet ćemo kada se prve ponude tipa "prodajem blog, malo rabljen" pojave na stranicama Plavog oglasnika.


Post je objavljen 30.01.2006. u 11:19 sati.