Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/peratovic

Marketing

Je li Zafranović iscipelario Vrdoljaka ili je "Večernjakova" desnica počela mlatiti po kulturi?


Update: Najkasnije u 17,30 objavljujem cjelovito saopćenje Lordana Zafranovića o subotnjem incidentu. U kraćem telefonskom razgovoru, u svijetu najpoznatiji hrvatski režiser, negira napise u "Jutarnjem" i "Večernjem listu". A nasmijala ga je "dezinformacija" da je "odstranjen s fešte u Kerempuhu".

Komedija nakon 'Zabune' - Zafranović nasrnuo na Vrdoljaka

...- Predstava je toliko sjajna i zabavna da ću se smijati do sutra - pričao je Tonči Vrdoljak, a Zafranović se pobrinuo da mu namršti nasmijano lice. Nakon kraćeg verbalnog duela u predvorju kazališta, Zafranović se spustio na koktel i nasrnuo na Vrdoljaka, udarivši ga nogom u koljeno... No jedna je osoba reagirala munjevito i neprimjetno odstranila Lordana pa je fešta nastavljena do zore - uz čestitke Nadareviću i njegovu timu...

Čašu prelio - 'glupan' ili Tito?

Nasrtaju Zafranovića na raspoložena Vrdoljaka prethodio je njihov kratki dijalog u predvorju kazališta. - Tko je tebe otjerao iz Zagreba? - u prolazu je Lordanu dobacio Tonči. - Nitko - uzvratio je Zafranović. - Pa zašto onda po novinama pričaš gluposti da sam te ja otjerao? - ljutito je uzvratio Vrdoljak. Potom su dva redatalja budućih dokumentaraca o Titu počastila jedan drugoga s "glupane - glupane", i sve bi zacijelo i završilo na tome da se Zafranović potom nije spustio u Mollierov salon na nastavak obračuna.

Miljenko Mitrović, Scena, Večernji list, 29.01.2006 18:43


Ne znam zašto ne vjerujem Miljenku Mitroviću. Zato što pretpostavljam da je ovaj trač čuo od Vrdoljaka, a nije za komentar pitao Zafranovića? Ili mu je to moguće prišapnuo Goran Grgić, zet Andrije Hebranga, kojeg na Večernjakovoj slici vidimo u razgovoru zabrinutom s Vrdoljakom?


Goran Grgić: Da mi Andrija nije punac, volio bih da si to ti Tonči. Antun Vrdoljak: A da ja nisam katolik, sigurno bih te poželio za snahu, Gogo. (photo by Večernji list / dijalog izmišljen)


Bio sam klinac kad se na tv-u emitirala Zafranovićeva "Okupacija u 26 slika", pa se mutno sjećam scene klanja u autobusu. U življem sjećanju ostao mi je "Pad Italije", golišava Ena Begović i četnici gusari. Nisam gledao "Testament" o Andriji Artukoviću. Iskreno, nisam imao osobitog stava o Zafranovićevu liku i djelu. Upoznao sam ga tek nedavno. Nakon promocije Šnajederovih "Izabranih djela" u Novinarskom domu, čekao sam tramvaj s njim i Mirom Šuvar, scenaristicom dokumentarca o Titu koji zajednički pripremaju. Mira me predstavila. Razgovarali smo o problemima s kojima se susreću radeći Tita, mojim mukama s Levarom...

Sudbina Milana Levara jako podsjeća na sudbinu Ilije Jakovljevića. Zato mi je Šnajder blizak.

Kasnije u tramvaju, Zafranović se požalio da je za Jugoslavije u Hrvatskoj imao dosta problema s Mikom Špiljakom, te prepričao urbanu legendu o Štefi Špiljak, svojedobno predsjednici odbora za proslavu 85. godišnjice Društva književnika Hrvatske.

- Došla Štefa na blagajnu HNK i pita ju prodavačica želi li karte za "Madame Bovary" ili za "Madame Butterfly". A Štefa će ljutito: Za madam Špiljak, kaže legenda.

A što kaže Lordan Zafranović o nasilništvu nad Antunom Vrdoljakom koje mu pripisuje Večernjak, moguće je da ćemo čitati uskoro na 45 lines.


Post je objavljen 30.01.2006. u 16:36 sati.