Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/peratovic

Marketing

Lažnom putovnicom na ime Kristijan Horvat po svijetu nije krstario Ante Gotovina!?



Marijan Benko


Bajić nam još nije dao Gotovinine putovnice

• Provodi li se i dalje akcijski plan?
- Da. Poduzimaju se potrebne mjere i radnje.
• Što to znači? Istražuje li se mreža pomagača i financijera bijega generala Gotovine?
- Akcijski plan nije vezan samo za Gotovinu. Radi se tu i o drugim djelima, ali ne mogu govoriti o onome što je predmet obrade.
• Jesu li krivotvorene putovnice koje je Gotovina koristio u bijegu bile na vještačenju?
- Nisu.
• Kako to?
- Ne znam. Kada glavni državni odvjetnik procijeni da policija to treba raditi, onda će nam ih dostaviti i mi ćemo ih vještačiti.
• Zašto on to ne traži?
- To ne mogu reći.
• Zar se ne sastajete s njim?
- Vrlo često se sastajemo.
• Ali niste razgovarali o Gotovini?
- Nije nam to bila tema razgovora.

Iz intervjua Marijana Benka, ravnatelja policije Jutarnjem listu, 28. siječnja 2006.


Zašto još uvijek Glavni državni odvjetnik Mladen Bajić nije dostavio policiji lažnu Gotovininu putovnicu na ime Kristijan Horvat, ako se do sada tvrdilo da je haaški pritvorenik s njom proputovao pola svijeta?
Zato, uvjeravaju me neki "dobro upućeni izvori" što je Mladen Bajić navodno dobio iz međunarodnih izvora doista intrigantnu informaciju da Ante Gotovina nije s tom putovnicom putovao po svijetu, već mu je ista dostavljena kraće vrijeme prije uhićenja kako bi se domaćoj javnosti pokazalo da su optužbe Carle Del Ponte da se dobar dio vremena skrivao u Hrvatskoj i BiH bile neosnovane. Izvori 45 lines tvrde da je osoba koja je "zavaravala trag" koristeći se putovnicom na ime Kristijan Horvat upotrebaljavala i lažnu međunarodnu novinarsku iskaznicu na isto ime, te s ta dva, i naravno svojim pravim dokumentima, obišla Rusiju, Argentinu, Francusku, Afriku, Izrael... Naravno, dok bi putovao kao Kristijan Horvat, lažni je Gotovina na dokumentima imao umetnutu vlastitu sliku.
Prema podacima, koji su navodno dostavljeni Mladenu Bajiću, lažni je Gotovina viđan često u društvu s pravim u kafiću "Europa" u Maksimirskoj ulici u Zagrebu. Ondje su zajedno u separeu sjedili s Antom Rosom, Milenkom Filipovićem, Ljubom Ćesićem Rojsom i Ivićem Pašalićem i dan prije nego li je haaški pritvorenik službeno "pobjegao" iz zemlje.

Prema mojim izvorima bliskim istrazi, lažnoga Ante Gotovine lažni Kristijan Horvat proljetos je, nakon što mu se ime u nezgodnom kontesktu počelo povlačiti u medijima, u nekoliko navrata viđan u restoranu "Kod Zvonca" u povjerljivim razgovorima s ravnateljem POA-e Tomislavom Karamarkom.

Moguće je da je i ova priča zavodljiva konstrukcija bez dokaza, no sve dok Glavni državni odvjetnik Mladen Bajić i policija ne dadu jednoznačne, službene informacije o priči s Gotovininim lažnim identitetom i mjestom/ima njegova skrivanja te naravno jatacima, sklon sam joj poklonjati pozornost, nauštrb neslužbene varijante koju su širili mediji bliski ravnatelju POA-e Tomislavu Karamarku da je haaški optuženik sam bez ičije pomoći s "provaljenom" putovnicom na ime Kristijan Horvat proputovao pola svijeta, ne primirisavši Hrvatsku od kad je iz nje brodom pobjegao.


Post je objavljen 28.01.2006. u 03:20 sati.