Pregled posta

Adresa bloga: http://blog.dnevnik.hr/blackdoghell

Marketing

LED ZEPPELIN(II) -The Ten Album Legacy

Naziv: LED ZEPPELIN (II)

Izdan: oct 22, 1969
Snimljen: Oct 1969
Izdavač: Atlantic

Trajanje: 41:21

Stilovi: Rock, Blues-Rock, Hard Rock, Heavy Metal, Arena Rock, British Blues, British Metal, Album Rock


1. "Whole Lotta Love" (Bonham, Dixon, Jones, Page) 5:35
2. "What Is and What Should Never Be" (Page, Plant) 4:45
3. "The Lemon Song" (Bonham, Jones, Page, Plant) 6:19
4. "Thank You" (Page, Plant) 4:49
5. "Heartbreaker" (Bonham, Jones, Page, Plant) 4:14
6. "Living Loving Maid (She's Just a Woman)" (Page, Plant) 2:39
7. "Ramble On" (Page, Plant) 4:24
8. "Moby Dick" (Bonham, Jones, Page) 4:20
9. "Bring It on Home" (Page, Plant) 4:21

(Prvo da Vas sve upozorim – promjenio sam način pisanja recenzija.. spustio sam se na svoju razinu.. Nadam se da Vam se sviđa.. baš me zanima.. Martin)

Led Zeppelin ulaze u dominantnu ulogu svijetskog hard-rocka.. Ovaj drugi po redu album, sa skoro svim pjesmama koje su tjednima bile najslušanije, najviše puštane i najviše tražene na radijima diljem svijeta postaje zacementirani dragulj hard-rocka 70'godina i jedan od najznačajnijih u LZ karijeri..

Čini mi se da su s ovim albumom igrali na sigurno.. Hm, "sigurno" nije prava riječ – oni su po meni uzeli ritam koji se svidio ljudima na njihovom debitantskom albumu i od tog ritma napravili cijeli novi album.. Što je naravno za svaku pohvalu.. Ali to nisu napravili 100% savršeno.. Na albumu više nema onog osjećaja slobode izražaja.. Ima puno manje osjećaja za "nisko" i "visoko".. Blues materijal koji je na prvom albumu sjaji svom svojom veličinom i stvaranjem novih blues standarda – standarda koji istovremeno zvuči jako moćno i osjećajno.. Led Zeppelin II zvuči više komercijalno.. Ali samo mrvicu.. Sve ostalo je isto ko na prvom albumu – Ta iskrena i moćna sirovina koja se stvara od početne prve sekunde albuma, pa do zadnje!

Rekao sam sve to, al sad ipak moram reć da sam preslušavajući ovaj album osjećao istu dozu trnaca ko i kad sam preslušavao prvi Zepp I.. Jer na kraju krajeva – ovo je remekdjelo bez daljnjega! Prokleto moćan set pjesama sa prokleto moćnim performansama koje te doslovno zakucaju u zemlju, a tvoja osjetila ponesu u visine!!!

.. Da recenziram auto, onda bi ovaj album bio najmoćniji ferrari and beyond!!! ..

Ovaj puta se radi o albumu na kojem ima 40% rocka, 40% hard rocka i 120% bluesa.. Blues je ovdje sve prisutan, i izlazi iz svoje ljušture baš kad treba.. u određenom trenutku, u određenom momentu, ma kako glasovno tako i instrumentalno..

Led Zeppelin napokon postaju LED ZEPPELIN!!! I više nema povratka.. Nema više mjesta za diskusiju oko toga..

•"Whole Lotta Love"? Ideššššš.. Kakva majstorija od pjesme.. a tek fantastičan početak, bezvremenski rock lyrics i fantastičan riff.. Bubanj ulazi kao rafalna paljba – trtrtrtrtrrttrtrrtrtrtrrtrttrtrttrtrtrtrtrrtrt - i svi se ukočimo od trnaca.. Bass ulazi i već smo na kraju snaga.. Jedino što nam preostaje je WOVVVVVVVVVVVVVVV!!! Kao što već znamo, u Led Zeppelinu sviraju jedni od najvećih glazbenika kao što su J.P.Jones i J.Bonham pa se ni netrebamo tako čuditi njihovim aranžmanima u svakoj pjesmi.. malo je reć da nas oduševljavaju svojom svježinom i inovativnošću.. Makar J.P.Jones i J.Bonham pljeni najmanji publicitet koji je ipak fokusiran na Planta i Pagea..

Može jedan pljesak za njih dvojicu? Zaslužili su.. ne mislite li i Vi tako? Ma znao sam da mislite

Klap klap klap

•"What is Now And What Should Never Be" počinje neopisivo mekano, prije probijanja gitare i jakog vokala.. odlična stvar, pomislih u sebi prvi put kad sam čuo!

•Čak bolja stvar dolazi nakon nje.. fantastična "Lemon Song" pokazuje pravu snagu Led Zeppelina, snagu odvajanja svakog glazbenika za sebe.. svaki član u biti stvara svoju pjesmu u samoj pjesmi pokazujući da su oni svi u stvari individualci koji rade zajedno!!!! I to svi Vi možete čut u svakoj njihovoj stvari – I to je sama bit, sama srž Led Zeppelina!!!

Čini mi se teško opisivat tako poznate pjesme.. al me tjera dalje činjenica da će netko od Vas koji čitate reć –
"Pa zar nije sjajan!!! Bio mi je od velike pomoći!"

Naravno, možemo svi mi pretpostavit da su skoro svi na svijetu koji slušaju ovakvu vrstu glazbe upoznati sa Zeppom, pa tako i sa pjesmama na ovom albumu.. Ali ja volim ulaziti u ovakve recenzije sa određenom dozom odstupanja od "normalne" recenzije!

To želim tako radit baš s toga jer u Hrvatskoj nema nikakve Rock-radio stanice.. I sretan sam zbog toga! Ako npr. kupim Doors album, Black Sabbath album, Led Zeppelin album – šanse su – Čuo sam samo jednu ili dvije stvari prije kupnje..Poznam fanove Beatlesa koji nikad nisu čuli "Abbey Road" i ne mogu prepoznat "You Never Give Me Your Money" kao pjesmu Beatlesa!!! Na prvi pogled čudno.. ali kad pogledamo što se sve vrti po radiu padne mrak na oči.. jelda? Hehehe..

Fan Beatlesa, fan Zeppa – možda imaju hit listu, i neke od poznatih albuma kao što je I ili ovaj II.. najvjerojatnije i IV jer je gore "Stairway to heaven".. ali to je to..

Hrvatska je smiješna zemlja ponekad.. Ponekad želim imat neku prokleto dobru radio stanicu! Samo jednu.. Čak i ako bi bila loša slušao bi!

Ali, vratimo se mi na ono o čemu ovdje pričamo..

•"Heartbreaker" ima riff za umrijet i nije više ništa potrebno ovoj pjesmi.. Al ona ima još elemenata kao što je Mr Plantovo veličanstveno pjevanje – "moving and grooving as only he can"!

•"Living Loving Maid" me tjera da malo bengam al na žalost ošišah svoju dugu kosu pa ne mogu .. Dakle, ne mogu bengat al me tjera da se tresem i tresem svoju glavu gore dolje lijevo desno.. skačem gore dolje sve dok se ne uznojim!!! Ah, siguran sam da postoji još nešto.. Pa da, naravno da postoji --- krvavo dobar "Moby Dick" i "Ramble On"!

I onda na kraju.. (već je kraj.. pa da, moram završit i nastavit učit).. Ovo sam napisao samo zbog Vas, nekoliko vjernih posjetitelja.. Sorry kaj Vas ne komentiram al ne stignem..

A sad zaključak:
OVAJ ALBUM JE PROKLETO DOBRA ZABAVA.. NEŠTO KAO – IDEMO SE SEXAT I DOŽIVIT NAJVEĆI ORGAZAM DO SAD.. POŠEVIT SI MOZAK IZNUTRA! – TO JE JEDNOSTAVNA TAKVA GLAZBA I ZBOG NJE SE OSJEĆAŠ TOČNO TAKO KAKO SAM I OPISAO!!!


Post je objavljen 15.02.2006. u 14:47 sati.