Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/gladusa

Marketing

Ipak su im draže fotelje

Jutarnji list, D. Ferić 17.1.06.:
ROGOZNICA - Općinska vlast u Rogoznici ipak usklađuje prijedlog prostornog plana te općine s Uredbom o zaštiti obalnog pojasa, prema kojoj će se od oko 1.180 bespravno sagrađenih objekata, moći legalizirati samo njih 400, a za ostale (780) se neće moći izbjeći rušenje.

Načelnik općine Rogoznica, Nikica Goleš, to je u ponedjeljak prenio predstavnicima bespravnih graditelja s rogozničkog područja, koji su lani, radi zaštite svojih interesa, osnovali odbor.

Bespravni su se graditelji s njim sastali tražeći po tko zna koji put da se pronađe mogućnost legalizacije većine objekata. Kako im je rečeno da su Općini vezane ruke i da s tim u vezi nije ništa uspjela učiniti, zaključili su da će radikalizirati svoje probleme te da se više neće obraćati lokalnim vlastima, nego će inzistirati na sastanku izravno s ministricom zaštite okoliša Marinom Matulović-Dropulić. Traže da se legaliziraju svi objekti, osim onih koji nisu na pomorskom dobru. Tvrde da se pri legalizaciji bespravnih objekata ne primjenjuju jednaki kriteriji te da se i dalje bespravno gradi. Načelnik Goleš ustvrdio je kako bi legalizacijom većine bespravnih građevina u Rogoznici ta općina od naplaćivanja naknada dobila 60 milijuna kuna te bi mogla sagraditi svu potrebnu infrastrukturu."

A evo što su načelnik Goleš i ostali govorili prošle godine:

"Koalicijski partner HDZ-a u rogozničkom Općinskom vijeću, Nezavisna lista Ante Bogavčića najavila je raspisivanje referenduma o prihvaćanju sanacijskog prostornog plana već na prvoj sjednici predstavničkog tijela. Rezultate referenduma, kazao je Ante Bogavčić, ne može poništiti ni Vlada RH. Takav stav podržava i koalicijski partner HDZ jer, kako je u četvrtak izjavio rogoznički načelnik Nikica Goleš, problem s bespravnom gradnjom u Rogoznici je star 35 godina. Rušiti se može samo ciljano sve ono što je na prometnicama, infrastrukturi i bukvalno na moru. Međutim, ako bageri Marine Matulović-Dropulić dođu u rujnu na rogozničko područje, Goleš je najavio izlazak iz HDZ-a u kojemu je 16 godina. Kazao je da Općina neće ići na usklađivanje sa Županijskim prostornim planom jer to bi bilo zeleno svjetlo za rušenje 1180 kuća. U Rogoznici se može rušiti samo ako Ministarstvo zaštite okoliša, prostornog uređenja i graditeljstva zaključi da će srušiti sve bespravne i neplanske objekte na jadranskoj obali izgrađene nakon 15. veljače 1968. godine, zaključio je Goleš." Slobodna Dalmacija, 26.8.05.

"Mjere rušenja koje je dosad poduzelo ministarstvo bile su učinkovite, na području Rogoznice više nitko bespravno ne gradi. Ali se ne slažemo s novim rušenjima s kojima bi stradale kuće stare od osam do 20 godina. Na mjestima gdje ministarstvo želi rušiti postoje kuće koje su legalizirane i imaju građevinsku dozvolu. Dakle, uvala neće biti čista ni nakon rušenja.
..prema riječima načelnika Nikice Goleša, poglavarima Rogoznice draže je da ministrica ruši njih negoli da se ruše objekti na području općine.

— Nisam bio upozoravan da ne smijem graditi kad sam počeo prije deset godina — tvrdi Šimac i pokazuje dopis iz Upravnog odjela općine Rogoznica u kojem stoji da je njegova parcela u prijedlogu prostornog plana predviđena kao građevna čestica.
No, da prijedlog prostornog plana nipošto ne znači da će takav plan biti usvojen, uvjerili su se Šimac i članovi Odbora. Načelnik Nikica Goleš priznaje da je, zato što ministarstvo ne želi pristati na zone obuhvata koje traži Općina, nastao problem s izrađivačima prostornog plana tvrtkom "Urbos" iz Splita.

Zlatko Čipćić, član Odbora, tvrdi da oni žele status koji imaju nacionalne manjine. "Kako čujem, ni Srbi na područjima na kojima se vraćaju nemaju građevne dozvole, a nitko im ništa ne ruši, jer nisu bili tu od 1992. do 1995. kad se moglo legalizirati bespravnu gradnju. Mi tražimo isti status."
Gradimo.hr i Slobodna Dalmacija.

Za razliku od Goleša, Virski načelnik Kapović ne popušta: Zakon nam omogućava legalizaciju objekata sagrađenih do 30. srpnja 2004. godine, odnosno do stupanja na snagu Uredbe o zaštiti obalnog pojasa.

Post je objavljen 27.01.2006. u 14:57 sati.