Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/alientweety

Marketing

MOJ DRAGI NLO

BLAGO VAMA ZEMLJANIMA...

Play post (SWF):


Listen (MP3):





Moj dragi NLO:

odnosno moj dragi NLS (po novom)

Tekst ovdje

Blago vama zemljanima, nemate pozitronske kompjutore ugradjene u sve i svasta.

Zalio mi se naime neki dan moj dragi NLO - ili kako ga mi u svemiru zovemo, UFO - da ga tretiram kao objekt. Pa jebote, nego sta si nego objekt; kako da te tretiram. Fino pise u prometnoj dozvoli: Neindentificirani Leteci Objekt. Unindentified Flying fucking Object.

Pa da, kao, znam, al ruzno zvuci, ovo ono, nismo vise u 21 stoljecu, nemos me tak tretirat, ipak ovo, ipak ono….

Ma mislim si ja, volim ja tebe, i ponosan sam na tebe, super si ti meni, i pokazujem te prijateljima i blogerima i sve, al si super objekt, jebiga, sta je tu je. Zivi s tim.

A drugo je recimo moja draga.

Nju recimo ne tretiram kao objekt. Bar ne po danu. Po danu, ona je meni iskljucivo subjekt. Konverzacija, socijalizacija, rucak, kino, vino, vamo tamo… kucni budzet, kurac palac. Sami subjekti, obadvoje nas.
Dobro, bude nekad i predikat, kad opere, spremi, skuha, opegla… normalno. Ali i onda je predikat, nije objekt. Al’ inace, cisti subjekt. Znam ja, imam ja 5 iz gramatike. Dobro, po noci nekad bude i objekt, jebiga, i to je normalno; i uostalom, ne buni se; Bas naprotiv vice jos jos, tretiraj me tretiraj, kao objekt, to, to!
Doduse ovisi i kakva je noc. Ako je noc pred televizorom, onda zna bit i subjekt, i duze nego sto valja; onda samo gdje je daljinski, de prebaci na ono, e zvala me ova i rekla ono, bla bla bla. Onda i pozelim da se malo objektivnije postavi, da tako kazem…

Ali NLO, da ga jebes, je objekt, pa sta god on o tome mislio. Ako je netko objekt, on je. A da je ipak netko; pa da se moze rec “ako je netko – on je”. Jer, sarafciger je naprimjer isto objekt, ali nije uopce netko, nego skroz nesto. I nemisli ni da je nesto, a kamo li da je netko. Zato se i ne buni; ko ni saraf. Saraf ne kaze boli me glava, nemoj me nocas sarafit, niti sarafciger kaze ne mogu pogodit, pio sam s deckima u ladici. Nego sute i sarafe. A NLO, iako mu je kompjutor tako kompliciran da misli da je netko i nesto, je isto objekt, dakle pretezno nesto; a to “netko” je samo stvar dobrog softverskog dizajna - a jos cesce loseg; i brzih procesora.
Kako da ga tretiram nego kao objekt, kad je objekt.
Nego, ta danasnja tehnologija, ja neznam… to razmazeno do bola. Nemoj ovo, nemoj ono, uvazi masinska prava, pazi na zagadjenje prirodom…
Lako vama zemljanima, vasa je tehnologija jos primitivna; …ne zali se, ne kenja. Kod nas u svemiru, ubi boze.

Nego, ja cu moj NLO ako se opet bude zalio lijepo prebacit na busene kartice, a iskljucit zvucnike. Neko vrijeme, pa cemo vidit.
I na rucno navodjenje. Mislim mudrosti, vozit kroz svemir. Nanisanis dobro – za to ce mi trebat par minuta duze nego njemu - i onda si hiljadu ipo svjetlosnih godina miran. To ako je kratak put, inace i vise. Osim ako koristis hipersvemirske prolaze, al hipercestarina je tamo da se smrznes. To samo bogate face, i njihove mica mace redovito, koriste; vecina samo kad je hitno.
Nego ljepo citas, pusis, jedes kekse, rjesavas krizaljke, surfas… Strpis se malo, prodje to zacas. Za 15-16 godina, vec si tamo. Jedina ce razlika biti sto cu sad krizaljke rjesavat stvarno ja, a nece mi pomagat komputor. Bar ce mi duze trajat krizaljke.

E moj NLO, savrseni objekte, sportski modelu, statusni simbolu, i objektu svacijeg divljenja, sta da ti radim ako ti to nije dosta? Ako ne maris sto si naj naj, nego te muci sto ti kazu “objekt”.

Moja draga je sretna, i pocikuje kad ju tretiram kao objekt, a ti se zalis. Jebi ga, uvijek struja u tudjem generatoru izgleda jaca, kazu na Antaresu. A i docuo si za emancipaciju kad sam ja slusao radio, znam ja. Cuo si sigurno kako su se na Aldebaranu tosteri izborili za pravo glasa. I sta su dobili, molim te? Desnicarsku vladu, eto sta, i to tri puta za redom… dok se nisu Aldebaranjani sjetili, i zabranili i tost i tostere. Morala cijela planeta preci na kekse, zbog necije propagande. Ma hadje, molim te… deder ne budali, nego lijepo otvori vrata da udjem i odvezem se da pokupim dragu, vodim ju veceras u desetodimenzionalno kino, prikazuju seksi film o cvijecu iz zvijezdja Kasiopeje.
Ako bas hoces, zvacu te NLS, Neidentificirani Leteci Subjekt; ili NIN, Netko I Nesto, samo zacepi i odvezi me do one koju jedinu volim vise nego tebe, i na koju me svojim zanovjetanjem sve vise podsjecas.

Suti, i vozi!


[ UPDATE, UPDATE !!! ]

Gornji post (MOJ DRAGI NLO) izasao je kao znanstveno fantasticna prica u zbirci BLOG.SF, u izdanju SFERA-e, Zemaljskog Društva za znanstvenu fantastiku.
Srecom, urednica Ire, jedna od znanstveno najfantasticnijih zemljanki, nije diskvalificirala pricu iako je istinita (dakle, nije fantastika).

A ionako je nasa tehnologija za vas cisti SF.

Takodjer, moja pricica je odgovarala pravilima natjecaja, jer je "smjestena ili u znanstveno mogucu buducnost, ili u svemir razlicit od vasega, ali koji s vasim dijeli temeljne znanstvene postavke, pri cemu je element razlicitosti kljucan za pricu".

Ovako sam se prijavio na natjecaj:
Pozdrav Ire, poznatoj naucno fantasticnoj zemljanki!

Gledam pravila natjecaja, i ne vidim da pise da price moraju biti u pisanom obliku.

Moja prica nije pricana na klasicni nacin, vec u obliku monologa jednog vanzemljanina (mene) problematizira neke aspekte savremene tehnologije na mojoj i drugim razvijenim planetama. Ima tri lika: jedan pripadnik AI (artificial intelligence) populacije, te narator i njegova draga. Kroz nadahnutu ispovijed naratora, komparativno se analiziraju se neki socioloski aspekti tehnologizacije u rasponu od najprimitivnije (poput sarafa) do najnaprednije (svemirski brod). Takodjer, da bi se izbjegla suhoparnost, u sporednoj, ljubavnoj prici povremeno se pojavljuju tenzije (npr. pred televizorom, i sl), ali i katarze; a ubaceno je i nesto socnih detalja, naravno u granicama ukusa. U glavnoj prici, osjecaji naratora prema njegovom inteligentnom stroju su kompleksni, i tokom price se transformiraju od potpunog odbijanja, na nevoljko pristajanje.

Sve u svemu, nadam se da moja prica odgovara pravilima, minimalnoj kvaliteti, i nivou natjecaja.

Hvala i pozdrav!
Alien Tweety

P.S.
Hvala mojoj baki sto mi je izlektorirala pismo. Sreca da smo ju onomad sejvali na disk.


Post je objavljen 21.04.2006. u 13:18 sati.