Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/dagoberhr

Marketing

Šetnja kroz povijest - CIVILIZACIJA OLMEKA

Godina je 1862, selo Huaypan, u državi Veracruz, na meksičkoj istočnoj obali. Plantažni radnici su naišli na kamenu grdosiju kako viri iz zemlje. Misleći da će naići na zakopano blago, počeli su da kopaju, i kopaju i... kopaju. Napokon se ukazao monumentalni kameni portret.

Ovo je bila prva skulptura takozvane civilizacije Olmeka otkrivena u Meksiku. Kažem takozvane, jer su je nazvali po ljudima koji su tu živjeli u doba kada je Hernan Kortes osvajao Meksiko. A ti Olmeci nemaju nikakkve veze sa pravim autorima kamenih glava - davnim povijesnim narodom Shi, koji su tu živjeli barem tri i po tisuće godina prije španjolskih konkvistadora.

(Ali, u praksi se uvriježilo ovo pogrešno ime. Kao što je već čest slučaj.)



"...Karakteristicne crte lica...". Debele usne. Široki, pljosnati nosevi. Okrugle glave. Tipicni afrički (etiopski) crnci. Arheolozi pretpostavljaju da su ove glave predstavljale njihove prve kraljeve. Na glavama im je bio šljem (ratnički? svemirski?).

"Otkud crnački kraljevi na ovim prostorima prije četiri tisuće godina? Zar nisu prvi stanovnici došli iz Sibira kako nas moderna arheologija uči? I otkud baš na obali Meksičkog zaljeva?"

"Na kontinentu Atlantidi su živjele dvije rase: bijelci na sjeveru, i crnci na jugu. Crna rasa je putovala desno i lijevo: prema Zapadnoj Africi i Srednjoj Americi. Njihovi utjecaji su se osjećali stotinama pa i tisućama godina nakon potonuća matičnog kontinenta..."


Tokom dvadesetog stoljeća je pronadjeno preko 70 gigantskih kamenih glava po šumama i đunglama Srednje Amerike. Rezultati su bili šokantni: civilizacija Olmeka je prethodila svim drugim kulturama: i mudrim Zapatecima, i naprednim Majama, i duhovnim Toltecima...

I ne samo to. Olmeci su uspostavili obrasce ponašanja koje su svi slijedili.

Olmeci su se pojavili naprasno,u vrlo naprednom stadiju, bez sporog, postepenog razvoja. (Arheolozi se jedino razlikuju u godini kada su se pojavili. Raspon je od 2.000 g.p.n.e do 1.200 g.p.n.e.)

Olmeci su i nestali iznenadno sa povijesne scene. Jednodušno ze zaključuje: oko 400 do 300 godina prije nove ere.

(Ista se stvar dešavala i Majama i Toltecima. Došli "niotkuda" i nestali preko noći.)

Olmeci su bili prvi narod koji je razvio pismo: i hijeroglifsko i alfabetsko. Olmeci su bili prvi koji su izvodili spiritualne, šamanisticke rituale. Bili su prvi koji su razvili matematiku, astronomiju i precizan kalendar. Prvi koji su dizali visoke stepenaste piramide. Prvi koji su imali formu demokracije na ovim prostorima. Prvi koji su krenuli sa formom nogometa i izgradnjom posebnih terena za tu popularnu igru. Prvi koji su "klesali" monumentalne spomenike (20-40 tona iz jednog komada) i prenosili (?) ih na velike udaljenosti (po 80 km kroz džunglu, a bez kotača). Prvi koji su slavili božanstvo Pernatu Zmiju, kao simbol borbe dana i noći, dobra i zla. Prvi koji su se kretali kroz druge, duhovne dimenzije, u tijelu jaguara. Prvi koji su govorili da su došli sa Istoka. Prvi koji su imali navodnjavanje i vodovodni sistem.


"... Pisanje je jos jedan dokaz o prisutnosti Atlantiđana sa obje strane Atlantika. Olmeci su govorili i pisali jezikom koji pripada tzv. libijsko-berberskoj grupi jezika. Tipičan primjer ove zapadnoafričke (!) grupe jezika je stari jezik naroda Vai. Pronađeni su njihovi pisani dokumenti stari šest tisuća godina u zapadnoj Africi. Jezik Olmeka je identičan jeziku Vai. I ne samo to. Svi narodi poslije Olmeka (Maje, Zapateci itd.) govorili su jezikom koji pripada istoj lingvističkoj grupi. A na drugoj strani svijeta, libijsko-berberska grupa jezika ima svoje korijene u jeziku Sumerana, Akađana, Babilonaca, Asiraca i Egipčana..."

(Kako je svijet mali!)

"... I, dalje. U doba uspona Olmeka u Meksiku, Kinezi su često prelazili preko Pacifika i meksičke visoravni... posječujući crnačke kraljeve. Od Šangaja, između Japana i Aleuta, kineski brodovi su plovili oceanom (na jedra ili...). Dinastija Sang je ostavljala lako prepoznatljive umjetničke radove na meksičkom kopnu. A medju sedamdesetak kamenih glava se nalazi i nekoliko kosookih kineskih. Arheolozi i povijesničari su totalno zbunjeni. Pokušavaju nijekati sve ovo... ali, dokazi su dokazi...

Promet je bujao na sve strane u to "plemensko" doba.

Olmeci, odnosno narod Shi, upozoravaju da se povijest treba ponovno pisati..."


Olmečka kultura je "majka" svih kasnijih civilizacija u Srednjoj Americi. Fratar Diego de Landa, u doba španjolskih osvajanja (prije petsto godina) je pisao: "Neki stariji ljudi na Jukatanu govore da su čuli od svojih predaka da je ova zemlja naseljena sa rasama koje su došle sa istoka, koje je Bog poslao otvorivši im dvanaest morskih puteva..."

Olmeci u svojim te dokumentima Maja (kao čuvenoj knjizi Popul Vuh) tvrde da su "...imali dvanaest migracija u Novi svijet..." i da su došli u Meksiko u "... drvenim brodovima".

Novi dokazi upozoravaju da je olmečka umjetnost najmočnija na ovim prostorima. Korišten materijal je onaj koji je vezan za zemlju: glina ili keramika. Autor bi posvetio dodatno vrijeme izradi djela i time mu usadio dodatne moći. Čest motiv je transformacija šamana u jaguara. Na primjer, skok unazad prilikom kojeg čovjek skače u drugu dimenziju uskačući u oblik jaguara. (Legenda kaže da su šamani uistinu imali ovu moć da se preobraze jednim pokretom, prije nego se dohvate tla). A u drugoj dimenziji dobile bi se moći željenih životinja: neustrašivost, hitrost, izrazena čula...

Duša bi se, kroz tijela jaguara, kretala podzemnim svijetom, površinom zemlje i nebesima.

Nije li vrijeme da napravimo salto unatrag, dočekamo se na noge i vidimo puno uzbudljiviji svijet koji je bujao prije tri, četiri ili trinaest tisuća godina? Umjesto one plemenske stvarnosti koja nam se nudi u školskim knjigama ili još bolje u famoznim Darwin-ovim teorijama?

Post je objavljen 21.01.2006. u 11:39 sati.