Pregled posta

Adresa bloga: http://blog.dnevnik.hr/brak

Marketing

NOVI ZAKONI I PROCEDURE U RASTAVI BRAKA

ZAGREB - Udruga samohranih roditelja ovih je dana zatrpana neobičnim pozivima: žene ih zovu s pitanjem kako se rastati.

Naime, od 1. siječnja stupila je na snagu odredba Obiteljskog zakona prema kojoj obiteljski odjeli osnovani pri općinskim sudovima preuzimaju velik dio ovlasti centara za socijalnu skrb, između ostaloga, i dio problematike vezane za razvode.

Dok su se parovi s maloljetnom djecom do Nove godine prvo morali obratiti centru za socijalnu skrb, proći mirenje, a zatim i razgovore kako bi stručne službe odlučile s kim će djeca živjeti do završetka brakorazvodne parnice, sada se sve odmah pokreće na sudu. Međutim, čini se da novoosnovani obiteljski odjeli za to još nisu spremni.

Šetnja po institucijama

- Već dvije godine ne živim sa suprugom, a moje dvije maloljetne kćeri žive sa mnom. Krajem prošle godine odlučili smo se sporazumno rastati. Nemamo otvorenih pitanja, djeca će nastaviti živjeti sa mnom. Međutim, ne znam što mi je činiti - sa smijehom nam priča S. G., 38-godišnja trgovkinja iz Sesveta.

Uoči Nove godine, kaže, nazvala je nadležni centar i pitala što treba raditi. Odgovoreno joj je da prikupi potrebne dokumente i da im se javi. Javila im se prije tjedan dana i ostala zatečena kad su joj rekli da se oni time više ne bave i da se javi sudu.

- I tada počinje šetnja. Na sudu mi je operaterka rekla da ne zna o čemu pričam i da prvo riješim stvari s centrom. Opet sam se javila centru. Pojasnili su mi da se moram javiti općinskom sudu i predati im nekakav zahtjev za djecu i 20 kuna biljega. No, nisu mi znali objasniti što je to i kako ga napisati - priča S. G. Ponovno se uputila na općinski sud, gdje je ovaj put uspjela doći dalje od operaterke i gdje joj je iskreno rečeno da je sud tek dobio obavijest o promjenama, da se još nisu uhodali.

- Potpuno sam zbunjena. Jednostavno se ne mogu rastati! Nemam novca za odvjetnika, koji bi valjda znao proceduru, a i ne shvaćam što će nam odvjetnik kad se želimo sporazumno rastati - objašnjava S. G., koja je danas došla na sastanak Udruge samohranih roditelja.

Nepotrebno odugovlačenje

- Zvao nas je velik broj ljudi. Govore nam da im na sudovima izravno kažu da se još malo strpe dok se sustav ne uhoda - kaže Brankica Ivanković, predsjednica Udruge. O tom je problemu prije mjesec dana, kaže, razgovarala i sa stručnjacima u Ministarstvu obitelji, ali ni oni joj nisu znali dati konkretan odgovor što će se dogoditi nakon 1. siječnja.

- Uvjeravali su me da će sve biti puno lakše prelaskom nadležnosti na sud, da će sud već na prvom ročištu sve odlučiti - o tome s kim će živjeti djeca i o alimentaciji dok se ne završi parnica. Već mi tada to nije ulijevalo povjerenje, jer bi prvo ročište moglo biti sazvano i za nekoliko mjeseci. Ako razvod ne ide lagano, ako se supružnici ne mogu dogovoriti, u tom bi razdoblju mogla nastati strašna šteta za djecu. Rekli su mi da se to neće dogoditi, no događaju se, evo, i stvari da se ne zna kako provesti ni sporazumni razvod - kaže Ivanković.

Iako je Obiteljski zakon donesen još 2003. i iako je pravosuđe tražilo odgodu za primjenu te odredbe čak do 1. siječnja 2006., kako tvrdi struka, upravo u pripremi sudaca leži najveći problem. Novi suci nisu imenovani, a nitko od postojećih ne želi u obiteljske odjele. Oni imenovani, pak, jedva se snalaze, jer su prve edukacije obavljene tek u studenom 2005.
Komplicirana procedura

Prema novim propisima, par mora prvo sudu podnijeti zahtjev za sporazumni razvod braka.

Ako razvod nije sporazuman, partner koji se želi rastati mora podnijeti tužbu. Na prvom ročištu, koje se, kaže zakon, mora sazvati u roku do 15 dana, sudac ih pita žele li mirenje. Ako ne žele, partneri ga sada mogu odbiti, što prije nisu mogli.

Na svako ročište mora biti pozivan centar za socijalni rad, koji daje svoje mišljenje o dobrobiti djece. Sud mora što je prije moguće donijeti privremene odluke o tome s kim će dijete živjeti i o alimentaciji.

- Ročište mora biti sazvano u roku od 15 dana. Poštovanje ove odredbe ovisi o organizaciji pravosudnog sustava, no njezina povreda ujedno predstavlja kršenje ljudskog prava na pravično suđenje te otvara mogućnost podnošenja ustavne tužbe - kaže prof. Aleksandra Korać s Katedre za obiteljsko pravo zagrebačkog Pravnog fakulteta. (K. T.)


http://www.jutarnji.hr/dogadjaji_dana/clanak/art-2006,1,20,razvodi_suci,6667.jl

Post je objavljen 21.01.2006. u 18:52 sati.