Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/peratovic

Marketing

Bloger 45 lines dao izjavu za Politiku




Moram priznati da me lagano zabole oči dok čitam svoje izjave na ćirilici. A kako blog.hr ne podržava to pismo, morat ću ih prepisati latinično:

VELIKA POTERA ZA RATKOM MLADIĆEM

... Međutim, slobodni novinar iz Zagreba Željko Peratović, koji je godinama pratio slučaj generala Ante Gotovine, kaže da ga trenutna situacija sa Mladićem veoma podseća na ono što se dešavalo s najtraženijim hrvatskim beguncem. "Iako vlada Ive Sanadera nije priznala da je učestvovala u hapšenju Gotovine, tvrdeći da on nije ni bio u Hrvatskoj, od izvora bliskog tribunalu saznao sam da je Ante Gotovina sve do septembra prošle godine bio u zemlji", kaže Peratović. "Situacija se promenila kad je Karla del Ponte optužila Katoličku crkvu da ga čuva. Odmah je Sanader krenuo u akciju i preko šefa tajne službe i državnog tužioca poručio mu da se skloni iz zemlje. Naravno, Gotovina nije sve vreme boravio samo u Hrvatskoj, prelazio je granicu s Bosnom i Hercegovinom i po tome je sličan Ratku Mladiću. Ali, sigurno nije putovao po svim onim zemljama čiji su pečati u pasošu. Taj pasoš je falsifikovan".

Peratović misli da se hrvatska vlada o oizručenju Gotovine dogovarala direktno s Karlom del Ponte, a da je u Evropskoj uniji imala pomoć Austrije, Luksemburga, a na kraju i Velike Britanije. Gotovini je u početku obećano da će moći da se brani sa slobode, ali je vlada posle hapšenja shvatila da to nije moguće, pa je pristala da finansira troškove odbrane, tvrdi hrvatski novinar. On dodaje da je napravljeno nekoliko fondova za odbranu Ante Gotovine, a "Hrvatski list" iz Zadra, glasilo blisko generalovim saborcima, objavio je da se osniva "zaklada" za pomoć generalu, za koju je potrebno čak 100.000 dolara mesečno...

Dragana Matović i Vladimir Radomirović, Politika, petak, 20. januar 2006.


U možda dvije finese razlikuje se original moje izjave od onoga što je Politika objavila, ali bitno ne mijenja na stvari, pa neću cjepidlačiti.


Post je objavljen 20.01.2006. u 01:23 sati.