Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/cvjetakmali

Marketing

Spatifil



Veoma sliči anturiumu, ali je puno lakši i jednostavniji za uzgoj.
To je biljka s lijepim sabljastim listovima koji se šire iz gomolja. Tokom ljeta ima bijela cvjetove na dugim stapkama koji traju veoma dugo pa ih možete koristiti kao rezano cvijeće za vazu. Prije nego što počne venuti mjenja boju iz bijele u zelenu. Kad cvjetovi uvenu obavezno ih odrežite pri dnu stabljike, a isto tako i oštećene ili uvenule listove.
Postoje dvije vrste: - niži (Spathiphyllum wallissi) koji je visok svega 30 centimetara, ali može narasti u bogat i širok grm
- viši (Spathiphyllum Mauna Loa) Koji ima puno veće listove i cvjetove i visina mu može doseći do metra

Stavite ga na svijetlo mjesto, ali po ljeti pripazite da nije na direktnom suncu, jer će dobiti ružne mrlje po listovima pa ćete ih morati odrezati.

Voli vlagu u zraku pa uživa kad ga se prska. Redovito mora dobiti vodu. Zimi svakih 5-6 dana dok ljeti otprilike svaki treći dan. Najsigurniji način da provjerite da li ga treba zaliti je da popipate zemlju i ako je mrvičasta - zalijte. Održite vlažnost tako da u podložak stavite kamenčiće ili ako je lonac u ukrasnoj vazi međuprostor ispunite tresetom ili pjeskom, ali nemojte dozviliti da "pliva" u vodi.
Ljeti, dok cvjeta obavezno ga svaka 2 tjedna prihranite vodom u koju ste dodali tekuće gnojivo, a zimi smanjite na jednom mjesečno, jer on tokom godine može i duplo narasti. Zbog toga poželjno ga je svake godine presaditi u veću vazu. Nemojte ga odmah staviti u preveliku, samo za jedan broj veću.
Prilikom presađivanja veoma lako možete podijeliti gomolj. Uzmite djelove na kojima su bar 2 - 3 lista. Na taj način dobit ćete nove, snažne mlade biljke koje će vam uljepšavati prostor u kojem radite ili stanujete.
U slučaju da vam spatifil ne cvjeta prihranite ga, ako dugo niste. Možda mu je i vaza premalena pa mu pružite udobnost.

Spatifil je poželjno držati u blizini televizije ili računala, jer smanjuje negativno zračenje. Zato svi vi koji puno vremena provodite uz računalo. brzo u cvjetarnu po svoju biljku ;)



Post je objavljen 14.01.2006. u 18:23 sati.