Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/allgames16

Marketing

Druga era! (1997-????)

Final Fantasy IV i V su otprilike uneli sve osnovne koncepte koji ce krasiti ovaj serijal u buducnosti.Kao sto ste mogli videti,prica je dostigla nivo knjizevnog dela,likovi su postali karakterni i igrac se lako mogao uziveti u njihove avanture,borbe su razvijene,a igre su pocele da privlace sve vise i vise fanova.Kasniji nastavci ce tome samo doprinositi,da bi do danas Final Fantasy postao ime na ciji ce se sam pomen milioni ljudi sirom sveta samo stresti,pomislivsi na sate i sate zivota koji su ostavili uz omiljeni nastavak.Znamo koliko je vazna za Final Fantasy prelazak sa platformu na platformu pa ce tako prelazak na Play Station dovesti mnogo toga novog,ali no pogledajmo sta je bilo dalje:

Final Fantasy Play Station 1997

Činjenice: Prvi FF za PSX i prvi FF sa 3D grafikom i FMV animacijama. Igra je izasla širom sveta pod istim imenom.
Svet: Neuobičajeno okruženje za FF do tada, futurističko i mračno, tehnologije je daleko više nego u FFVI.
Priča: Shinra je mega-korporacija koja vlada svetom i explatiše mako energiju iz zemlje oduzimajući joj na taj način zivot. Mala grupa odmetnika (Avalanche) se bori protiv Shinre postavljajući im bombe u reaktore. Glavni lik je bivši vojnik Shinre Cloud Strife koji počinje priču kao plaćenik te grupe.
Battle System: 3 lika u borbi. ATB je i dalje prisutan. Level up je klasičan putem experience-a a likovi dobijaju sposobnosti equipovanjem različitih ‘materija’ u slotove na oružiju i armoru.
Obrade i re-izdanja: Ništa za sada.
Nastavci: Od kako je FFVII izašao i stekao planetarnu popularnost kružile su priče i tračevi o mogućem nastavku iako to do tada nije bilo uobičajeno u seriji. Tek 2003. nakon nastavka FFX u vidu FFX-2 najavljen je i Final Fantasy VII: Advent Children kompjuterski animirani DVD-only film čija se radnja dešava 2 godine nakon kraja originalne FFVII igre. Posle najave FFVII:AC filma najavljeno je i dosta novih FFVII igara - Final Fantasy VII: Before Crisis (Mobile), Final Fantasy VII: Crisis Core (PSP), Final Fantasy VII: Dirge Of Cerberus (PS2), koje bi sve zajedno sa originalnim FFVII i FFVII:AC filmom trebale da čine kompletnu FFVII priču.
Jos informacija
Image Hosted by ImageShack.us
Image Hosted by ImageShack.us

Final Fantasy VIII Play Station (1999)

Činjenice: FFVIII je izašao širom sveta pod istim imenom.
Svet: Totalno originalni futuristički svet, daleko svetliji od onoga iz FFVII.
Priča: Priča se vrti oko Squalla Lionharta, gunblade mastera, učenika Garden škole koja obučava elitne specijalne jedinice SeeD koji brane pravdu i sve ostalo za odredjenu sumu Gil-a. Kasnije se pretvara u anime-like love story.
Battle System: 3 lika u borbi. ATB sistem. Level up je putem experience-a, a osobine i sposobnosti se dobijaju kroz veoma složen Junction sistem koji se zasniva na gomilanju magija koje se izvlače iz protivnika u borbi. Junction sistem uključuje i guardian force tj. summone koji likovima otključavaju mogućnosti za budženje i donose nove sposobnosti. Junction sistem je verovatno jedan od najsloženijih sistema u bilo kojoj FF igri.
Obrade i re-izdanja: Ništa za sada.
Nastavci: Kako je priča u FFVIII prilično kompletna za sada nije bilo ni tračeva o nastavcima.
Image Hosted by ImageShack.us
Image Hosted by ImageShack.us

Final Fantasy IX Play Station (2000)

Činjenice: FFIX je izašao širom sveta pod istim imenom.
Svet: Za razliku od pretnodna dva SF dela FFIX ima srednjovekovni fantasy svet inspirisan starijim FF naslovima i kao takav predstavlja stilski omaž starijim delovima FF serijala.
Priča: Sve počinje kao otmica pinceze Alexandrije Garnet, od strane grupe lopova medju kojima je i glavni lik Zidane. U FFIX slično kao u FFVI ima više glavnih likova jer se priča kasnije podjednako vrti oko svih.
Battle System: 4 lika u borbi. ATB sistem. Level up je putem experience-a praćen zaradjivanjem kristala sa kojima se odključavaju sposobnosti. Oružija i ostale stvari koje se mogu equipovati u FFIX takodje donose karakteristike likovima.
Obrade i re-izdanja: Ništa za sada.
Image Hosted by ImageShack.us
Image Hosted by ImageShack.us

Final Fantasy X Play Station 2 (2001)

Činjenice: FFX je izašao širom sveta pod istim imenom. Prvi Final Fantasy koji je uveo voice acting (govor) i full 3D pozadine. Takodje i prvi Final Fantasy koji je kasnije dobio nastavak.
Svet: Spira - totalno originalan fantasy svet stilski inspirisan istocnjačkim kulturama.
Priča: Svet Spire je ugrožen od strane Sin-a, pojave koja pravi haos sa vremena na vreme i nikada ne nestaje. Jedini način da se Sin privremeno zaustavi je final summoning koji može da izvede samo summoner koji sakupi sve Aeone (summoni u FFX). Yuna, ćerka summonera koji je prošli put zaustavio Sin-a, kreće na put sakupljanja Aeona praćena svojim čuvarima medju kojima je i glavni lik Tidus koji je sasvim slučajno dospeo u svet Spire i čija priča tek treba da bude ispričana.
Battle System: 3 lika u borbi. Moguće je menjati likove i za vreme borbe. Nema ATB-a. Klasični leveli i level up ne postoji, likovi sakupljaju sphere level-e sa kojima se kreću po sphere grid-u na kome aktiviraju sposobnosti i podižu statistike.
Obrade i re-izdanja: Ništa za sada osim Final Fantasy X International verzije koja je donela par novih elemenata u igru, neki od najvažnijih su ekspertski sphere grid, dodatni boss-ovi (dark aeon-i i penance), mogućnost brisanja sphera sa sphere grid-a clear spherama kao i ribbon. Uz Final Fantasy X International došao je i video "Another Story" koji povezuje FFX sa FFX-2. Video je kasnije objavljen i na engleskom u oficijalnom PS2 magazinu kao "Eternal Calm" a danas se najlakse može pronaći na Internet-u u programima za razmenu fajlova. Treba još napomenuti i to da obična FFX PAL verzija sadrzi sve što i FFX International (osim "Eternal Calm" videa).
Nastavci: Final Fantasy X-2 (PS2)
Image Hosted by ImageShack.us
Image Hosted by ImageShack.us

Final Fantasy XI Play Station 2 (2002):

Činjenice: Prva FF online multiplayer-only igra. FFXI je za sada izašao samo u Japanu u PS2 verziji dok u US za sada postoji samo PC verzija. Izgleda da PS2 verzije izvan Japana ni neće biti, dok je verzija za XBOX360 najavljena.
Priča: Igrač na početku mora odabrati jednu od tri zemlje i na osnovu toga će se priča razvijati kasnije. Sve zemlje su živele zajedno u miru dok se nije pojavila tama koju je doneo Shadow Lord. Tama je donela nesigurnost i borbe u sve zemlje i sada posle mnogo izgubljenih života došlo je vreme za različite nacije i rase da se ujedine i bore zajedno protiv zla u svetu ne bi li vratili mir. Ono što izdvaja FFXI od ostalih online multiplayer igara je to što nema ubijanja medju igračima. Grupe od 2 do 6 igrača zajedno prelaze igru a svako bahato ponašanje prema drugim igračima se ne toleriše od strane Square-ovih GameMastera koji kontrolišu igru.
Svet: Svet Vaned'iela se sastoji od četiri zemlje: Bastok u kome su rudarstvo i alhemija bitni delovi ekonomije, San d'Oria religiozno kraljevsto, Windurst federacija trgovaca i Jeuno netralna zemlja koja se nalazi na veoma bitnoj lokaciji.
Battle System: Do 6 likova u borbi. Složen originalan sistem izgradnje likova koji se dosta razlikuje od prethodnih FF igara najviše zbog kvazi real-time borbi (sličan onome u Phantasy Star Online-u). Igrači osim rase biraju i jedan od 6 poslova
Obrade i re-izdanja: Poslednji expansion pack Final Fantasy XI: Rise Of Zilart je nešto kasnije izašao u Japanu za PS2 i već je od početka uključen u US PC verziju. Rise Of Zilart je proširenje u pravom smislu te reči, donosi nove klase, oružija, summon-e i misije koje dodatno objašnjavaju pricu FFXI-a. Ostali FFXI expansioni: Final Fantasy XI: Girade no Genei (Full Set 2003), Final Fantasy XI Chains of Promathia (Final Fantasy XI Online Pack 2004), Final Fantasy XI: The Vana'diel Collection (2005, za PC). Final Fantasy XI (XBOX360) Re-izdanje igre koje će sadržati sve expansione i možda i još novih stvari najavljeno je za XBOX360. To će biti prvi FFXI za igru na konzoli u US kao i prvi FF na Microsoft-ovoj konzoli.
Image Hosted by ImageShack.us
Image Hosted by ImageShack.us

Final Fantasy X-2 Play Station 2 (2003)

Činjenice: Nastavak FFX-a inače prvi nastavak neke FF igre ikada.
Priča: Dve godine su prošle od kraja FFX i priča se nastavlja ali ovoga puta priča je Yunina.
Svet: Isto okruženje iz FFX samo par godina kasnije.
Battle System: Mešavina ATB-a i real time borbi sa mogućnošću promene poslova (odeće) za vreme borbe. Level up je vraćen dok su neke stvari iz FFX izbačene (sphere grid, equipovanje i modifikovanje oružija kao i overkill).
Obrade i re-izdanja: Ništa za sada osim Final Fantasy X-2 International & Last Mission verzije koja je izašla samo u Japanu početkom 2004. godine. Last Mission deo igre je skroz nov i dešava se posle kraja FFX-2.
Image Hosted by ImageShack.us
Image Hosted by ImageShack.us

Final Fantasy XII Play Station 2 (2006)

Činjenice: Igra je najavljena još u Novembru 2002. promotivnim posterom a prve sledeće informacije u vidu slika iz igre i koncepta likova su se pojavile godinu dana kasnije 2003. FFXII je trebalo da izadje u Japanu krajem 2004. godine i početkom 2005. u US, baš kao što je pisalo u prošloj verziji ovog editoriala... ali je Square-Enix bez mnogo obrazloženja pomerio datum izlaska u Japanu na kasnu 2005. Što je izlazak US verzije u 2005. dovelo u pitanje. Za više informacija možete pogledati i zvanični sajt.
Priča: Poznata priča je za sada o dva kraljevstva, Arcadia i Rosaria, koja su u ratu godinama. Na strateški važnoj poziciji izmedju dva zaraćena kraljevstva nalazi se malo treće kraljevstvo - Dalmaska. Sa invazijom tog kraljevstva od strane Arcadie, princeza Ashe se pridružuje pokretu otpora. Kao što je ranije najavljeno, dva glavna lika u igri su Vaan i Ashe. Vaan je optimistični mladić iz starog kraljevstva Dalmaske koje je palo pod kontrolu imperije. Nezadovoljan situacijom tamo Vaan prekida svoje veze sa rodjacima i kreće u potragu za svojom slobodom. Kao avanturista, Vaan sanja o tome da jednog dana ima svoj airship. Ashe je jedina ćerka kralja Dalmaske i legalna naslednica trona. Nakon pada Dalmaske ona postaje vodja pokreta otpora protiv imperije. U dugoj poteri, Ashe gubi jednog po jednog prijatelja. Uprkos očajnoj situaciji Ashe ne gubi svoj ponos kao princeza, kasnije upoznaje Vaan-a i tu počinje njihova zajednička avantura.... Autori obećavaju da će love tema biti svedena na minimum ovog puta.
Svet: Ivalice iz Final Fantasy Tactics-a, najverovatnije pre dogadjaja iz te igre. U igri se takodje pojavljuju rase koje su prvi put vidjene u Final Fantasy Tactics Advance-u za GBA. Da li će FFXII biti ozbiljnije povezan sa pričom iz Final Fantasy Tacticsa ili se radi samo o sličnom okruženju - ostaje da se vidi kada igra izadje.
Battle System: Iz do sada objavljenih filmica battle sistem najviše podseća na onaj iz Star Ocean: Till The End Of Time (2004, Square-Enix), borbe u realnom vremenu sa mogućnošću kretanja po borilištu i pauziranjem za vreme izbora akcija u menijima.
Image Hosted by ImageShack.us
Image Hosted by ImageShack.us

Post je objavljen 12.01.2006. u 22:39 sati.