Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/henry

Marketing

Otvoreno ili ajmo pričati gluposti

Gledam jučer onaj otvoreno. Inače nikad to ne gledam, ali eto tema koja me profesionalno a i osobno zanima pa rekao da vidim. Kao prvo voditelj mislim da je protiv nuklearki pa tako u studiju zapravo nije bilo nikog od nuklearaca. Mala digresija često se pitam da li Branka Šeparović zaista vjeruje u gluposti koje govori, no nećemo ovaj put o njoj i njenim biserima. Dakle sastav je pomalo bio upitan, a Granić se plašio reći svoje mišljenje.
Nego druga stvar, ovi zeleni me fasciniraju. Oni nikako da shvate da ako o nećemu želiš pričati i još važnije odlučivati moraš o tome i nešto znati. Pa nuklearka i vjetroelektrana su sasvim dvije različite stvari za različite namjene. Slabo mi dođe kad čujem "opasnost gradnje nuklearke". Ne kažem ja da su nuklearke idealne, ali pisao sam i jedan mali referat na faksu. Plinske elektrane uopće nisu dobre, njihove su emisije ekvivalnetnog CO2 u cijelom energetskom lancu su zapravo u rangu sa elektranama na ugljen. Elektrane na ugljen u atmosferu ispuštaju sve i svašta npr. teške metale pa mi to poslije lijepo pijemo i jedemo. Hidroelektrane opet ovise o vodi što nije toliko kritično, ali se zeleni i njima protive zbog ptica, podzemnih voda i što ja znam čega sve ne. Nuklearke zbrinjavaju sav svoj otpad, dakle osim grijanja rijeke i/ili zraka nemaju nikakvog utjecaja na okoliš - nikakvog. Međutim ona je zelenima neprihvatljiva. I sad je pitanje osim iz vjetroelektrana iz čega proizvoditi struju prema zelenima?!?!?
E sad, dopuštam to da budu protiv gradnje bilo kojeg energetskog objekta, ali onda nek oni ne koriste struju kad nam već brane da ju proizvodimo pa nek se onda protive i prosvjeduju koliko hoće. Upoznao sam osobno Tonija Vidana i neke druge zelene iz Europe i Hrvatske i fascinira me to kako oni pričaju o stvarima o kojima nemaju pojma, nazivaju stručnjake neznalicama i kažu kako bi jedna domaćica nešto bolje napravila, a sami nemaju pojma o čemu pričaju.

Kad se priča o nuklearkama uvijek se svi love Černobila. Dakle ono što se tamo dogodilo nije bilo iz čistog mira, osoblje je izazvalo nesreću i tu nema uopće dileme. Ugasili su sve sigurnosne sustave, radili stvari koje nisu smjeli i uz to na reaktoru koji ima loše karakteristike koje su dopustile da se tako nešto dogodi.

Demokracija je krasna stvar ali iza nje stoji i odgovornost da znamo o čemu odlučujemo!


Dodatak:
Kako je post linkan na naslovnici vidio sam da fali jedno objašnjenje. Dakle energetičari nemaju apsolutno ništa protiv vjetorelektrana dapače dobrodošla je svaka gradnja njih, ali ima nekoliko problema. Kao prvo vjetroelektrane su jako skupe po jedinici instalirane snage i priključnim vodovima. Drugo rade jako malo sati godišnje, a puno manje punom snagom. Treće i najvažnije ne puše uvijek vjetar odnosno ne prejak i ne preslab da bi vjetroelektrana radila a time niti ne znate kad će elektrana davati energiju. Četvrto kako su male snage treba ih jaaako puno da bi njihova instalirana snaga nešto ozbiljno značila, barem stotinjak (na Pagu ih je 3).

Koga zanima više, zanimljivo i stručno mišljenje (znam da je već bilo linkano ali eto još jedne prilike.

Post je objavljen 10.01.2006. u 08:22 sati.