Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/hrvatistan

Marketing

Quest for Galadriel (dio peti)

Galadriel se leđima nasloni na zid svoje ćelije. Ubrzano je disala. Koliko god se trudila ostati mirna i ne pokazati osjećaje, ono što joj je Morgoth upravo rekao duboko ju je potreslo. Iako je znala da su Neprijateljevi saveznici vrlo moćni imena onih koje je okupio da zaustave njene spasioce na putu do Utumna uznemiravala su. Bilo je očito da ih je Morgoth pažljivo izabrao – samo one tri Maie bile su dovoljne da ih unište. Ovi ostali bi mogli samo hodati za njima i skupljati ostatke.

Jedno ime posebno joj je privuklo pažnju - Ravion Lomenarya. Njegova mržnja prema elfovima, posebno lorienskim elfovima, bila je legendarna. Svoj besmrtni život u ME-u posvetio je istrebljenju njene rase. ”I do sada mu je sasvim dobro išlo”, tjeskobno je pomislila. Slike užasa njihovog posljednjeg sukoba preplavile su joj mozak – njen ljubljeni Lothlorien u plamenu, stotine i stotine mrtvih vilenjaka…

***********

Sijećam se kao da je bilo jučer iako je od toga prošlo točno 127 godina. I tada su stvari u Isengardu bile potpuno identične kao i danas – Curunir je za svoj račun vodio Toranj uvjeravajući Olorina da to radi za dobrobit sviju. Međuzemlje je bilo na pragu još jednog rata. Maiari su se pravili nepristranima, iako su u doba rata, čast izuzecima, uglavnom bili na strani Tame.

Zbog skandalozne i potpuno neutemeljene optužbe da se cijela četa Sauronovih oraka otrovala lorienskim lembasom (koji su ovi ustvari ukrali i najvjerojatnije skladištili u neodgovarajućim uvjetima) izbila je svađa izmedu Gospodara Lothloriena i vlasti u Mordoru, te su jedni drugima uzajamno objavili rat .

Istovremeno, patuljci Khazad-duma užasno su uvrijedili vilenjake Loriena tvrdnjom da su patuljačke žene ljepše od vilenjakinja. Celeborn nije mogao a ni želio priječi preko toga.

Podrška mog zeta Elronda i rivendelskih elfova nije bila upitna. Gondorci su, kako se i priliči našim najvjernijim saveznicima, odlučili ispoštovati tisućljetni savez ljudi i elfova. Rohan je, u dogovoru s nama, a iz taktičkih razloga ostao neutralan.

Većina Maiara ponovno je stala uz Neprijatelja opravdavajući to navodnim uvredama izrečenim na njihov racun. Kao da su tvrdnje Rivendella i Gondora o inertnosti, nezainteresiranosti i opcenito jadnom stanju Maiara mogle biti išta drugo doli čista istina. Legitimno zarobljavanje dvojice Maia koji su ulovljeni kako potajno njuškaju po podrumima Minas Tiritha tražeći nadaleko poznata gondorska vina – pripadnici njihove rase pokušali su predstaviti kao otmicu. Užas. To je bila neoprostiva uvreda za vilenjake I ljude.

Mnogi iz redova Maiara pridruzili su se vojsci patuljaka i sluga tame iz čiste zlobe i zelje za uništavanjem. Presli su Anduin i postavili katapulte, okrenute prema ubavom Lothlorienu (barbari jedni nedokazani). Kada je napad otpoceo, a prije iskrcavanja na obale moje ljubljene zemlje, zapaljenom smolom zasuli su jugoistocni dio lorienske sume, te trecinu sume spalili. I sad mi puca srce od samog sijećanja na sve one divne mallorne koji su u tom zvjerskom napadu izgorjeli.

U bici koja je uslijedila poginuli su mnogi hrabri i lijepi vilenjaci. Nadam se da sad uživaju pjevajući i plešući Amanom. Poginula je i nekolicina miniona. Samo cetvrtina neprijateljske vojske koja je napadala s te strane je bila uništena.
Pozari su dosli skoro do Caras Galadhona, ali sam na vrijeme naredila da se posijeku okolni mallorni i raslinje, tako da zapravo pozar, hvala Eruu, i nije postigao svoj cilj - spaljivanje mog grada.

Ono što je trebala biti konacna pobjeda nad elfovima – okrenulo se protiv napadača. Kao i nakon svake druge bitke, napadači su morali odgovarati pravdi. Neki su Maiari optuzeni da su potpuno samovoljno i bezrazlozno pokusali utjecati na tijek povijesti i zavrsili pred Visokim Rivendellskim Sudom za Ratne Zlocine, zbog krsenja Imladriske Konvencije, clanak Magija, stavak Istari i clanak Godmoding, stavak Story Line Godmoding. Visoki suci su bili Elrond, Celeborn I ja. Četvrti sudac trebao je biti Thranduil od Mirkwooda, koji je baš u to vrijeme imao pobunu paukova koji su debelim mrežama opleli cijelu Veliku šumu pa mu je trebalo tri dana da se probije van – zato je zakasnio na suđenje. Zbog toga ga danas neki Maie ne smatraju svojim neprijateljem.

Zahvaljujući predočenim nepobitnim dokazima ta je grupa maiara bila po obje optuznice proglašena krivim te su sankcionirani zbog genocida nad vilenjacima. Maie su se žalile Vrhovnom sudu Valara zbog navodne neregularnosti postupka ali optužba i sankcije nisu poništeni. Uprkos tome kažnjeni Maiari, među kojima je prvooptuženi bio Ravion, tvrdili su a i dan danas tvrde da su nevini. Ali, probaj ti nesto dokazat uvrijedjenom Maiaru.

A sankcije su bile više nego blage - moraju ostati u Meduzemlju, sa samo jednom od moci, te tako prezivjeti 1000 godina. U slucaju iznenadne smrti, ponovno se vracaju tamo gdje ih je smrt zatekla, tjedan dana kasnije, u jednakom stanju u kakvom ih je smrt zatekla, osim same smrtonosne rane. Sve ostalo ostaje. Da su mene poslušali (Celeborna I Elronda su smekšale njihove molbe za milošću) svi bi oni bili protjerani u Ništavilo izvan Ee.

U prilog činjenici da je sud bio blagonaklon prema Maiarima govore i brojne oslobađajuće presude – Olorin je proglašen nevinim jer je u trenutku izdavanja zapovijedi za spaljivanje Lothloriena vezivao žnirance na cipeli. Curunir je proglašen neuračunljivim i poslan je na lječenje (na kojem se doduše nikad nije pojavio).

**********

Galadriel se teškom mukom trgne iz razmišljanja – sad nije bilo vremena za to. Bila je sigurna da je Ravionova mržnja i želja za osvetom u ovih stotinjak godina narasla do neslućenih razmjera. ”Osvetiti se jednom od svojih sudaca bit će mu pravo zadovoljstvo, a ni ostali ne mogu računati na milost”, užasnuto je pomislila. ”A oni im sad idu ravno u susret ni ne sluteći s kakvim će se neprijateljem sukobiti. Strašno! Ne mogu si dopustiti luksuz da sad ovdje sjedim i očajavam - moram barem pokušati javiti Celebornu što sam doznala”, Galadrielin očaj je prelazio u odlučnost. ”Moram biti brza i kratka – Morgoth nije više zabavljen Boromirom, mogao bi me vrlo brzo otkriti” , zaključi.
Zatvori oči i pomisli na svoga muža – obzirom da je znala gdje se nalazi vezu je brzo uspostavila.



Post je objavljen 10.01.2006. u 21:10 sati.