Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/liganaroda

Marketing

Viva Zapata!



«Delegate zero» je novo ime kojim se koristi «vođa» zapatista, općepoznati «Subcommadante Marcos». Novom godinom započela je nova era za meksičke zapatiste koju je započeo krenuvši na turneju Meksikom na crnom motociklu taj karizmatični revolucionar za kojeg se vjeruje da je bio sveučilišni profesor. Izborna je godina za Meksiko u kojem zapatisti imaju veliki utjecaj, ali i potporu u indijanskom narodu. Svjestan toga i meksički predsjednik Fox krenuo je među narod istovremeno pozdravljajući nove inicijative zapatista.

Revolucionarna borba zapatista jedinstvena je u svijetu i ne može se svrstati ni pod koju ideologiju tvrde oni. Ona je izraz stoljetne borbe indijanaca za vlastitu egzistenciju koji su se otkrićem Novog svijeta našli na putu bijelim europskim osvajačima. Kroz pet stoljeća bijeli čovjek sustavno je gazio crvenog čovjeka, otimao mu zemlju, tjerao, potlačivao, iskorištavao i ubijao ga. Došlo je vrijeme da se tome stane na kraj. Miroljubivi i dobronamjerni revolucionari odlučili su izaći iz džungle gdje su se skrivali proteklih godina kad je meksička vlada digla oružje na njih istovremeno dopuštajući raznim paravojnim organizacijama borbu protiv tog osebujnog pokreta. Taj pokret koji se javno protivi neoliberalizmu i globalizaciji, američkom ratu protiv «terorizama» i ekonomskom patronatu i politici MMF-a, Svjetske banke, WTO-a i inih organizacija, bori se na lokalnoj razini, sudjelujući u organiziranju lokalne samouprave (kako mi volimo reći) želeći sačuvati autonomiju indijanskog stanovništva i organizirati život na čim boljoj razini pa takoi sudjeluju u radu zdravstva i sudstva. Kako kažu radi se i na poboljšavanju položaju žena u društvu. Sudjelovali su u promjenama na nacionalnoj razini 2001. godine kad su maršom kroz Meksiko, poznatiji pod imenom Zapatura, napustili svoju regiju Chiapas i krenuli se obratiti kongresu sa svojim zahtjevima i prijedlozima ustavnih promjena. Njihovi prijedlozi su podosta preinačeni, ali ipak se ta cjelokupna zbivanja mogu promatrati kao uspješna, ali ne i konačna. Svoju viziju bolje budućnosti vide u tome da se narodu nužno dopusti sloboda organiziranja i upravljanja, ali i u tome da se prihvati država gdje je potrebna. Zapatisti su u zadnje vrijeme minimalizirali sukobe s vladom koji nisu odgovarali nikome osim njihovim već prije navedenim protivnicima.

Nova strategija zapatista bazira se na ujedinjenju svih raspoloživih snaga za revolucionarnu borbu pa su tako odlučili pružiti ruku «radnicima, seljacima, studentima, učiteljima, zaposlenicima» vjerujući da Indijanci samo tako mogu ostvariti svoje ciljeve. Svi oni zajedno rade na formiranju novog ustava i nove političke kulture. Nova kampanja koja se ovih dana širi Meksikom može se gledati i u tom kontekstu.

«…Toliko smo radikalni da se ne uklapamo u parametere moderne političke znanosti…Ima li čega radikalnijeg od prijedloga da se promijeni svijet?... »

Ne bore se oni za vlast, već za pravdu i slobodu, za drukčiju organizaciju društva i kao takvi zaslužuju našu potporu. Uistinu bi se trebali ogledati na njih, naučiti nešto i eventualno primijeniti to negdje kad za to dođe vrijeme. Kad će za to doći vrijeme? Pa kad mi to sami odlučimo, kad naš narod izađe na ulicu i digne glas protiv nasilnika koji ga svakodnevno gaze.


Post je objavljen 08.01.2006. u 16:12 sati.