Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/hrvatistan

Marketing

Quest for Galadriel (dio Četvrti)

Morgoth je hodao prema jugu hodnicima tridesetog nivoa Utumna. Bicikl je ostavio na prethodnom nivou jer je želio dobiti malo vremena da smisli što će reći Zarobljenici. Bio je svjestan činjenice da je ona morala osjetiti da je njegov pokušaj uništenja Boromira propao – sad je trebalo smisliti način kako joj to priopćiti a da to ne zvuči kao njegov osobni poraz. Hodao je polako, vukući nogu za nogom, povremeno zapinjući za izbočine na podu, proklinjući po ko zna koji put glupave orke koji su izgradili Utumno.

Ustvari, uopće mu se nije ni dalo svraćati do zatočenice – nakon onakvog poraza od običnog humana samo mu je još trebala napuhana vilenjakinja dosipati soli na ranu.
Već ju je mogao čuti kako mu se s visoka obraća - ”Jesam ti ja rekla da nećeš uspjeti, nisi ti tako moćan kao što si nekad bio, podcjenjivanje protivnika doći će ti
na kraju glave” – droncat će mu bez kraja i konca.

A ipak, nikako nije mogao izbjeći taj razgovor. ”Moram se tamo pojaviti, vedar i bezbrižan, kao da je sve ispalo upravo onako kako sam i planirao”, zaključi baš u trenutku kad je došao do samih vrata sobe u koju je bio zatočio Gospodaricu Loriena. Otvori vrata i uđe.

Galadriel je već stajala na nogama. Sijala je poput zvjezde na nebu u mračnoj, zimskoj noći. Nadmoćno se smješkala gledajući ga. Bilo je očito da već sve zna.

”Dobar dan moja gospo. Nešto smo veseli danas. Da niste možda kakve dobre vijesti dobili”, obratio joj se on lažno ljubaznim glasom gledajući je pritom podozrivo.

”Dobro dan Morgothe”, veselo mu odgovori. ”Nisam te očekivala tako skoro – mislila sam da ližeš rane u nekom mračnom kutu. Moćnog Morgotha, Gospodara Tame pobjedio je jedan čovjek”, smijala mu se Galadriel u lice.

”Ooo, vidim ja da su najnovije vijesti već stigle do vas i da ste po starom dobrom
vilenjačkom običaju odmah to protumačili onako kako vam odgovara”, zlobno je primjetio. ”Zar ti stvarno misliš da mene može potući najobičniji human. Pa to je bila samo igra – nešto čim sam si ubijao vrijeme dok se moja moćna vojska ne okupi. Skupio sam najbolje od najgorih – oni tvoji smješni spasioci nemaju ama baš nikakve šanse protiv njih”, nastavljao je Morgoth nadajući se da njegove riječi pogađaju cilj.

Galadriel ga je napeto promatrala pokušavajući otkriti koliko ima istine u riječima koje je upravo izgovarao. Nije bila sigurna. Zlo je u njemu bilo veliko – poigravati se svojim protivnicima bilo bi baš njemu slično. Ipak, umjesto da pokaže sumnju s visoka ga upita: ”A ko su ti strašni moćnici koje si okupio? Čija bi to snaga trebala biti dovoljna da spriječi mog muža da me oslobodi?”

”Pa sad, kad već inzistiraš – mogu ti reći – sama njihova imena dovoljna su da izazovu stravu kod protivnika”, Morgoth je bio spreman zadati joj težak udarac.
”Tri Maie su na mojoj strani – sigurno si čula za njih – Annatar, Urvilya i Ravion Lomenarya. Još jedna polumaia mi je prisegnula na vjernost – Morwen Tivele joj je ime – nje se tek moraš plašiti – zbog lorienskog oca koji ju je ostavio mrzi vas elfove više od ičega. Nemilosrdni dark elf Predator također je na mojoj strani. Od tvog roda tu je još i crvenokosa vilenjakinja Indis i polu-elf Aragorn koji je pola svog života proveo među orcima. Pridružilo mi se i nekoliko moćnih i nadasve zlih ljudi – Arien, Atjeroid, Thingurth Dae, Isildur, James Douglas Morrison i Eowyn Rohanska”, izrecitirao je Tamni gospodar ponosno imena Moćne gomilice istovremeno pozorno motreći kakvu reakciju njihovo spominjanje izaziva kod zarobljenice.

Zadovoljan postignutim hodajući prema vratima još joj dobaci: ”Ostavljam vas sada da malo razmišljate – sad kad znate ko su vam neprijatelji možda shvatite da vam je svaki otpor uzaludan pa nam se odlučite i pridružiti. Da vam pokažem svoju dobru volju sutra ću vas preseliti u sobu s pogledom – tako ćete moći gledati kako jedan za drugim umiru svi koji su vam dragi i kako nestaje svijet koji tako tvrdoglavo volite i čuvate”.

Zadovoljno se cerekajući uvjeren da je postigao svoj cilj Morgoth napusti ćeliju. Galadriel je po prvi puta otkako je dospjela u zarobljeništvo bila ozbiljno uzdrmana.



Post je objavljen 09.01.2006. u 21:14 sati.