Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/speediman

Marketing

Mazda CX7 pod svjetlima pozornice


DUGO iščekivani Mazdin crossover konačno je ugledao svjetlo dana. Prikazan je na auto-salonu u Los Angelesu, a pravu premijeru doživjet će kroz nekoliko dana u Detroitu. Kada stigne u salone na proljeće, Mazdin prvi crossover SUV model će zasigurno izazvati turbulencije na svjetskim tržištima. Na udaru su svi, od Nissanovog Murana, pa sve do etabliranih modela kalibra VW Touarega i Lexusa RX300. CX-7 predstavlja jasan odmak od flote tradicionalnih SUV-ova koji se trenutačno nude na tržištu.Proizveden je s Mazdinim zaštitnim znakom, "dušom sportskog auta" stapajući tako performance sportskog automobila s praktičnosti SUV-a.

Glavni dizajner Iwao Koizumi, čiji prijašnji radovi uključuju uspješnu Mazdu6 i RX-01 iz 1995, naziva ovu dizajnersku temu "naprednom granicom". CX-7 dovodi Mazdu i njezin Zoom-Zoom imidž u područje u kojem još nije bila.Naglašena sportska silueta glavna je novost kod ovog modela. CX7 se može pohvaliti najpoloženijim vjetrobranskim staklom, gotovo kao na osobnom automobilu. Posljedica dinamične vanjštine je najbolja aerodinamika u klasi. Vanjske dimenzije s duljinom od 4.675 mm i širinom od 1.875 mm nisu pretjerane. Naprotiv, CX7 bi se mogao jako dobro snaći i na Starom kontinentu.

Nude se dvije vrste pogona, prednji i Mazdin Active Torque-Split pogon na sva četiri kotača. Potonji koristi elektronički upravljanu spojku integriranu sa stražnjim diferencijalom, koja na stražnju osovinu isporučuje do 50 posto zakretnog momenta, i to u ovisnosti o brzini vrtnje pojedinih kotača, djelovanju ABS-sustava i serijskog Dynamic Stability Control (DSC) . Mjenjač je šest-stupanjski, s mogućnošću ručne izmjene stupnjeva prijenosa. Gume su dimenzija 235/60 R18.Iako se radi o modelu za sjeverno-američko tržište, u pasivnu i aktivnu sigurnost ne treba sumnjati. CX-7 koristi Mazdin Advanced Impact Energy Distribution and Absorption System, ili u prijevodu zaštitni kavez nosača od čelika povišene čvrstoće koji ima mogućnost upijanja velike energije sudara.Čak je i spremnik goriva obložen zaštitnim elementima, što minimizira vjerojatnost pojave požara pri sudaru odostraga. I na kraju, CX-7 se serijski isporučuje šest zračnih jastuka

Audio sustav s CD playerom dolazi serijski, a kao opcija dostupan je i Sirius satelitski radio. Za dodatnu potporu vozačkom zadovoljstvu i ugodi tu su touch-screen DVD navigacijski sistem s glasovnim navođenjem i kamera za vožnju unazad, također dostupni kao opcija. Usto, kupci mogu izabrati Boose premium audio-sustav, koji uključuje devet zvučnika, pojačalo snage 240 W, izmjenjivač za 6 CD-a i Centerpoint surround. Svakodnevno korištenje olakšava keyless sustav zahvaljujući kojemu je moguće otključati vrata i pokrenuti motor bez vađenja kartice iz džepa.CX-7 će se nuditi u tri razine opremljenosti, a početak prodaje na sjevernoameričkom tržištu je zakazan za proljeće. U Mazdi očekuju da bi godišnje mogli prodati oko 40.000 primjeraka.




Post je objavljen 07.01.2006. u 20:09 sati.