Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/vratnik

Marketing

BLOG - što je to zapravo?

Po čemu je blog posebna vrsta (=čudna biljka)?

Za razliku od novinskih članaka i uobičajenih web-stranica, blog (ili: weblog) odlikuju slijedeće značajke (ukratko prema ovom prikazu):


* kronološki posljednji (najnoviji) "post" (napis?) nalazi se na početku stranice. To je neuobičajen slijed čitanja, ali su najnovije informacije na početku i odmah vidimo je li se što promijenilo od zadnjeg posjeta stranici.

* autori često dodaju sadržaj, nekad i više puta dnevno.

* ne sadrži (samo) neutralne i sređene podatke, nego duhovite i sarkastične napomene.

* nastaje dugačka stranica (kobasica), bez tematske strukture. Sugovornici (koji ostavljaju komentare) mogu se međusobno nadopunjavati, pri čemu ostaje zabilježen tijek rasprave ("log").

* svaki post/komentar sadrži ime, odnosno nadimak (pseudonim) autora i vrijeme kad je post objavljen (timestamp). Autori postova/komentara i vlasnik bloga mogu mijenjati i brisati ono što su napisali.

* dodatni podaci i materijali (slike, glazba...) se u pravilu nalaze na drugomu mjestu na internetu, a u blogu su samo linkovi na njih.

* posebnim softverom jednostavno je oblikovati i mijenjati izgled bloga

* još jednostavnije je pisati i objavljivati tekstove na blogu

* za blog vam je potreban samo pristup internetu i web-preglednik (browser, preporučam Mozilla Firefox). Gdjegod je moguće tekstove objavljivati i putem e-maila.
Firefox logo

Uglavnom, moglo bi se zaključiti da je blog vrlo moderna zasebna vrst teksta, čak umjetnička vrsta ili forma. Možda će se jednog dana neki blogovi uspoređivati s korespondencijom između njemačkoga književnika Johanna Wolfganga von Goethe i Charlotte von Stein, kojoj je Goethe napisao preko 1700 pisama, u kojima srećemo pjesme, opise prirode, crteže i odlomke iz dnevnika.

Jedan od najpoznatijih blogova uopće je InstaPundit. Njegov autor, Glenn Reynolds, je sveučilišni profesor prava u Tennesseeju, a usput se bavi glazbom i glazbenom produkcijom.

Eto, dopunite što nedostaje ili ispravite što je krivo.
Dakako, svjestan sam da je ovo sasvim netipičan post za jedan tipični blog ;-)


Post je objavljen 04.01.2006. u 15:48 sati.