Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/tvblog

Marketing

Haos i dalje prisutan

ili: u novinama jedno, na sajtu i teletekstu drugo, a na ekranu treće

Iako je ovog vikenda je počeo da se primenjuje Zakon o oglašavanju koji je uveo u red količinu reklama na pojedinim TV stanicama koje su u poslednje vreme podivljale (pre svega Pink i B92), a problemi u vezi s planom frekvencija, Republičkom agencijom za telekomunikacije, Republičkom radiodifuznom agencijom i Ministarstvom za kapitalne investicije su počeli da se raspetljavaju, što bi trebalo da znači da će uskoro biti raspisan konkurs za dodelu frekvencija, televizija Pink pronašla je novi način da nastavi da i dalje pravi haos u srpskom etru.

Kako? Pa jednostavnim izluđivanjem gledalaca i neprekidnim menjanjem programske šeme u poslednjem trenutku. Tako je u prošli utorak, umesto da počne u 22 sata, kako je najavljeno, serija „Očajne domaćice“ počela u ponoć, jer je pre nje bio iznenada ubačen domaći film „Zaboravljeni“. Nažalost, ni to Pinku nije bilo dovoljno, pa je puštena pogrešna kaseta s epizodom od prethodne nedelje. Emitovanje je posle izvesnog vremena prekinuto reklamama, da bi tek u pola jedan bila puštena prava kaseta.

Juče je Pink još gore postupio: po rasporedu emitovanja objavljenom u nedeljnim TV programima, Očajne domaćice trebalo je da počnu u 22 sata; po dnevnim novinama za 22 je najavljen film „Večni sjaj besprekornog uma“ (Eternal Sunshine of the Spotless Mind), a za ponoć serija, dok je na teletekstu i na Internet sajtu Pinka pisalo da će u 22 biti emitovan film „Rambo“ (prvi deo tj. „First Blood“), a u 23.30 serija. Pošto Rambo traje 97 minuta, a Pink i dalje emituje reklame, sledeća emisija nikako nije mogla početi u 23.30, već negde oko ponoći. Dakle, onaj koji je sastavljao satnicu ili ne zna da sabira ili namerno obmanjuje gledaoce. U ponoć je, konačno, počela sledeća emisija, ali ne najavljena serija „Očajne domaćice“, već film „Univerzalni vojnik“ (Universal Soldier), tako da Pink nije poštovao niti jednu od tri satnice koju je objavio ili prosledio medijima. Na Pinkovom sajtu dok ovo pišem i dalje stoji pogrešna satnica za utorak, a najavljeni su i nastavci, drugi i treći deo „Ramba“ koji će biti emitovani večeras i sutra, a dan kasnije i „Terminator 2“, iako uopšte nisu bili predviđeni ranije objavljenom programskom šemom.

Zbog čega Pink pravi ovakve gluposti? Pa najverovatnije iz razloga što u poslednji trenutak pokušavaju da učine šemu najkomercijalnijom mogućom i ostvare što veću gledanost kako bi bili najgledanija televizija u Srbiji za 2005. godinu. Naime, RTS 1 cele godine Pinku diše za vratom što se rejtinga tiče, a u novembru, septembru i julu je, po AGB-Nielsenovim rejtinzima koji su najrelevantniji bio i gledaniji od Pinka (u novembru za gotovo tri procentna poena), pa je sasvim moguće da će na kraju o najgledanijoj srpskoj televiziji odlučivati promili. No, bez obzira na sve, ovakvo iživljavanje nad gledaocima je nezapamćeno.

Post je objavljen 28.12.2005. u 19:15 sati.