Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/didarogo

Marketing

solsticij, a ne božić!

Moja kreativna kriza koju mi je najavio iznapadani merkur izgleda da se bliži kraju pa se, eto, prihvatih pisanja. Sa malim zakašnjenjem želim svima sve najbolje povodom zimskog Suncostaja i neka svjetlo mladoga Sunca obasja i vaše živote mladošću i rastom. Nažalost, osobno nisam baš dostojno obilježio ovaj veliki blagdan, budući da gnosticizam i druge prirodne religije kod nas još nisu službeno priznate pa si nisam mogao ishoditi neradni dan. Ipak, navečer se ipak održavao redoviti "predbožićno, završnosezonski party" pa se moglo makar na profani način zabaviti uz pune stolove i isto takove boce kiseloga vina.
s nekoliko dana zakašnjenja sutra će i kršćani obilježiti rađanje mladoga Sunca na svoj način. Ne valja se rugati tuđim religijskim uvjerenjima pa i kad su tako nakaradna kao njihova no dobro je ipak makar tiho upozoriti da je ta zbrka koju oni nazivaju božićem doista pomalo čak više smiješna nego li pogrješna. Je li se ikad itko zapitao zašto se "rođenje Boga" iščekuje u ponoć? Zato jer je ponoć ono doba dana koje odgovara početku zime, kao što je zora ono što odgovara proljeću, podne ljetu i zalaz Sunca jeseni. To je neka vrst začeća koje svoju potvrdu dobija u proljetnoj Ravnodenvnici 21. ožujka kad se Sunce "rađa" ili "uskrsne" kako kažu oni. Kakve sve to ima veze s povjesno potpuno nepotvrđenom osobom koju se naziva Isus Krist?
Manje više nikakve. Mitraisti su za zimski Solsticij slavili rođenje Mitre, mladog pobjedničkog Boga - Sunca pa se u antička doba prvim biskupima činilo pogodnim da na taj način izmire sukobe između kršćanstva i Mitraizma, a i mnogi drugi narodi zapravo skoro svi obilježavali su najvažnije datume života na Zemlji a to su Ekvinociji i solsticiji. Zatšo su se pomakli za tri - četiri dana priznajem da mi nije poznato. Ako tko zna nek javi.
Također treba reći da je bor kojega že danas mnogi kititi zapravo simbol koji predstavlja kurac, a svijetlo, zvijezda ili sjajni vrh simbol je života koji iz kurca izlazi.A kako ja bora kitio nisam može se obožavanje izraziti izravno dotičnom - bez simboličkih posrednika u skladu s pravilima izraven demokracije - falokracije.


Post je objavljen 24.12.2005. u 10:56 sati.