Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/rockandroll2

Marketing

Nirvana

Do 1992. Michael Jackson je već desetljeće suvereno vladao svijetom pop-glazbe i top-ljestvicama, pa je jedno od većih glazbenih iznenađenja iz toga doba bilo kad je alternativni bend Nirvana skinuo s broja jedan ljestvica albuma Jacskonov dugoočekivani album Dangerous.

Alternativa je dotad bila mješavina raznih čudnih stilova, osuđena na izoliranost, male etikete, širenje iz ruke u ruku te potpuno nepoznata i nedostupna širim masama, a kamoli top-ljestvicama popularnosti. Nirvana je kao alternativni bend predstavljala potpunu suprotnost svijetu Michaela Jacksona i kad je s broja jedan skinula kralja popa to je označilo početak potpuno drugačijeg svijeta glazbe i zauvijek promijenilo opće shvaćanje mainstreama.

Tog 8. 4. 1994. godine rumunjsko-francuski filozof Emil Cioran napunio je osamdeset dvije godine. Bio je u Parizu, gradu u kojem je dvadeset tri godine ranije umro jedan dvadesetsedmogodišnjak - Jim Morrison. Emil Cioran je jednom napisao: "Nirvanu uspoređuju sa ogledalom koje više ne odražava nikakav predmet. Dakle, sa zauvijek čistim, zauvijek neupotrebljivim ogledalom." Tog osmog travnja na drugoj strani Atlantika umro je drugi dvadesetsedmogodišnjak - Kurt Cobain, pjevač grupe Nirvana, čiji lik nijedno ogledalo neće nikad više odraziti
U jednom svom eseju mladi hrvatski povjesničar i pisac Stanko Andrić ističe kako je za njega Borgesova smrt predstavljala prvi nestanak "kapitalnog suvremenika čiji je rad sa zanimanjem pratio ili pokušavao pratiti".


Post je objavljen 19.12.2005. u 18:54 sati.