Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/melted

Marketing

(anti)Heroji 80tih

Zaplet izgleda otprilike ovako: upoznajemo glavnog zlikovca, koji je zao kao crni vrag, kako muči jednog epizodnog glumca da bi ga već u petoj minuti filma ubili, pri čemu će se smijati kao dijete sa šarenom lizalicom. U šestoj minuti radnja kreće u jednom od dva smjera:

Prvi scenario:
Ubijeni je najbolji prijatelj od glavnog nam i nabildanog junaka, koji saznavši za zlu sudbinu svojeg prijatelja iz djetinjstva s kojim je tražio gliste, plašio curice i kopao nos (što ćemo vidjeti u jednom od flashbackova), odluči osvetiti se, pri čemu će par puta biti pogođen (sva sreća, uvijek u rame, ruku ili nogu, a znamo da takve rane zacjeljuju same od sebe), barem jednom će ga uhvatiti i mučiti, ali on će uništiti cjelokupnu neprijateljsku vojsku i na samom kraju naći se oči u oči s ubicom svoga prijatelja (djevojke, mentora, učenika, roditelja, psa, zlatne ribice…). Vrhunski obračun ovisiće prvenstveno o konstituciji i borilačkim znanjima našeg junaka. Ukoliko je riječ o Schwarzeneggeru (ili sličnom nabildanom momku, šaketat će se do smrti). Jean-Claude van Damme (i svi njemu slični) koristiće i ruke i noge, a češće će se nalaziti na podu nego gore spomenuti snagatori. Obavezan je dodatak strašna rana koja će mu zakrvaviti pogled pa će završni udarac zadati skoro potpuno slijep. Prije obaveznog slow motiona završnog udarca, naš dobričina izgovara rečenicu tipa: 'Ovo je za tebe…' Naravno, upućeno liku s početka filma.

Drugi scenario
je bitno različit. Ubijeni s početka filma nema nikakve veze s glavnim glumcem, a služi samo za prikazivanje zlobe glavnog negativca. Tek u šestoj minuti upoznajemo glavnu sporednu ulogu, uglavnom je to supruga, kćer, majka, kuja ili papigica (ženskog roda) koju naš junak voli najviše na svijetu. Loši momci je otmu i naš junak kreće u akciju spašavanja. Veći dio filma je isti kao i u prethodnom slučaju, osim što na kraju prvo ide slow motion scena, pa onda zagrljaj s voljenom osobom. U međuvremenu si junak može naći i izabranicu srca svoga, ukoliko je oteta žena sve drugo osim supruge (koja je, naravno, tragično preminula davno prije vremena radnje filma, ali naš osjećajni mladić još uvijek pati za njom pa će svoju novu ljubav dovesti na kraju filma na njen grob i moliti za oprost, ali on mora nastaviti živjeti). Oprostit će mu žena (mrtva), ali i svi mi.
Radnja se malo (ali stvarno jako malo) mijenja u posebnom sportsko-akcionom žanru. Mijenja se utoliko što se ne love po prašumi i ne pucaju jedni po drugima, a ima i puno više slow motion scena. Dobar prijatelj gine tek u trećoj trećini filma, a taj događaj natjera glavnog junaka da se odluči na završnu borbu.

Sada bi bio red i da predstavimo prave frajere koji su oplemenili ovaj žanr svojom pojavom, glumom, a neki od njih i uspješnom režijom i scenarijima (Rocky Stallone).

  • Arnold Schwarzenegger – Arnie
    Nakon odlične glume u par 'Connana' (koji mu savršeno odgovara: velik, glup, puno se tuče i malo priča), briljirao je u porodičnoj drami 'Commando'. Zalomio mu se 'Predator', kao podnošljiv film, ali pobrinuo se da to ispravi filmovima 'Raw Deal' i 'Running Man'. Neobično, između 'Connana' i 'Commanda' snimio je 'Terminatora', jedini film koji vrijedi pogledati i koji neće izgledati kao potpuno smeće.

    Nikada nije naučio engleski, a postao je guverner Kalifornije.

  • Silvestar Stallone – Rocky
    Jednom Rocky – vazda Rocky. Snagu svojih mišića prije bokserskog ringa demonstrirao je u krevetu ('Party at Kitty and Stud's'), a nakon uspjeha Balboe i legendarnog krika 'Adriaaaaaaan' nizao je sve same uspješnice. Hoćeš sa bazukom u ruci ('Rambo'), pištoljem ('Cobra'), bez ičega u ruci ('Over the Top')…

    Najbolju ulogu ostvario je u crtanom filmu 'Mravi'.

  • Michael Dudikoff – američki nindža
    Bez obzira, svi smo strepili da se našem Dudikoffu ne dogodi nešto, dok se hrabro bori protiv toliko negativaca odjednom. Tip je nakon par nastavaka ovog izvrsnog serijala snimio još preko 30 filmova. Je li iko gledao ijedan???

    Čak su i treći dio 'Američkog nindže' snimili bez njega.

  • Steven Seagal – regal
    Osim što se rimuje s prezimenom, regal utjelovljuje širinu njegovih ramena i inteligenciju. Na svu žalost, pojavio se krajem osamdesetih, tako da je vrhunac doživio u sljedećoj deceniji, a tada je u filmovima već bilo previše specijalnih efekata. Šteta. Na svu sreću, ostaje nam 'Above the Law'.

    Snima i dalje dva-tri filma godišnje, ali džaba.

  • Jean-Claude van Damme – No. 1
    Znate onaj kad se sretnu James Bond i Jean-Claude van Damme. Kaže Bond: 'Bond. James Bond'. Odgovara Jean: 'Damme. Van Damme. Claude van Damme. Jean-Claude van Damme'. Nakon filma 'Bloodsport', svi su se htjeli tući u ringovima do smrti. Svi su krenuli u osvetu najboljeg prijatelja. Svi smo mi Van Damme.

  • Chuck Norris – Walker teksaški rendžer
    Kada mu je Bruce Lee potrgao dlake s prsa, svi smo znali da smo dobili novog heroja. Samo da je Bruce poživio dovoljno dugo pa da mu Chuckie vrati u npr. 'Missing in Action' ili 'Delta Force'. Ali i ovako znamo ko je glavni. Šteta samo što sad snima jeftine TV gluposti.

    Tužan kraj za takvog majstora...


Post je objavljen 16.12.2005. u 14:01 sati.