Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/tvblog

Marketing

What's the frequency, Kenneth?

Poslednjih dana mediji u Srbiji naveliko izveštavaju o novom otezanju raspisivanja konkursa za dozvole za emitovanje radio- i TV-programa. Sada, kada Republička radiodifuzna agencija (RRA) konačno funkcioniše, problem je u tome što drugi regulator, Republička agencija za telekomunikacije (RATEL) još nije predložila Ministarstvu za kapitalne investicije (koje obuhvata i sektor telekomunikacija) usvajanje Plana raspodele radio frekvencija.

Sporni plan postoji već dva meseca, ali ga RATEL još nije proučio. Zbog toga je RRA dala RATEL-u rok od jedne sedmice da prouči sporni plan i prosledi ga ministarstvu, dok će u suprotnom inicirati smenu UO RATEL-a i privremeno prebacivanje njegovih ovlašnćenja na ministarstvo. Predsednik UO RATEL-a Jovan Radunović dan posle ovog ultimatuma ustvrdio je da Republička agencija za telekomunikacije nema nikakve veze sa Planom raspodele radio frekvencija i pozvao se na član 104. Zakona o telekomunikacijama koji kaže da sporni Plan donosi ministarstvo. Prećutao je, međutim, druge članove (63, 81 i 82) u kojima jasno piše da RATEL treba da predloži ministarstvu taj plan pošto se konsultuje sa RRA.

Naravno, rok je istekao, a Radunović je u međuvremenu prestao da se poziva na zakon i krivicu počeo da pripisuje Vladi i ministarstvu s argumentom da RATEL nema sredstava za rad. Na konferenciji za novinare održanoj u sredu, predstavnici Saveta RRA Aleksandar Vasić i Vladimir Cvetković potvrdili su da ih je RATEL pismenim putem obavestio da nema nameru da predloži Ministarstvu za kapitalne investicije Plan raspodele radio frekvencija, pa bi, po njihovim rečima, ukoliko Ministarstvo bez obzira na to usvojilo plan, emiteri koji ne bi dobili dozvolu na budućem konkursu imali dobar pravni argument da ga obore.

RATEL je, međutim, u međuvremenu ipak radio (i 29.11.2005. doneo Pravilnik o primeni kriterijuma za utvrđivanje visine i načina plaćanja naknade za korišćenje radio frekvencija i uputio ga Vladi na odobravanje. Ovaj pravilnik, prema rečima zainteresovanih medija iz Asocijacije profesionalnih emitera Srbije (APRES), podrazumeva astronomske naknade (160.000 € godišnje za TV stanicu i 80.000 € za radio) koje će doprineti brzom gašenju i onih medija koji jednog dana dobiju frekvenciju. Asocijacija nezavisnih elektronskih medija (ANEM) pobunila se protiv donošenja ovog pravilnika bez ikakvog kontakta sa zainteresovanim emiterima i tražio od Vlade Srbije da uskrati saglasnost na njega i vrati ga RATEL-u na doradu.

RATEL je inače u okviru Telekomunikacionog foruma TELFOR organizovao tribinu na neshvatljivu temu „Glas preko Interneta (VoIP) — da ili ne“ (neshvatljivu zbog toga što je u celom civilizovanom svetu tehnologija prenosa glasa preko Internet protokola već odavno sasvim obična stvar), u čijem je uvodu predstavljen rad ove agencije. U prezentaciji koja se može preuzeti sa sajta RATEL-a piše da je zakonski rok za početak funkcionisanja Agencije za telekomunikacije 15.12.2005, ali s obzirom na dvomesečno kašnjenje u stvaranju finansijskih uslova za njeno funkcionisanje ispada da oni računaju da ozbiljno prionu na posao tek sredinom februara.

Inače, zbog ove papazjanije u poslednjih nekoliko nedelja, prema tvrdnjama predstavnika APRES-a, na sve strane niču novi elektronski mediji.

Velika je sramota za Srbiju da ni pet godina posle smene Miloševićevog režima televizijsko i radio tržište nije regulisano, posebno ako uzmemo u obzir da će se kod nas dodeljivati dozvole za analogno emitovanje, koje je u pojedinim delovima Evrope već napušteno u koristi digitalnog DVB-T standarda (npr. u Berlinu još od 2003).

Post je objavljen 16.12.2005. u 02:37 sati.