Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/liganaroda

Marketing

Cash

Ponukan minulim događajima u domovini hrvata odlučio sam izraziti sućut hrvatskom narodu.

Masovni mediji zasipaju nas vijestima o dubokoj tuzi koja je zavladala ovim prostorima nakon uhićenja odbjeglog generala gotovine aka( isto poznat kao) «Cash». Dok naše bakice plaču za generalom, dok mladež grafitira sve i svašta poručujući da im je «Gotovina U srcu» ta ista mladež paradira gradovima obučena u prašnjave crne košulje kojima je davno istekao rok, noseći trobojnice i pjevajući stare ustaške pjesme i poneke pjesme novijih datuma tako snažno iskazujući potporu uhićenom generalu. Sve je to u meni izazvalo snažne emocije. Tri primarne emocije. Emocije srdžbe, gađenja i tuge.
Jeli se itko od tih mladih ljudi ikada zapitao kako je tom generalu sada i kako mu je bilo prije?
Čujem da ima fitness u zatvoru. Ne nedostaje mu ni laptopi ni sva druga najmodernija tehnologija. Sigurno nema problema s hranom i pićem. Novi dom mu zasigurno ne prokišnjava. Fizička toplina u zatvoru koji više nalikuje na hotel s 5 zvjezdica mu ne nedostaje, tako da se neće morati brinuti za grijanje ove zime. Toplina doma mu može pofaliti, ali tu mu se javlja pravo da ga «posjećuje» žena, iako samo jednom tjedno. Čujem da general priča viceve. Vidjelo mu se na licu da je miran. Vjerujem da mu ništa ne fali. Osim slobode, naravno. Ipak treba imati na umu da «Cash» ima bolje uvjete življenja od većine na ex-yu prostorima od kojih se nimalo ne izdvajamo. U vrijeme nadolazećeg božića, vrhunca postojećeg konzumentskog društva u koje smo svojevoljno evoluirali proteklih godina, Hrvati ulaze bez casha, nažalost dvojako. Nema se para, a gotovina «čami»u zatvoru. Tužno razdoblje za hrvatski narod, očigledno.
Kako je «Cashu» bilo tijekom ove 4 i po godine bježanja pred cijelim svijetom? Nepobitno je prošao gotovo cijeli taj isti svijet. Rusija, Kina, Češka, Španjolska, Čile, Mauricijus… to sve piše na njegovom pasošu, pasošu koji je glasio na Kristijana Horvata( znakovitog li imena) za čije je postojanje znao i vrabac na grani. Kad netko pogleda ovu impresivnu listu zemalja mogao bi reći da je genaral bio u turizmu. Pogotovo ako ima na umu da je u trenutku uhićenja imao 12 000 eura casha kod sebe(neprovjerena informacija) dok je uživao u večeri u ne jeftinom hotelu na Kanarskom otočju. Stekako sam dojam da je tako on uživao 4 i po godine putujući po svijetu i boraveći u luksuznim hotelima, koristeći pasoš na ime na koje je Interpol godinama upozoravao. Zabrinjava me spoznaja do koje sam nedavno došao. To su bile moje pare. To su bile i vaše pare. To su bile naše pare, pare poreznih obveznika. Svjetske tajne službe odradile su sjajno cjelokupnu igru. Uspješno su ga «sakrivale» diljem svijeta i kad je kucnuo odgovarajući čas, svjetski su moćnici odlučili uhititi ga. Sad je u tom takozvanom zatvoru. Sigurno neće proći gore od Biljane Plavšič. Čujem da je ona na odmoru u Švedskoj. Žalosno je što se priča danas na našim ulicama. Ako živiš loše te ako tražiš dobar i povoljan smještaj samo trebaš počiniti genocid. Cijena luksuznog hotela je samo grižnja savjesti.


Žao mi je vas hrvata. Bar onih koji se još uvijek tako osjećaju. Ja se ne osijećam hrvatom već neko vrijeme. Ako to nekoga ljuti ili rastužuje poručujem mu da sam čovjek, šta god mi pisalo na rodnom listu. (Piše hrvat-definitivno moram uzeti korektor) Važnije mi je kakav je netko čovjek, a ne koje je nacionalnosti. Nadam se da je i vama to važnije.

vaš freedomfighter


Post je objavljen 14.12.2005. u 23:40 sati.