Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/dagoberhr

Marketing

DNEVNIK RATNIKA - Crni dani za Hrvatsku

Komentar Autor: Jeffrey Kuhner

Odbjegli hrvatski general Ante Gotovina uhićen je u četvrtak u Španjolskoj. To je crni dan za sve one koji su se borili i ginuli za hrvatsku neovisnost od Jugoslavije. Ustvari, njegovo uhićenje i izručenje Međunarodnom sudu za ratne zločine za bivšu Jugoslaviju (ICTY) najzlokobniji je događaj u tom području od završetka balkanskih ratova.

Protiv gen. Gotovine je ICTY podignuo optužnicu 2001. za navodne zločine počinjene 1995. kad su vračeni dijelovi zemlje koje su bili okupirali srpski pobunjenici. Konkretno, optužen je za "zapovjednu odgovornost" u "zajedničkom kriminalnom pothvatu" koji je pokrenula hrvatska država da bi protjerala 150,000 etničkih Srba.

Glavna tužiteljica, Carla Del Ponte, skupa s Europskom unijom, State Departmentom i hrvatskom vladom, tvrdi da je uhićenje gen. Gotovine pobjeda vladavine prava. Hrvatski premijer Ivo Sanader čak inzistira na stavu da je generalovo uhićenje i izručenje UN-ovu sudu konačno potvrđena vjerodostojnost Hrvatske.? Pogriješili su.

Brojni su svjetski pravni stručnjaci pokazali da je optužnica protiv gen. Gotovine neutemeljena, neetična i lažna. Povijesni zapisi jasno pokazuju da je hrvatska operacija 1995. provedena u skladu s najvišim standardima zapadne vojne prakse sa izričitim ciljem da se popratne civilne žrtve svedu na minimum. Službeni dokumenti također otkrivaju da je do povlačenja hrvatskih pobunjenih Srba došlo po zapovijedi vodstva iz Beograda koja je izdana
nekoliko dana prije početka operacije. Stoga, to nije bio niti je mogao biti planirani pothvat hrvatske vojske.

Vojska gen. Gotovine nije samo uspostavila teritorijalni integritet Hrvatske, nego je razbila srpske snage i u susjednoj Bosni. Njegove operacije su uspostavile ravnotežu snaga protiv srpskog diktatora, Slobodana Miloševića. Time su balkanski krvnik i njegovi poslušnici u Bosni i Hrvatskoj bili prisiljeni na mirovne pregovore za diplomatskim stolom. Ukratko, gen. Gotovina je heroj, koji je učinio više nego bilo tko drugi uključujući birokrate skrštenih ruku iz UN-a da se zaustavi genocidna kampanja za Veliku Srbiju.

Da bi on sad trebao doći na optuženičku klupu u Haagu, užasna je karikatura pravde. S gđom. Del Ponte na čelu, ICTY je postao politizirani sud. Kao na montiranim procesima u komunističkoj Jugoslaviji, gen. Gotovina je već proglašen krivim.

Po varljivoj teoriji za zapovjednu odgovornost, svaki vojni čelnik u povijesti (uključujući američke generale) može biti označen kao "ratni zločinac" zato to nije uspio spriječiti izolirane slučajeve zločina od strane svojih postrojbi. Tako će zbog same naravi optužbi protiv njega gen. Gotovina biti osuđen na višegodišnji zatvor.

Činjenica da je on nevin ništa ne znači za gđu. Del Ponte. Del Ponte i njoj bliske globaliste u ICTY-u ne zanima istinska pravda. Ona zapravo vjeruje da kroz svoj mandat treba donijeti konačni "povijesni sud" o raspadu Jugoslavije. Odlučna je u uništenju gen. Gotovine kako bi kriminalizirala rat za neovisnost Hrvatske od 1991.

Presuda protiv gen. Gotovine potvrdit će po međunarodnom pravu da je Hrvatska država uspostavljena na masovnom etničkom čišćenju. Takvom presudom, podijelit će se teret krivnje za krvoproliće devedesetih godina jednako između Srba i Hrvata. Još bitnije, osporit će se legitimitet hrvatskog teritorijalnog suvereniteta. Time se polažu temelji zahtjevima srpskih revanšista za oduzimanje velikih dijelova hrvatskog teritorija putem žalbi pred međunarodnim sudovima. Generalovo uhićenje je ozbiljan udrac hrvatskoj ustavnoj demokraciji prije nego jačanje vladavine prava. Najjača politička stranka u Srbiji, radikalni ultra-nacionalisti, već nastoji na slučaju generala Gotovine uspostaviti moralno-pravni temelj za veliku Srbiju.

Uhićenje gen. Gotovine predstavlja diplomatski trijumf za Beograd. Od početka jugoslavenskih ratova za odcjepljenje, Beograd se služi strategijom izbjegavanja odgovornosti za svoju glavnu ulogu u agresiji. Zbog toga Srbi uporno zagovaraju uhićenje gen. Gotovine. Sada su postigli svoj cilj.

Najveći krivac u ovome fijasku, ipak je hrvatska vlada. Zagreb je mogao iskoristiti svoju diplomaciju za lobiranje zapadnih središta moći kako bi se general oslobodio. Gosp. Sanader je to javno i obećao tijekom svoje posljednje izborne kampanje.

Mjesto toga, današnji hrvatski vođa izdao je svoje birače. Odigrao je ključnu ulogu u uhićenju generala; gosp. Sanader je cinično iskoristio generalov slučaj u nagodbi kojom će se Zagreb dodvoriti Britaniji, Austriji i Brusselsu. Gosp. Sanader se pokazao plitkim oportunistom, koji će bilo što napraviti i reći u nadi da će tako uvesti Hrvatsku u Europsku uniju čak i po cijenu izdaje vitalnih nacionalnih interesa države.

A ovakav stil vladanja nije potvrđen samo na primjeru Gotovine. Otkako je došao na vlast 2003., Sanader se pokazao nesposobnim za vođenje države: njegova je vlada aktivno poticala britanske agente na špijuniranje hrvatskih građana; veliki dio hrvatske netaknute obale prodan je stranim ulagačima; Hrvatima su uskračena prava na ribolov da bi ih izdao Talijanima; nebrojeni su skandali korupcije; ugušena je sloboda tiska obzirom da su urednici novina pod pritiskom da ne objavljajuju pozitivne članke o Gotovini. Ukratko, postojeća vlada prodaje vitalne interese hrvatske države u svojoj slijepoj žurbi da uđe u EU-ju. Gosp. Sanader je prokockao svoj mandat za vođenje države. Birači trebaju smijeniti njegov režim na sljedećim izborima.

Hrvatska je pretvorena u političkog i ekonomskog slugu Brusselsa. Hrvati sad spoznaju da su, otrgnuvši se iz Jugoslavije u kojoj su vladali Srbi, promijenili jedino gospodara. A u konačnoj analizi, nikoga ne mogu za to kriviti nego sebe same.

- Jeffrey T. Kuhner je urednik Insight on the News.

Post je objavljen 10.12.2005. u 17:09 sati.