Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/salty

Marketing

Kako je nastala kravata?

Image Hosted by ImageShack.us
Croatina razglednica

Šećući danas našom metropolom, točnije dok sam obavljao neki mali šoping i uživao u gradu, prošao sam kroz Oktogon, pošto onuda uvijek prolazim kada želim skratiti put. Već na prvi pogled iznenađen malim posterima koji prikazuju neke od naših lijepih arhitektonskih zdanja začuo sam glazbu na klaviru kojeg ovoga puta nije svirao neki ulični svirač. Naime, u našem novo renoviranom Oktogonu nalazi se i dućan Croata , koji me je ovoga puta itekako iznenadio.

Naime, pošto se sam Zagreb itekako popularizirao u turizmu metropola Europe, organizirana je mala predstava , ispred samog dućana prigodno ukrašenog za samu izvedbu, o tome kako je nastala kravata, Koja je naravno, kako svi to dobro znamo nastala upravo U HRVATSKOJ, još za doba Luja XIII.

U predstavi je sudjelovalo troje ljudi, jedan koji je predstavljao hrvatskog vojnika, zatim mlada, supruga spomenutog plaćenika, te pripovjedač i ban, Adam Končic, naš glumac, koji je trenutno itekako poznat, pošto glumi u našoj visokobudžetnoj AVA-inoj sapunici, «Ljubav u zaleđu» .

Uglavnom radi se o spomenutom ratniku, kojemu je na prisilnom oprostu, njegova draga poklonila maramu oko vrata, u njenu spomen…

Inače, priča o Hrvatskoj kao domovini kravate ide ovako:

U svojoj knjizi "La Grande Historie de la Cravate" (Flamarion, Paris, 1994), François Chaille na slijedeći način govori o pojavi tog odjevnog simbola i njegovom kasnijem rasprostiranju:

"(...) Oko 1635. godine, nekih 6 tisuća vojnika i vitezova stiglo je u Pariz kao podrška Luju XIII de Richelieu. Medu njima je bio veliki broj hrvatskih plaćenika koji su, predvođeni banom, ostali u službi francuskog kralja.

Tradicionalna odora Hrvata pobuđivala je pažnju zbog slikovitih marama svezanih oko vrata na vrlo karakterističan nacin. Marame su bile od različitih materijala, od grubih koje su koristili obični vojnici do onih od svile i finog pamuka za časnike. Taj elegantni "hrvatski stil" odmah je osvojio Francuze, koji su ostali zadivljeni novim odjevnim predmetom, potpuno nepoznatim u dotadašnjoj Europi.

Uz samu predstavu, u Oktogonu su i bile podijeljene razglednice sa prigodnom fotografijom u izdanju firme Potomac d.o.o. i to na engleskom, japanskom ili kineskom (jer stvarno nisam siguran koje je ono pismo bilo), te ostalim svjetskim jezicima...

U svakome slučaju, ovo ocjenjujem kao izuzetan marketinški pristup, na visokoj razini, koji osim predstavljanja samog proizvoda, predstavlja i samu Hrvatsku, kao kulturnu i povijesnu zemlju, i to ne samo turistima, već i samim građanima RH.

Stoga je definitivno istina - da, kako sama Croata i prenosi: "Za one koji traže autentičnu hrvatsku kravatu, svi putovi vode u Zagreb!"


Copywright © by Salty

Post je objavljen 10.12.2005. u 12:49 sati.