Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/poduzetnici

Marketing

25 - KATEGORIJE MIKRO, MALOG I SREDNJEG PODUZETNIŠTVA U EUROPSKOJ UNIJI


Što EU smatra mikro, malim i srednjim poduzećima?

Obzirom da će Hrvatska uskoro potpisati povelju o malim i srednjim poduzećima, dobro je znati da je Europska unija 8. svibnja 2003. godine prihvatila nove definicije o mikro, malim i srednjim poduzećima, modernizirajući na taj način definicije koje su važile od 1996. godine.

Što se promijenilo, što je ostalo isto?
U definiciji mikro, malih i srednjih poduzeća korištena su dva kriterija:
* broj zaposlenih i
* financijski kriterij (visina prihoda ili bilančna vrijednost imovine).

Kriterij broja zaposlenih u novoj je definiciji ostao nepromijenjen, ali je značajnije povišen financijski kriterij, i to zbog utjecaja inflacije u razdoblju od 1996. godine do 2003. godine, ali i povećane produktivnosti rada.

Novi kriteriji određuju sljedeću kategorizaciju malih poduzeća:
mikro poduzeća: (u 1996. godini nije postojala definicija o mikro poduzećima):
broj zaposlenih: manje od 10 zaposlenih
financijski kriterij: od 2 do 10 milijuna Euro prihoda I/ili do 2 milijuna Euro bilančne imovine

Malo poduzeće:
broj zaposlenih: manje od 50 zaposlenih
financijski kriterij: od 10 do 50 milijuna Euro prihoda (u staroj definiciji 7 milijuna Euro) ili do 10 milijuna Euro bilančne imovine (u staroj definiciji 5 milijuna Euro).

Srednje poduzeće:
broj zaposlenih: manje od 250 zaposlenih
financijski kriterij: od 50 do 250 milijuna Euro prihoda (u staroj definiciji 40 milijuna Euro) ili do 43 milijuna Euro bilančne imovine (u staroj definiciji 27 milijuna Euro).

Zašto je došlo do promjene definicije?
Europska unija želi pojačati efikasnost svojih programa i programa zemalja članica u području poticanja razvoja mikro, malih i srednjih poduzeća, jer ta poduzeća čine 99 % svih poduzeća u Europskoj uniji i takva poduzeća su okosnica zapošljavanju u Europskoj uniji. Prema riječima Erkki Likkaneena, funkcionera Europske unije za poduzetništvo, sektor malih i srednjih poduzeća je ključ inovativnog i poduzetničkog djelovanja, a time i osiguranja konkurentnosti Europske unije. Bolja definicija poduzeća s obzirom na veličinu omogućava lakše identificiranje njihovih potreba i razvoj efikasnijih politika za rješavanje specifičnih problema koji nastaju upravo zbog njihove (ne)veličine.

Nove definicije rezultat su vrlo opsežne javne rasprave u zemljama članicama Europske unije. Razlog za raspravu o definiciji poduzeća s obzirom na veličinu bio je bolje sinhroniziranje različitih vladinih programa prema raznim kategorijama poduzeća. Ovo se posebno odnosi na vladine programe usmjerene na promociju poduzetništva, investiranja i rasta, pristupa rizičnom kapitalu, eliminiranju administrativnih prepreka i povećanje pravne zaštite u funkcioniranju takvih poduzeća, ali i stimuliranje suradnje u obliku clustera ili drugog vida umrežavanja.

Kada će se nove definicije početi primjenjivati?
Da bi se osigurala dobra pripremljenost politika na razini EU i zemalja članica usmjerenih ka poticanju poduzetništva, inovativnosti i konkurentnosti mikro, malih i srednjih poduzeća, planirano je da se nove definicije počnu primjenjivati od 1. siječnja 2005. godine, ostavljajućiza prilagođavanje zakonodavstva i politika 18 mjeseci od dana prihvaćanja nove definicije.

Sljedeći put o tome što nova definicija mikro, malih i srednjih poduzeća znači za poduzetnike, vladine politike, financijske institucije i institucije transfera znanja (sveučilišta) u Europskoj uniji i u kakvu situaciju stavlja nas.

Prof. dr. sc. Slavica Singer (više info:





Post je objavljen 10.12.2005. u 09:15 sati.