Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/peratovic

Marketing

Jasna Babić zasluge za Gotovinino uhićenje pripisuje Josipu i Saši Perković, a Gordan Malić Tomislavu Karamarku i Mladenu Bajiću


Kao što sam na 45 lines više puta najavljivao pozivavši se na pisanje Jasne Babić i Gordana Malića, obitelj Perković će sebi pripisati uhićenje Ante Gotovine.

Jasna Babić je to u ime obitelji Perković učinila već danas:

Prve informacije o Španjolskoj kao jednoj od mogućih destinacija Ante Gotovine pojavile su se već 2001., vrlo brzo nakon njegova bijega pred haaškom optužnicom. Kako je Slobodna Dalmacija uspjela saznati iz obavještajnih krugova, prve signale o Gotovininu kretanju ulovio je tadašnji HIS, preteča današnje Obavještajne agencije. Zato je u zimu iste godine u Španjolsku upućen HIS-ov agent koji je dobio zadaću da tu informacije provjeri. Agent je imao kodno ime "Mornar", a zvao se Veselin Marinov. Boravio je u britanskoj bazi na Gibraltaru, potom u Tangeru, španjolskom dijelu Afrike, pa potom, nekim drugim poslom u Maroku.
Premda se HIS-ov agent u Hrvatsku, potpuno pouzdano, vratio neobavljena posla, Gotovinino uhićenje na Kanarskim otocima svjedoči da je obavijest bila prilično točna: hotel "Bitakora", u kojem je otkriven u četvrtak, nalazi se u jednom luksuznom turističkom centru nedaleko od sjevernoistočne obale Afrike. Tijekom četverogodišnjeg skrivanja, Gotovina je često mijenjao lokacije, boraveći, među ostalim, na francuskom i španjolskom teritoriju. Nije isključeno da je HIS-u izmakao za dan-dva. Uostalom, agent HIS-a ubijen je, kao žrtva tobožnje samoobrane, u zagrebačkom kafiću NBA jedva pola godine nakon svoje potrage po Španjolskoj. (Nadimak Mornar Marinov je dobio od Josipa Perkovića koji ga je i angažirao za suradnju s HIS-om, op. ž.p.)...

Stjepan Mesić, predsjednik Hrvatske, morao je znati da je afrički dio Španjolske spadao u Gotovinine povremene destinacije. Njegov današnji savjetnik za sigurnost je, naime, Saša Perković, nekadašnji šef HIS-ove operative, koji je sve donedavno bio najizravnije uključen u lov na Gotovinu...

Jasna Babić, Slobodna Dalmacija, 09. 12. 2005.


Tako Jasna Babić pokazuje hrvatskim vlastima, ali i međunarodnoj zajednici da je besmisleno progoniti Josipa Perkovića zbog zločina starih više od 20 godina (njemačka tjeralica), kad je on kao pravi balkanski James Bond presudno doprinio uhićenju traženog međunarodnog bjegunca Ante Gotovine.

Gordan Malić se u Jutarnjem listu više posvetio pohvali ravnatelja POA-e Tomislava Karamarka i Glavnog državnog odvjetnika Mladena Bajića koji da su još u lipnju, na osnovu prisluškivanih razgovora Ante Gotovine sa suprugom Dunjom Zloić, Antom Rosom i odvjetnikom Marinom Ivanovićem, znali da se Antony Kash skriva na Kanarima.

Navodno su Karamarko i Bajić o tom otkriću u lipnju obavijestili Carlu Del Ponte za njenog boravka u Hrvatskoj, što je potpuno netočno. Vidjeti:

A prije rujna Tomislav Karamarko i Mladen Bajić uvjeravali su Carlu Del Ponte da je Gotovina u Italiji jer su tamo pronađene njegove hlaće i nekakve tiskotine s tekstovima o njemu.

Svi sudionici tog sastanka, i Hidajet Bišćević, sigurno se sjećaju kako je Carla kolutala očima dok joj je Bajić pričao o gaćama i kako ga je prekinula rečenicom: Javite se kad budete imali nešto ozbiljnije.

Gracias Espańa!


Malić u priču upliće i neizbježnog Hrvoja Petrača, pa piše da su Karamarko i Bajić bili upoznati i sa razgovorima Gotovininog američkog odvjetnika Luke Mišetića i Hrvoja Petrača, uhićenog u Grčkoj.

Gordan Malić nam je dao potpuno krive tragove koji bi trebali implicirati na koji način je Gotovina uhićen. Stoga ja i dalje stojim iza svog mišljenja u Gracias Espańa!

Obzirom da je na Kanarima, zajedno uhićen i Jozo Grgić:

Naime, osoblje je hotela Večernjakove novinare, čim su zatražili Jozu Grgića, uputilo na lokalnu policijsku postaju. Iako nam nisu željeli dati dodatne informacije, bilo je očito da su odmah prepoznali Grgićevo ime. Grgić je u kumskoj vezi s Gotovinom te su prijatelji iz najranije mladosti. Podsjetimo, Grgić je bio vrlo aktivan među Hrvatima u Australiji, te je čak bio predsjednik kluba Croatije iz Melbournea. Početkom 90-ih, nakon osamostaljenja, u Hrvatskoj je pokrenuo privatni biznis i sustav dojavljivanja preko “pagera”.

Nakon što je taj posao propao, Grgić se vratio u Autraliju, ali prijateljstvo s Gotovinom nikada nije jenjalo. Osim što su u kumskoj vezi, njih se dvojica iznimno slažu, a i generacijski su bliski.

Tanja Božić i Milena Zajović


...nadam se da će nam Mate Bašić koji ppozna sve Hrvate u Melbourneu, a i puno drži do istine o generalu Anti Gotovini, objaviti intervju s Jozom Grgićem, makar u svom Hrvatskom vjesniku.


Post je objavljen 09.12.2005. u 12:40 sati.