Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/peratovic

Marketing

Ivan Bandić ispravio svoj intervju Globusu: S položaja HVO-a nije granatirano Sarajevo


Ivan Bandić, konzularni obavještajac RH u Pečuhu (Mađarska) ispravio je dio svog intervjua u prošlom Globusu, pismom u ovom broju, da nije rekao kako je s položaja HVO-a granatirano Sarajevo jer je to nemoguće.

Svojedobno je tema granatiranja Sarajeva od strane Hrvata koštala mjesta suurednika i suvoditelja HTV-ove emisije "Otvoreno" Tihomira Ladišića. Obavještajni suteren je Šuškao da je tezu o Rajićevom, HDVO-ovom, hrvatskom granatiranju Sarajeva plasirao Josip Perković kako bi nečim tako bombastičnim skrenuo pozornost javnosti sa slučaja tjeralice koju je njemačko pravosuđe za njim raspisalo radi sumnji u upletenost u Udbina ubojstva u Njemačkoj. Zato takva tvrdnja pripisana Ivanu Bandiću, Perkovićevom kolegi još iz Udbe, a potom hrvatskih tajnih službi, a od strane jednog od novinskih Perkovićevih glasnogovornika, Gordana Malića, nije pripadnike obavještajnog suterena uopće iznenadila. Više iznenađuje, aktualni Bandićev ispravak, kojim bi on htio pokazati u javnosti, ipak stanovit odmak od Josipa Perkovića.

Tezu da HVO, odnosno ni bosanski Srbi sa položaja koje je držao Ivica Rajić, nisu mogli gađati Sarajevo zbog fizičke udaljenosti, prva je najjasnije formulirala novinarka "Jutarnjeg lista" Snježana Pavić, izuzetno dobro upoznata s vojnim i obavještajnim aktivnostima bosanskih Hrvata tokom rata. Po meni osobno, ona se do sada pokazala daleko kompetentnija u analizi izviješća što su ga SIS, a kasnije HIS (za šefovanja Ive Lučića) slali iz Mostara u Zagreb, od Jasne Babić, koja je na temelju obavještajnih poluinformacija napisala knjigu "Urota Blaškić".

Uostalom, traženje revizije sudskog postupka Tihomiru Blaškiću od strane ICTY-a koji navodno raspolaže s tri tajna svjedoka i nekoliko dokumenata koji bi trebali potvrditi Blaškićevu odgovornost za pojedine zločine, od koje je za sada bio oslobođen, mogli bi do temelja ugroziti publicistički napor Jasne Babić.

Haški se istražitelji ovih dana zanimaju ne samo za Blaškića već i njegova odvjetnika Antu Nobila, koji se nedavno najavio da će braniti i Josipa Perkovića dođe li do sudskog postupka protiv njega u Hrvatskoj. Istražitelji nisu samo fokusirani na curenje haaškog sikaza Stjepana Mesića iz 1997. u postupku Blaškić, već i na indicije da je Nobilo bio upoznat sa određenim dokumentima i informacijama (od strane djelatnika SIS-a Marina Ivanovića i Stipana Udiljaka) koje bi mogle teretiti Blaškića, a nije ih učinio dostupnima sudu.


Post je objavljen 07.12.2005. u 14:25 sati.