Pregled posta

Adresa bloga: http://blog.dnevnik.hr/blackdoghell

Marketing

LED ZEPPELIN(I) -The Ten Album Legacy

Naziv: LED ZEPPELIN (I)
Izdan: Jan 12, 1969
Snimljen: Oct 1968
Izdavač: Atlantic
Trajanje: 44:17
Stilovi: Rock, Blues-Rock, Hard Rock, Heavy Metal, Arena Rock, British Blues, British Metal, Album Rock

2003. najcjenjeniji glazbeni časopis Rolling Stone proglašava ovaj album kao 4 album svih vremena! (4th greatest album of all time.)

1. "Good Times, Bad Times" (Bonham/Jones/Page) 2:46
2. "Babe I'm Gonna Leave You" (Bredon) 6:41
3. "You Shook Me" (Dixon/Lenoir) 6:28
4. "Dazed and Confused" (Holmes/Page) 6:26
5. "Your Time Is Gonna Come" (Jones/Page) 4:14
6. "Black Mountain Side" (Jansch/Page) 2:05 [instrumental]
7. "Communication Breakdown" (Bonham/Jones/Page) 2:27
8. "I Can't Quit You Baby" (Dixon) 4:42
9. "How Many More Times" (Howlin' Wolf (original version titled "How Many More Years")/Bonham/Jones/Page) 8:28

Led Zeppelin otvaraju svoju karijeru albumom koji se jednostavno zove Led Zeppelin (u narodu još znan kao Led Zeppelin I)

Prije ulaska u Olympic Studious 1968. kada su i snimili sve stvari prethodila je Skandinavska turneja na kojoj su sve te stvari uvježbavali direktno na pozornici.. Dakle, može se reć da im je ta turneja poslužila kao svojevrsna proba.. To je rezultiralo snimanjem albuma za samo nešto više od 30 sati pa je to bio tadašnji rekord.. Album je koštao 20000 funti.. LZ (I) je njihov album sa najviše blues baziranih stvari.. Plant je tekstopisac na skoro svim pjesmama..

Ovaj album je reklamiran sloganom - "Led Zeppelin - the only way to fly"

Zahvaljujući ugovoru koji su "Yardbirdsi" potpisali sa Atlantic Studiom (tadašnjom najvećom izdavačkom kućom) Page je morao osnovati novu grupu pod istim imenom kako bi podmirio dug prema tom izdavaću.. Prema ugovoru, "Yardbirdsi" su trebali snimit još jedan album.. Pošto to nije bilo moguće, Page osniva "New yardbirdse" koji se nedugo zatim preimenuju u "Led Zeppelin" zahvaljujući izjavi Keith Moona "Jimmy, ti i tvoji momci kada se pojavite u javnosti padate kao ledzeppelin"! Slušajući ih na Skandinavskoj turneji, tada još mlad ali iskusan menadžer Peter Grant predlaže suradnju.. Jimmy danas kaže:"Da nije bilo Petera LZ ne bi ni postojao!"

LZ su imali potpuno drugačiji pristup glazbi što su pokazali svijetu izdavanjem svog albuma prvijenca.. Pomoću teškog, distorziranog zvuka bluesa Jimmy Hendrixa, Jeff Becka i Creama umiksan u jedno Zeppelin stvara mističan i nadasve moćan brand guitar rocka konstruiran oko jednostavnih i lako pamtljivih rifova, primamljivih ritmova kreiranih u radionici John Bonhama, Jonesovih izvanrednih bass i orguljskih dionica i Plantovih viokih glasovnim mogućnostima sa puno “baby baby” riječi.. Takvo pjevanje postaje kamen temeljac za sve buduće hard-rock pjevače i zaštitni znak Planta..

Ali srž njihove različitosti nalazi se u buci distorizirane Peagove gitare koja je unaprijed isplanirana i oblikovana, ispunjena raznim ubrzanjima i ritmovima.. Kako album odmiče to je sve jasnije kako se ovdje radi o talentiranim klincima.. Oni su pokazali sposobnost miješanja različitih zvukova iz drugih kultura u jednu cjelinu.. Album (a kasnije vidimo da je tako na svim albumima) karakteriziraju solo dionice svih članova, posebice Pagea na svakoj pjesmi.. To se najzornije može vidjet na primjeru "Dazed and Confused".. "You Shook Me," i "I Can't Quit You Baby" su obrade Willie Dixona, koje dokazuju da LZ mogu od vode napravit vino!

•Album otvara izvrsna "Good Times Bad Times" koja se temelji na odličnom rifu, sjajnom bubnjanju i zbrkanim bass dionicama.. To je i ujedno prva pjesma Lza..Bonham i Jones nadopunjuju moćnu i inventivnu ritam sekciju, i kada vrijeme dođe, Jimmy udara svog Telecastera (preko Leslie mikrofona koji daje mutan efekt) i onda se prolomi Plantov glas..

•"Babe I'm Gonna Leave You" stalno mijenja forme, pa je tako malo folk, a malo hard rock.. pjesmu cijelo vrijeme upotpunjuje Pageov aranžman na akustičnoj gitari stalno mjenjajući tempo sviranja.. Riječi su standardne (ili bolje rečeno tek će postat standardne) za LZ.. Ovo je jedna od meni najdražih LZ pjesama..

•"You Shook Me" je spor ali jako zarazan blues klasik sa odličnim solom na orguljama i zanimljivim dvobojem Planta i Pagea.. (oni koji su slušali znaju o čemu pričam).. Zanimljivo je da se ova ista stvar nalazi i na Jeff Beck Group's albumu "Taste" koji izlazi u isto vrijeme kada i LZ (I) ali LZ verzija biva nedostižna i tako ruši reputaciju Becka.. Dakle, pobjedio je Page svog bivšeg kolegu što je ovog naljutilo..

•"Dazed and Confused" je jedna od najboljih stvari na albumu i jedna od najprepoznatljivijih radova LZa.. Originalno dolazi iz 60' u obliku folk pjesme Jake Holmesa.. U Yardbirdsima Pagea aranžira malo drugačije ovu pjesmu i naziva je "I'm confuzed".. Za album LZ Page dodaje nove riječi i poboljšava riff pa na taj način mjenja ugođaj pjesme koji naglo postaje mračan i dramatičan.. Na ovoj stvari prevladava Bonhamovo moćno bubnjanje i psihodelija koja postaje LZ klasikom..

•"Your Time Is Gonna Come" je prekrasna balada predvođena Pageovom akustičnom gitarom, Jonesovom Hammondovim oguljama i inspiriranim Plantovim pjevanjem.. Pjesma je prepoznatljiva po hipnotičkom pjevanju svih članova LZa.. Plantov odabir riječi je perfektan: "You been bad to me woman, but it's comin' back home to you' " i Pageovo konstantno forsiranje pedale na rifovima (to se još nikad prije nije koristilo)..

•"Black Mountain Side" je Engleska folk pjesma "Black Waterside" koju Page drugačije aranžira.. Pageov indijanski utjecaj (može se čuti i na "White Summer") jako utjeće na njegov instrumental.. Prilikom jednog intervjua rađenog za promociju "Remaster" albuma Page napominje da je na ovim pjesmama rađen CIA tuning (Celtic, Indian and Arabic) iz kojeg kasnije nastaje "Kashmir"..

•"Communication Breakdown" je svojevrsna hard-rock himna.. ovdje dolazi do izražaja Plantov veliki talent za pisanje teksta jer oko pjesme koja je bazirana na jednom jedinom rifu stvara fantastičan hard-rock klasik.. Najintrigantnije je Plantovo vikanje "Suck it" .. netipična hard rock stvar sa još (tada) nepoznatim žarom punka.. u ovoj pjesmi se nalazi jedna od najboljih solo dionica Pagea..

•"I Can't Quit You Baby" je još jedan spori blues klasik upotpunjen fenomenalnim Pageovim ekshibicijama i Bonhamovim ritam sekcijama..

•"How Many More Times" je stvar koja je zaslužila zatvorit album.. prava psihodelija..jako je duga i nabijena energijom.. Ovo je jedina LZ pjesam koja donosi toliko različitih ugođaja.. od primamljivog dramatičnog početka (Page koristi "wah") pjesma se rasplamsava dok na kraju ne postane "ugođaj za sebe"..na srednjem djelu pjesme Plant (prilikom snimanja uzeo LSD) počinje buncati i fantazirati pa tako nastaju riječi poput "Rosie" i "Hunter" koje kasnije koristi prilikom svakog live izvođenja..
Iako album nije tako dobar kao neki tek nadolazeći, zabilježen je kao najznačajnija okretnica u evoluciji hard rocka i heavy metala!Post je objavljen 12.12.2005. u 03:54 sati.