Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/marsal

Marketing

29. NOVEMBAR

Drugarice i drugari, dragi gurmani;

Dopustite mi rijec-dvije o “29. Novembru”:

Iako je razvojni put proizvodnje i prerade mesa u Subotici dug preko 100 godina, period nakon 1945-te karakterizira intenzivan razvoj u sklopu mesne industrije “29. Novembar”. U pogonima ovog prehrambenog diva proizvedena je prva konzerva za izvoz iz SFRJ, te se primjenom intelektualnih inovacija nebrusenih dijamanata radnickog samoupravljanja pocinje sa proizvodnjom trajnih i polutrajnih pasteta, barenih kobasica i dimljenih spic rebarca. Sa druge strane razvoj vacuum tehnologije pri pakiranju i razvoj omotaca od sintetickih materijala omogucio je proizvodnju nadaleko poznatih gotovih jela kao sto su cufte u paradajz sosu, te govedjeg gulasa od 200 i 400 grama (da ne nabrajam dalje).

Kvalitetom asortimana ova tvornica je zadovoljavala najprobirljivija trzista, te je bila poznata kako u zemljama bivseg SSSR-a i sferi sovjetkog utecaja u Europi, tako i u prijateljskim africkim i zemljama Bliskog i Dalekog Istoka..

Tijekom ranih devedesetih optimizirani su kapaciteti klanja od oko 1000 svinja, 100 junadi, 100 goveda i proizvodnja od oko 120 tona preradjevina dnevno, ali nakon sto kumrovecki djaci slavodobitno objavljuju da su pokopali Jugoslaviju tvornica prozivljava svoje najteze dane, potpuno staje sa proizvodnjom i stecaj je neminovan. Put oporavka proizvodnjom manjeg obujma i asortimanom zastarjelog dizajna i tehnoloskih rijesenja traje sve do danasnjih dana, kada “29. Novembar” zaposljava 250 radnika, sa mjesecnim obujmom proizvodnje od oko 150 tona (tridesetak puta manja proizvodnja od optimalne).

Svjetliju buducnost zaposlenici vide u europskoj utopiji i najavljivanoj reinkarnaciji pravne drzave, a tenderska prodaja tvornice obecava da ce uskoro “29. Novembar” zasjati starim sjajem na trzistu mesne industrije.

Kakva ironija...

Nego da se osvrnem i na Dan republike sa cetiri dana zakasnjenja: 29.11.1943. u Jajcu smo osnovali ono sto je otislo u k... Rusili smo monarhiju i osnovali carstvo u kojem caruje drugarstvo.

Republika - to je kada rodna kiša zlatno pada,
Padaj kišo, rodi žito, republika to je Tito!


Post je objavljen 03.12.2005. u 09:06 sati.