Pregled posta

Adresa bloga: http://blog.dnevnik.hr/blackdoghell

Marketing

Hammond M-100 - JPJones

Hammomd M-100 su manje od klasičnih Hammond B3 orgulja, i jedne od najmanjih spiralnih orgulja.. Orgulje M-100 su usko povezane sa većim B3 i C3, ali imaju kraću tipkovnicu, ugrađene amplifajere i nekoliko stupnjeva pedala.. Ove manje Hammond orgulje su jako lako prenosive pa su ih zato koristili poznati glazbenici poput Procol Harum's "Whiter Shade of Pale" (M-100), Booker T and the MG's "Green Onions" (M3), i Pink Floyd u mlađim danima (L-100)..

Spiralne orgulje generiraju zvuk pomoću mehaničkih "tonskih kotačića" koji se vrte u samom tijelu orgulja – isto kao i B3/C3 serija.. Dok druge kompanije koje proizvode orgulje koriste elektroničke oscilatore ili vibrirajuće žice za stvaranje nota, Hammondov sistem "tonskih kotačića" stvara topao i bogat zvuk koji je postao klasičan organ zvuk 60' i 70'!
John Paul Jones koristi svoj M-100 za prvu studijsku ploču na pjesmama "You Shook Me" and "Your Time Is Gonna Come."

John-ov solo sa M-100 u "You Shook Me" počinje 2:07! Najinteresantnija stvar kod ovog sola je ta da nije snimana sa standardnim Hammondovim zvučnikom koji je bio već klasika za snimanje zvuka iz orgulja jer on dodaje spinning zvuk tonu orgulja.. Umjesto tog zvučnika, John koristi M-100 vibracijsku pedalu, pa se kako solo odmiče može čuti kako mijenja vibracijsku dubinu i brzinu.. To još nitko nije uspio do tada napravit bez tog dodatnog Hammondovog zvučnika.. Ovo je dokazalo kako je Jones jedan od najboljih i najinventivnijih progresivnih orguljaša svih vremena! M-100 ima skoro pa identičnu kvalitetu vibracije kao što to imaju veća braća B3/C3 pa je superioran pred ostalim spiralnim modelima orgulja.. (kao L-100)

"Your Time Is Gonna Come" počinje sa dvije različite orgulje koje su prvo snimljene zasebno (J.P.J) pa uključene u stvar simultano! To je slično efektu koji je postignut na "Thank You" sa slijedećeg njihovog albuma.. Umjesto blues organ style korištenog na "You Shook Me", Jones pokazuje svu raskoš i znanje svog klasičnog obrazovanja na orguljama (kao mali svirao je po crkvama).. Njegov stil je već unaprijed isplaniran, bez dodatnih efekata.. Samo na refrenu pjesme lagano pritisne vibrirajuću pedalu i postigne onaj vibrirajući zvuk kao kod "You Shook Me"..

Post je objavljen 03.12.2005. u 12:10 sati.