Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/catvulgaris

Marketing

gibanica ili ti kako sam ju ja napravila

da, vjerovali ili ne i ja zapravo znam ponešto skuhat, iako to uvijek vješto niječem da se ne bi morala nać u situaciji da moram demonstrirat svoje vještine. uvijek nekako radije spominjem kako mi je čak i jaje uspjelo explodirat. I to dva puta.. Jedno sam pametno išla vidjet šta će bit ako ga stavim u mikrovalku, al onda sam još bila mlada i neiskusna osnovnoškolka.. I drugi puta kad sam pričala na telefon i zaboravila da kuham jaje.. pa je grunulo.. drugi puta ovo je bilo manje gadno.. samo je lončić bio kontaminiran..
sada sam eto odlučila da moram naučit kako se radi makovnjača, s obzirom da istu naprosto obožavam. Ali samo onu maminu. Koja je ljigava. Druge su suhe i preslatke i nevaljaju. samo je mamina ljigava. I ja sam takvu ljigavu odlučila naučiti radit. I jesam. Mama mi je uvalila neku knižurinu koja mi se nije svidjela. Podsjetila me na Biljanovićeve sklopove(FERovci će znat o čemu zborim). Pa nisam htjela čitat. Rekoh umjesto toga mami da mi lijepo govori kaj treba radit. I jest, a ja sam pametna kaka jesam sve zapamtila i napravila svoju verziju recepta. I da, ta verzija sadrži posebne tajne sastojke moje mame koji su zaslužni za superljigavost..

Makovnjača

Tijesto:


50dkg brašna (glatko)
3dl mlijeka
germa
10dkg sećera
sol malo
10dkg margarina
1 žutanjak
vrhnje kiselo

1.10dkg margarina razljigati sa 10dkg šećera
2.germu stavit u 2-3žl mlijeka, 1 žl šećera i stavit da se razljiga na radijator
3.u onaj već razljigani šećer i maslac dodat postepeno 50dkg brašna, 3 dl mlijeka, malo
soli ižutanjak, žlicu i pol vrhnja i sve miješat (mama kaže kuhačom, ja kažem rukama)
dok se ne razljiga
4.stavit oko 20ak minuta do po ure da se diže na radijatoru

Fila:

40dkg maka (Frankov je bolje mljeveni od onog drugog)
3 dcl mlijeka
korica od limuna naribana
10dkg šećera
1 žutanjak
vrhnje
rum
med

1.stavit mlijeko da se ful zagrije (zakipi..)
2.razljigat mlijeko preko maka i šećera, dodat koricu od limuna, 2 žl vrhnja, malo ruma,
1žl meda, sve razljigat

a) nabrašniti radnu plohu
b) "prerezat" tijesto koje se diglo odokativno u zdjeli na pola i jednu polovicu načvapiti na brašno i sve umijestiti dok se ne prestane cmarit po prstima
c) razvaljat sa valjkom tijesto (pazi na dužinu protvana!!)
d) naljigat sa pola file
e) narolat
e1) stavit masni papir u protvan
f) uzet krpu i naljgat narolutak na nju i onda sa krpe narolutak u protvan
g) ponovit proces sa drugom polovicom tijesta i file
h) ponovo da se diže
i) zagrijat pećnicu na 180-200 celizijevaca
j) sa simpatičnim kističem naljigat žumanjak ili ti žutanjak po gibi
k) peć dok se ne speće (tj. Oko pol vure ili ti dok se prestane keljiti za iglu za štrikanje)

Dobar tek!!

Post je objavljen 26.11.2005. u 23:00 sati.