Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/peratovic

Marketing

Tomislav Karamarko žali se na T-HT i VIP jer ne surađuju dovoljno dobro u špijuniranju hrvatskih građana



Organizacijska shema prisluškivanja hrvatskih građana po Večernjem listu


Ne krijući da joj je izvor u POA-i (Tomislav Karamarko) novinarka Večernjeg lista Tanja Božić obrušila se na Mesićevog savjetnika Sašu Perkovića da je krivo informirao Predsjednika o Karamarkovom preustroju tajnih službi po kom bi (i prema mojoj ocjeni) sva špijunska moć bila skoncentrirana u rukama samog predlagača zakona.

Mesića razvlastio njegov savjetnik

Na nedavno održanom sastanku Savjeta koordinacije sigurnosnih službi, na kojem je predsjednik imao, uza svog savjetnika Sašu Perkovića, još tri ravnatelja čije je imenovanje supotpisao Tomislava Karamarka, Veselka Grubišića i Gordana Čačića zauzet je jasan stav da predsjednik države ne treba imenovati načelnike operativno-tehničkih tijela. S time su se služili svi, pa i savjetnik Perković mlađi (izravna aluzija da je riječ o sinu Josipa Perkovića starijeg, od njemačkog pravosuđa optuženog za sudjelovanje u jednom i nagovaranju na dva ubojstva op. ž.p.). Predsjednik se požalio da ga tretiraju kao fikus, a sada ustraje na tome da imenuje zamalo šefa RTV servisa, a sve zato što mu nije jasno rastumačen prijedlog zakona pa se, zato što će nekoga u sustavu imenovati Vlada, osjetio zaobiđenim objašnjava naš sugovornik.

Tanja Božić, Večernji list, 24. studeni 2005.



Često spominjani Mesićevi savjetnici Tomislav Jakić (dobar prijatelj Željka Bagića) i Saša Perković (sin Josipa Perkovića)


Nisam još potpuno siguran je li došlo do pucanja ljubavi između Tomislava Karamarka i obitelji Perković (Karamarko je od 2000-e do 2002-e Josipa Perkovića držao za svog tajnog savjetnika u UNS-u i upriličio je susret između njega i Predsjednika Mesića u jednom kafiću kod Doma sportova u Zagrebu), ili je i Božićkim tekst samo dio obavještajne magle koju zajedno proizvode Karamarko i Perkovići.

Ali potpuno sam siguran nakon okvira u Božićkinom tekstu o davateljima telekomunikacijskih usluga da je Tomislav Karamarko ljut na njih optužujući ih da nedovoljno surađuju s POA-om u prisluškivanju hrvatskih građana.

Snimanje samo uz odobrenje

Telekomunikacijski operateri jednostrano tumače nedorečeni zakon, no oni su, bez obzira na dosadašnje izbjegavanje suradnje, dužni poštovati traženja SOA-e. Sučelja koja će omogućavati nadzor komunikacaija već su postavljena, a službe neće morati operaterima objašnjavati razloge zašto i na koji način se primjenjuju mjere nad komunikacijama. Vrhovni sud odobravat će tajno snimanje razgovara, a ravnatelj će imati ovlasti i bez suda dobiti podatke o lokaciji i pozivima s pojedina broja. Svaki takav zahtjev nadzirat će Ured vijeća.

ista novinarka


Pred nekoliko tjedana i Gordan Malić koji se znade pohvaliti da s Tomislavom Karamarkom ide na ručak u Globusu je napisao da je Karamarko nezadovoljan teleoperaterima jer uzimaju za ozbiljno pritužbe građana da ih se prisluškuje.

Ne samo da sam se ja, već se i dio moje šire obitelji koji živi u Švicarskoj, pomirio da nas se prisluškuje, što vidimo golim kad jedni druge nazivamo, jer se na displejima naših telefona ne pokazuje broj onog tko je nazvao već neki treći, za koji nam, kad ga kasnije biramo kažu Birali ste nepostojeći broj.

Naravno da nam teleoperateri kad im se žalimo kažu da je to nemoguće ili da je riječ o tehničkoj pogrešci.

Sličnu pojavu opisali su pred nekoliko brojeva i u Hrvatskom listu i najavili da će pokrenuti širu kampanju protiv POA-e, koja je pak izostala jer su Ivica Marijačić i Markica Rebić, ipak u obvezatnim odnosima s Tomislavom Karamarkom.

Međutim, jednu osobu koju jako dobro poznajem uhvatila je panika jer kad god uključi svoj mobilini uređaj dobije SMS da o propuštenom pozivu s broja 0917118031. Kad je nazvala broj niko joj se nije javio, a u VIP-u su joj rekli da je riječ o nepostojećem broju. Ni njen teleoperater T-HT joj nije znao objasniti o čemu se radi. Obzirom da je riječ o osobi koja poznaje i ljude koji su nekada radili sigurnosnim službama jedan joj je stručnjak rekao da se može prisluškivati preko tzv konferencijskih veza koje se aktiviraju kad ih se nazove s tzv nepostojećih telefonskih brojeva.

Dakle, Karamarko je ljut na VIP i T-Com jer nisu tehnološki usavršili prisluškivanje tako da građani ne mogu dobiti nikakav pokazatelj (u oblkiku SMS-a, ili broja na displeju) koji ih upozorava da su prisluškivani.

Zato će, kako najavljuje Tanja Božić SOA (o kojoj novinarka Večernjeg lista piše kao da je Karamarkov zakon usvojen u Saboru) će na raspolaganju imati vlastita sučelja koja će omogućavati nadzor komunikacaija koja su već postavljena. Već i vrapci znaju da je Karamarko u svojoj firmi Soboli d. d. koju je finacijski osnažio znatnom svotom na ime avansa za fizičko-sigurnosnu zaštitu suvlasnika EPH-a Ninoslava Pavića imao takva sučelja i zaposlenike, uglavnom iz NSEI-a, prdovđene Ivanom Baketom. Nagradna pitanje za čitatelje 45 lines: Je li oprema Sobolija prodana POA-i? (Za ključni stručni kadar već znamo da je prebačen iz Sobolija u POA-u). Koristi li POA tu opremu već na po Božićki opisani način, iako Karamarkov zakon Vlada još nije uputila u saborsku proceduru?

Upozorenje!

Tko točno odgovori na postavljena pitanja može očekivati da će se uskoro i sam postati meta POA-e.

Jedan anonimac jučer mi je postavio pitanje: A tko si ti da si tako mudaR i sve znaš? ( 23.11.2005. 14:09.

Voljom Tomislava Karamarka, kom se nije sviđalo moje pisanje rukovođeno zdravim razumom, ja sam nezaposleni novinar.


Post je objavljen 24.11.2005. u 00:59 sati.