Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/cooharica

Marketing

Riza

Kopajuci jednom negdje po nekim receptima, stvano se nemogu sjetiti, naisao sam na rizu, tj preciznije kako skuhati najbolju rizu.

Vrlo je jednostavno.

Rizu oprati u cjedilu pod mlazom hladne vode. Ovako se riza pere jer je najlakse i najucinkovitije.
Za kuhanje vam treba siroka, plitka posuda (u kompletima ih najcesce nazivaju ili tave ili posude za rostilj) napravljena od inoxa ili nekog slicnog materijala, uglavnom da se ne ljepi, kao npr Zepter, i koja ima termostat na poklopcu. Makar moze i bez njega.

Eh sada najveca kvaka je u omjeru rize i hladne vode. Posto je posuda jako siroka, riza prekriva doslovce samo dno te posude, a isto ce biti i sa vodom. Na 80g rize ide 1.3dcl do 1.4dcl hladne vode. Poklopite posudu, ukljucite na najjace i cekajte za zavrije tj termostat skoci u crveno.
Kada je voda zavrijala, maknite posudu sastrane i pustite neka stoji cca 30min.

Najvaznije je da u niti kojem slucaju ne otklopite poklopac prije jer se riza dalje kuha na pari.
Idelano je ako kuhate za malu kolicinu tj za par osoba, a ako mislite za vise onda se morate jednostavno igrati sa omjerom rize i vode, jer se zna dogoditi da donji sloj rize bude kuhan, a gornji bas i ne jer ostane malo vode u posudi, pa bude pare premalo ili tko zna sta vec, pa morate onda promijesati i dokuhati na stari nacin dok ta voda ne ispari. A ako vam riza bude prekuhana smanjite minutazu sljedeci put, mozda i kolicinu vode, ali nemojte ici ispod 1.3dcl!!!

Ovako kuhanje rize je super je uvijek imate slobodnu plocu na sparetu (ili kako god to vec nazivate :) ), a sama riza posto se dokuhala na pari bude mekana i fantasticna, drukcije u svakom slucaju nego da se kuha u vodi cijelo vrijeme.

Post je objavljen 21.05.2006. u 17:53 sati.