Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/blackdoghell

Marketing

Hohner ElectraPiano - JPJones

Ovaj je Hohner electric piano prva dosjetka kojom je Jones začinio i do tada već unikatan zvuk Zeppelina.. Njihova prva stvar sa ovim klavijaturama snimljena je u listopadu 1969., tijekom snimanja njihovog prvog albuma u Olympic Studios blizu Londona.. Ovo je Hohnerov model 60' koji se razlikuje zato jer ima električni napon koji pokreće čekiće i rađen je kao mali glasovir, sa pojačalom i 4 zvučnika smještenih u njemu.... Jones je baš zato odabrao ovakav model iako su svi ostali koristili velik i nezgrapan Rhodes and Wurlitzer piano.. John Paul Jones nije koristio ove klavijature na live nastupima, samo u studiju zato jer je obložen jako kvalitetnim i mekim drvom koje baš ne podnosi transport, a još k tome njegov zvuk nije baš čist kada se izvodi u velikm prostorima..

"It didn't really cut through. Plus, it wasn't really built for road work. It was the sort of thing you'd have in your front room. I think that's what it was designed for," said Jones.

"Stairway To Heaven" je najpoznatija Zepp stvar, na kojoj je Jones svirao uvodnu rolu poslije 02:14.. Jones se sjeća kako je svirao istovremeno bass i lijevom rukom Hohnera.. Plant mu je okretao note.. Najzanimljivije je to da su klavijature snimljene direktno tj. direktno iz konzole.. To se da dobro čuti u pjesmi.. prvo počne bass i onda se (ako se dobro sluša) čuje pucketanje koje je nastalo kada je Jones potegnuo sa svojom narukvicom preko tipaka prilikom premještanja ruke..

Poslije "Stairway To Heaven" došla je na red i "Misty Mountain Hop", psihodelično- žestoka rock pjesma koja se bazira na jakom i sinkroniziranom Hohner ElectraPiano rifu.. Rif se provlači kroz pjesmu i ima puno jači zvuk nego u "Stairway To Heaven" varijanti jer nije snimljena direktno s konzole nego preko pojačala i mikrofona..

Najznačajnija Led Zeppelin "keyboard" pjesma dolazi sa albuma Houses Of The Holy.. Počinjajući sa dugim electric piano instrumentalom, "No Quarter" (svira u pozadini ovog bloga) je Jonesova glavna i najmoćnija solo dionica koju je mnogo godina sa zadovoljstvom izvodio na live nastupima.. Ovaj put je Hohner pojačavan sa EMS VCS3 synthesizer kako bi se dobio tiho-vibrirajući zvuk.. Na koncertu Jones produljuje stvar za 23 minute dugim improviziranjem i duetom sa Jimmy Pageom na gitari.. Kada su to rock kritičari vidjeli rečeno je da je to jedna od najvažnijih izvedba Zeppelina..

"Down By The Seaside" je isto tako odsvirana na Hohneru.. Jones je melodiju preuzeo iz jednog tradicionalnog country-pop piano aranžmana i preradio je na žestok način kako i dolikuje Zeppelinima..
Idući na redu - Hammond M-100.. S njim je svirana "You Shook Me" i još puno pjesama..



Post je objavljen 25.11.2005. u 20:54 sati.