Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/tvblog

Marketing

TV1000 na srpskom

Posle među pretplatnicima kablovske televizije u Srbiji jako dobro primljenih kanala Viasat History i Viasat Explorer, skandinavska medijska kuća Modern Times Group (MTG) je za srpsko, bugarsko i rumunsko tržište pokrenula filmski kanal TV1000 Balkan. Kanal je sa redovnim emitovanjem (posle par dana testiranja) počeo u petak, a veći deo programa je od samog starta titlovan na sva tri jezika. TV1000 Balkan se po šemi razlikuje od obe dosad poznate verzije kanala TV1000 — one za skandinavsko područje i one za istočnu Evropu (TV1000 East). Trenutno se emituje nekodirano preko satelita Sirius na 5° istočno, ali se lako može pretpostaviti da to neće dugo trajati. Prema navodima najvećeg kablovskog operatera u Srbiji, SBB-a, kanal će biti zastupljen isključivo na njihovoj mreži, što znači da oko 50% korisnika kablovske televizije u Srbiji neće moći da ga gleda.

Kvalitet slike i tona je vrlo dobar, a zanimljivo je da kanal uopšte ne emituje reklame, što znači da se finansira isključivo iz pretplate koju SBB i bugarski i rumunski operateri ubiru od svojih korisnika. Što se sadržaja tiče, prvog dana nije emitovan niti jedan film mlađi od 10 godina, a jedan emitovani je bio čak i punoletan (The Secret of My Success iz 1987. godine). Ni prema najavama se ne čini da će kanal emitovati preterano sveže filmove, mada je moguće da će se to promeniti u budućnosti, kada bi Viasat mogao doći u priliku da zarađene pare uloži u nabavku kvalitetnijih i svežijih naslova. Među emitovanim ili najavljenim filmovima nalaze se Cry Baby iz 1990, King Ralph i Backdraft iz 1991, Scent of a Woman iz 1992, Heart and Soul iz 1993, Waterworld, American President, Babe, Apollo 13 (svi iz 1995) i, kao najnoviji, Gladiator iz 2000.

Po svemu sudeći, ovaj kanal će svakako biti tehnički doteraniji od filmskog kanala Cinemania koji drži distributerska kuća Tuck, ali je pitanje da li će se pokazati znatno boljim po kvalitetu filmova, posebno imajući u vidu da satnica novog kanala još nije raspoloživa ni preko Interneta, ni preko teleteksta ili EPG-a. Na Cinemaniji se vrte i filmovi od pre par godina, uključujući Lilya 4-ever i My Big Fat Greek Wedding iz 2002, te Oskarom za scenario nagrađeni Lost in Translation iz 2003, a i neki crno-beli iz pedesetih i šezdesetih godina prošlog stoleća. Međutim, glavni problem u vezi sa Cinemanijom je to što gledaoci na osnovu naslova filma iz dnevnih novina ili sa Tuckovog sajta sami moraju da iskopaju vredi li ga gledati ili ne, zbog toga što ne postoje najave.

Gledaoci SBB-a sada su sigurno zadovoljni činjenicom da u osnovnom paketu mogu birati između dva čisto filmska kanala, a ostaje da vidimo da li će biti išta od proširenja HBO-a na Srbiju najavljenog za ovaj decembar, iako će se HBO, bude li uopšte došao, debelo plaćati — možda i više od celog osnovnog paketa kanala.

Post je objavljen 20.11.2005. u 01:06 sati.