Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/virtuela

Marketing

Korma, Ash, sloboda, probava

Dok smo klopali u našem omiljenom pakistanskom pajzlu u Pragu 8, Dagoberto se zapalio sveziglede "erozije liberarnih sloboda" o čemu je preko tanjura Vegetable Korma čitao u Gardianu. O ovoj nadasve debatiranoj temi danas se oglasio Timothy Garton Ash, politolog-sociolog-historik, najpoznatiji kao stručnjak za pitanja tranzicije i Srednje+Istočne Europe.

Dagoberto je Zapadnjak liberalne provenijencije koji je na Divljem Istoku dovoljno dugo da kuži kako ostatak svijeta ne funkcionira kao voljena Kanada, no još uvijek nije ogrezao u cinizam toliko duboko da Gartona Asha iscjepka za mačji zahod. Pa je pizdio na temu "liberty-security" trade-off, a na koncu ga je krenulo pa mi je počeo iznositi najnovije priloge 9/11 teorijama zavjere koje neumorno skuplja po brojnim sajtovima diljem sajber vaseljene. Danas je recimo, dudio o tome kako inžinjeri i masa drugih stručnjaka sve glasnije tvrde da se Twin Towersi nisu mogli sasuti samo od udara aviona već da je iznutra moralo biti i "strateški raspoređenog eksploziva".

Nije da odmahujem rukom na konspiracijske opsesije, ali brate mili, moji su se weltschmertz kapaciteti opako smanjili i naprosto nemam energije pratiti baš svaku epizodu "Ode svijet u qurac" serije. Pogotovo ako se uzme u obzir da sam ja jedno optimistično stvorenje + vjerujem da svijet kao takav nikada i nije bio a da nije u qurcu. Jedino što se mijenja je lokacija.

Međutoa, zanimljiva su mi dva momenta večerašnje gastro-diskusije:

(1) Čini mi se da bi se Zapadnjacima, tj. sjevernim Amerima, da budem preciznija, bilo lakše nositi s 9/11 kada bi u pozadini bio komplot i korumpirana domaća vlast nego traljavo oteti avioni. Imam dojam da im najteže pada banalnost akcije koja je onako šokantno ukazala na ranjivost Posljednjeg Hegemona.

(2) Spika o "eroziji građanskih sloboda" u posljednje četiri godine. Neosporna činjenica. No, meni je zanimljivo kako su Hrvati jubilarno jope izvan zapadnjačkih trendova - kod nas u posljednje četiri godine slobode rastu. Nevjerojatno, ali istinito!

Nadam se da me Korma neće osvetnički dočekati na WC-u. Ti islamisti & fundamentalisti ne biraju načina da izmuče poštenu krstjansku dušu...


Post je objavljen 17.11.2005. u 21:15 sati.